Συζήτηση για την ακαρπία της ελιάς τη φετινή χρονιά στη Στυλίδα

Στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας  πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2/7 συγκέντρωση για να συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας, που αντιμετωπίζει φέτος η καλλιέργεια της ελιάς.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας:

Δελτίο τύπου

Την Παρασκευή 2/7 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας συγκέντρωση για να συζητηθεί το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας, που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια της ελιάς φέτος στον νομό μας.

Το παρών στην συγκέντρωση, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά, έδωσαν πλήθος ελαιοπαραγωγών της Ανατολικής Φθιώτιδας ο Υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας Χρήστος, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Οικονόμου Γιάννης, οι βουλευτές του νομού κ. Κοτρωνιάς Γεώργιος, κ. Χειμάρας Θεμιστοκλής, κ. Σαρακιώτης Ιωάννης, ο Αντιπερειφεριάρχης Φθιώτιδας κ. Καρακάτζας Αθανάσιος, η Δήμαρχος Στυλίδας κα. Στέργιου Βιργινία με τους αντιδημάρχους καθώς και εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της Φθιώτιδας.

Όλοι αναγνώρισαν ότι το πρόβλημα της ακαρπίας υφίσταται και δεσμεύτηκαν από κοινού να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή και να υπάρξει μία δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών.

Αϊτό την συζήτηση προέκυψε ότι προχώρησε η κατάθεση του φακέλου από το ΥΠΑΑΤ, για ενίσχυση στην επιτραπέζια ελιά ποικιλίας κονσερβολιά/αμφισσης από τις επιπτώσεις του κορωνοιού, η οποία μέχρι τώρα είχε εξαιρεθεί αδίκως από όλες τις αποζημιώσεις.

Διευκρινιστικά θα θέλαμε να σημειώσουμε, προς αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας, ότι σύμφωνα με την πρόταση που μας έγινε γνωστή από το ΥΠΑΑΤ, δεν υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση και συνεπώς δεν υπήρξε δέσμευση ως προς το ύψος και το χρονικό διάστημα της αποζημίωσης.

Με αυτόν τον τρόπο δικαιώνεται και η προσπάθεια του συνεταιρισμού μας, ο οποίος με τις ενέργειες του πλέον των 4 μηνών σε άμεση συνεργασία με τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ πίεζε προς αυτή τη κατεύθυνση.

Επίσης ανακοινώθηκε, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο στην νέα ΚΑΠ, να συμπεριληφθεί η επιτραπέζια ελιά στα προϊόντα συνδεδεμένης επιδότησης, το οποίο θα δώσει επιπλέον όφελος στους καλλιεργητές επιτραπέζιας ελιάς.