Τα απόνερα της υπόθεσης New Trade Fertilizers
Στο ύψος των 39 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το «άνοιγμα», που έχει αφήσει στην ελληνική αγορά λιπασμάτων και στις τράπεζες η εταιρεία χονδρικού εμπορίου πρώτων υλών λιπασμάτων New Trade Fertilizers ΕΠΕ. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο ποσό, αν υπολογιστεί ότι ο κλάδος των λιπασμάτων κάνει τζίρο ετησίως περίπου 570 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2023 της New Trade Fertilizers ΕΠΕ, που δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου 2024 στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο), ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 29,427 εκατ. ευρώ έναντι 34,186 εκατ. ευρώ το 2022. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν στα -14,649 εκατ. ευρώ (ζημιά) έναντι κερδών 1 εκατ. ευρώ το 2022.
Το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας, στο τέλος του 2023, είχε διαμορφωθεί στα 39,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 22,7 εκατ. ευρώ είναι εμπορικές υποχρεώσεις και τα 11,6 τραπεζικές.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Δημήτρης Ρουσσέας, είχε δηλώσει στην «ΥΧ» ότι ο κλάδος των ελληνικών λιπασμάτων βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προσαρμογής, μετά το «σοκ» της New Trade Fertilizers
Η IG AUDIT, που διενήργησε τον έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων, εξέφρασε μια σειρά από επιφυλάξεις, που προβληματίζουν:
- «Δεν κατέστη δυνατό να επαληθεύσουμε με εναλλακτικές διαδικασίες την απογραφή τέλους χρήσης των αποθεμάτων και το πραγματικό ύψος του κόστους πωλήσεων της κλειόμενης χρήσεως. Επίσης, δεν κατέστη δυνατό να αποκτήσουμε επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια, προκειμένου να επαληθεύσουμε την ορθότητα της μεθόδου αποτίμησης των αποθεμάτων στις 31/12/2023. Συνεπώς, διατηρούμε επιφύλαξη για την ορθότητα της αξίας των αποθεμάτων της κλειόμενης και προηγούμενης χρήσης ποσού 2.338 χιλ. ευρώ και 6.879 χιλ. ευρώ αντίστοιχα και το πραγματικό ύψος του κόστους πωλήσεων».
- «Η καθαρή θέση εμφανίζεται αυξημένη κατά 502 χιλ. ευρώ περίπου, όπως και τα αποτελέσματα των δύο χρήσεων».
- «Δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτούν με ικανοποιητικό αριθμό επιβεβαιωτικών επιστολών ή άλλες εναλλακτικές ελεγκτικές διαδικασίες οι εμπορικές απαιτήσεις και οι λοιπές απαιτήσεις, καθώς και ποσό 18.700 χιλ. ευρώ περίπου των εμπορικών και των λοιπών υποχρεώσεων και, συνεπώς, διατηρούμε επιφύλαξη για την αξία των απαιτήσεων και υποχρεώσεων αυτών και την ενδεχόμενη επίδραση στα αποτελέσματα και στην καθαρή θέση της κλειόμενης και της προηγούμενης χρήσης».
- «Διατηρούμε επιφύλαξη για ενδεχόμενες αγωγές τρίτων κατά της εταιρείας και την ενδεχόμενη επίδραση στα αποτελέσματα χρήσης και στην καθαρή θέση».
- «Εντός του 2024 η νέα διοίκηση, που διορίστηκε με την από 17/4/24 απόφαση της γενικής συνέλευσης των εταίρων, εντόπισε κακοδιαχείριση και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός έλεγχος της διοίκησης».
- Στις 31/5/2024 «η εταιρεία υπέβαλε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση λήψης προληπτικών μέτρων […] προστασίας της εταιρείας και των εγγυητών. Με την από 1/7/2024 προσωρινή διαταγή του Δικαστηρίου έγιναν δεκτά τα προληπτικά μέτρα και χορηγήθηκε προστασία της εταιρείας και των εγγυητών. Η από 31/5/2024 αίτηση συζητήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών την 4/11/2024 και τα προληπτικά μέτρα προστασίας της εταιρείας και των εγγυητών διατηρήθηκαν σε ισχύ έως την έκδοση της σχετικής απόφασης, η οποία εκκρεμεί».
