Συζήτησαν οι κτηνοτρόφοι με τον περιφερειάρχη ΑΜ–Θ

Συζήτησαν οι κτηνοτρόφοι με τον περιφερειάρχη ΑΜ–Θ

Μια σειρά ζητημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο τους έθεσαν σε σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή κτηνοτρόφοι από τους πέντε νομούς της ΠΑΜ-Θ, μέλη Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών. Ορισμένα από τα θέματα άπτονται των αρμοδιοτήτων της περιφέρειας, ενώ κάποια άλλα μπορούν να επιλυθούν μόνο με πολιτική βούληση της κυβέρνησης.

Η συνάντηση έγινε με τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, τον αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα Γιώργο Ζιμπίδη, τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη, τον διευθυντή Κτηνιατρικής της περιφέρειας Αχιλλέα Σαχπατζίδη και  υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας. Πολλά από τα ζητήματα που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι, όπως δήλωσαν με το πέρας της σύσκεψης στο www.ypaithros.gr, τους ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια και στην πορεία βαίνουν αυξανόμενα, όπως αποδεικνύεται και από την έξοδο πολλών συναδέλφων τους από τον κλάδο.

Ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν ήταν το Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων στον Έβρο που είναι απαραίτητο για την πρόληψη και καταπολέμηση των ασθενειών των ζώων, τα βοσκοτόπια, οι ρυθμίσεις των 120 δόσεων και πολλά άλλα. Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ροδόπης Σάκης Κοσουτζής μετέφερε ότι έθεσαν μεταξύ άλλων το θέμα του εργόσημου. «Δεν γίνεται ένας κτηνοτρόφος να έχει ΟΓΑ και ο εργάτης ΙΚΑ. Θα πρέπει να αμείβεται με εργόσημο. Το θέμα είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας όπου πρέπει ν’ απευθυνθεί ο κ. Βορίδης για να δοθεί άμεσα λύση» σχολίασε.

Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν από τον περιφερειάρχη να μεταφέρει το αίτημα στο υπουργείο Οικονομικών για διαφορετικές ρυθμίσεις αναφορικά με τις 120 δόσεις καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν. «Να μπορούμε να πληρώνουμε σύμφωνα με την περίοδο που λαμβάνουμε τις επιδοτήσεις. Θέλουμε ειδικό καθεστώς ώστε ν’ αποφύγουμε τις κατασχέσεις, οι κτηνοτρόφοι να μην χρωστάμε και το κράτος να συγκεντρώσει χρήματα». Ο κ. Κοσουτζής σημείωσε ότι σε κάποια από τα αιτήματά τους μπορεί ν’ ανταποκριθεί η περιφέρεια, όπως είναι η άδεια λειτουργίας των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Από την πλευρά των Δραμινών κτηνοτρόφων σχολιάστηκε ότι η περιφέρεια λαμβάνει ετησίως από τους κτηνοτρόφους για τα βοσκοτόπια 300.000 ευρώ αλλά αυτά τα χρήματα, όπως λένε, δεν έχουν ανταποδοτικότητα. «Το λιγότερο που ζητούμε είναι να γίνει ένα πρώτο βήμα για να υλοποιηθούν διαχειριστικές μελέτες των βοσκοτόπων ώστε να λυθεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα αλλά δεν είδαμε καμία πρωτοβουλία από την περιφέρεια. Ζητάμε διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ για να δώσουμε το στίγμα μας σαν περιφέρεια αλλά περνάει σε δεύτερη μοίρα» σχολιάζουν.

Να σημειωθεί ότι ορισμένοι εκπρόσωποι συλλόγων της ΠΑΜ-Θ θα συναντηθούν στις 22 Νοέμβρη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη για να θέσουν τα μείζονα και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στη σύσκεψη της Κομοτηνής ο περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ότι θα προσκαλέσει τον κ. Βορίδη στην Κομοτηνή για να συζητήσουν όπως επίσης και για την επανάληψη της σύσκεψης ανά τρίμηνο.