Τα αγριογούρουνα καταστρέφουν την παραγωγή στην Αρκαδία

Αγανάκτηση για τις ζημιές

Σοβαρότατες είναι και φέτος οι ζημιές που υφίστανται οι παραγωγοί σε διάφορες περιοχές της Αρκαδίας από την επιδρομή αγριογούρουνων, αφού το πρόβλημα μέχρι τώρα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Η επιδρομή των αγριογούρουνων και οι ζημιές που προκαλούν δεν είναι ένα φαινόμενο που εμφανίστηκε φέτος.

Οι καταστροφικές φωτιές στην Αρκαδία είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το πυκνό δάσος από το οποίο τα αγριογούρουνα αντλούσαν τροφή, οπότε οδηγήθηκαν σε άλλες λύσεις για την επιβίωσή τους. Ο προϊστάμενος του Δασαρχείου, Θανάσης Αργειτάκης, μας ενημέρωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός των αγριογούρουνων και το Δασαρχείο Τρίπολης, που έχει γίνει αποδέκτης του προβλήματος, έχει ενημερώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ζημιές που προκαλούνται.

Διαβάστε ακόμη: Σε απόγνωση οι αγρότες της Φθιώτιδας με τα αγριογούρουνα

Οι παραγωγοί στις περιοχές υπολογίζουν ότι οι ζημιές φτάνουν το 30%, με τα καλαμπόκια να δέχονται ισχυρό πλήγμα. Γι’ αυτόν τον λόγο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Κανδήλα Αρκαδίας, προκειμένου να καταγραφεί το πρόβλημα και οι δυνατότητες επίλυσής του. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Ρουμελιώτης, που είναι και πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου, ώστε να μεταφέρει στο περιφερειακό συμβούλιο το πρόβλημα.

Ρεκόρ στις ζημιές

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι αγρότες στην Κανδήλα επεσήμαναν ότι έχουν πάνω από 20 χρόνια να δουν τόσο εκτεταμένες ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερασπιστούν την παραγωγή σκοτώνοντας αγριογούρουνα, αφού θα συλληφθούν με την κατηγορία της παράνομης θήρας.

Γιώργος Αργυρίου