Και στην έκθεσή του ο ορκωτός λογιστής καταλήγει: «Το σύνολο της καθαρής θέσης της εταιρείας κατά την 31/12/2023 έχει καταστεί αρνητικό και, ως εκ τούτου, συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 4 του άρθρου 119 του ν. 4548/2018, βάσει του οποίου ο διαχειριστής υποχρεούται να συγκαλέσει τη γενική συνέλευση των εταίρων, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα».
Λίγες εβδομάδες πριν, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Δημήτρης Ρουσσέας, είχε δηλώσει στην «ΥΧ» ότι ο κλάδος των ελληνικών λιπασμάτων βρίσκεται ακόμα σε στάδιο προσαρμογής, μετά το «σοκ» της New Trade Fertilizers και ότι «μας προβλημάτισε πολύ έντονα. Έχουν συμβεί αλλαγές μη αναστρέψιμες. Είμαι 30 χρόνια στην αγορά. Δεν έχω δει κάποιο άλλο τόσο μεγάλο γεγονός. Υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς τις πιστώσεις, τόσο από το εξωτερικό όσο και εντός της ελληνικής αγοράς, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε όπως παλαιότερα, με πίστωση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι χάθηκε η εμπιστοσύνη. Και ξανακερδίζεται πολύ δύσκολα».
Αίτηση πτώχευσης της Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ από τις 31 Οκτωβρίου
Στις 5 Δεκεμβρίου 2024 καταχωρίστηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) αίτηση ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών της «ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΒΕΕ» με ημερομηνία 31/10/2024, σύμφωνα με την οποία ζητείται, μεταξύ άλλων:
- Να κηρυχθεί η εταιρεία σε κατάσταση πτώχευσης.
- Να ορισθεί ως ημερομηνία παύσης των πληρωμών της εταιρείας η 22α Οκτωβρίου 2024.
- Να ορισθεί ως σύνδικος της πτώχευσης ο Βασίλειος Ανδρέου, διαχειριστής.
Το «κενό» που αφήνει στην αγορά η συγκεκριμένη εταιρεία είναι πολύ μεγάλο, καθώς πραγματοποιούσε τζίρο της τάξης των 46,5 εκατ. ευρώ.
Η «τρύπα» στον ισολογισμό της Magma Agro
Στην έκθεση ελέγχου επί των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας Magma Agro ΑΕΒΕ, που διενήργησε η HLB Hellas S.A., με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου 2024, αναφέρονται τα εξής:
«Η εταιρεία έχει ασκήσει μήνυση εις βάρος στελεχών και μετόχων αντισυμβαλλόμενης προμηθεύτριας εταιρείας, η οποία τελεί σε διαδικασία αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων εξυγίανσης, για αξιόποινες πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια εγγυήσεων/προκαταβολών κτήσεως αποθεμάτων που είχε λάβει η αντισυμβαλλόμενη, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ, αλλά και για απώλεια αποθεμάτων, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η σχετική ζημιά, κατά την 31.12.2023, ανερχόταν σε 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ κατά την ημερομηνία έκδοσης των οικονομικών καταστάσεων, ανερχόταν σε 6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προτίθεται να ασκήσει αγωγή κατά των ανωτέρω φυσικών και νομικών προσώπων, για τη διεκδίκηση αποκατάστασης των ανωτέρω ζημιών. Η διοίκηση και οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας, θεωρούν ότι οι απαιτήσεις της θα ευδοκιμήσουν, διότι οι βασικοί εταίροι της προμηθεύτριας εταιρείας διαθέτουν σημαντική περιουσία».
Με ανακοίνωσή της, εξάλλου, η Magma Agro είχε κάνει λόγο από τις αρχές Οκτωβρίου για μεθοδευμένη παραπλάνηση και ιδιαίτερα τεχνάσματα από «φυσικά πρόσωπα της New Trade Fertilizers», «ώστε να μπορούν να παραλαμβάνουν επιταγές εκατομμυρίων ευρώ για παραγγελίες προϊόντων, που δεν είχαν πρόθεση να μας παραδώσουν». Και συμπληρώνει: «Η εταιρεία μας έπεσε θύμα ενός επιμελώς επεξεργασμένου σχεδίου εξαπάτησης και υπεξαίρεσης εκατομμυρίων. Στον Τύπο διαβάζουμε ότι και άλλες εταιρείες έχουν πέσει θύματα των ιδίων προσώπων». Μέχρι στιγμής, έχει διαρρεύσει ότι η Φυτοθρεπτική είναι «θύμα» των πρακτικών αυτών. Η Magma Agro, πάντως, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση και στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, έχει προσφύγει στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Απάντηση της MAGMA-AGRO στο ypaithros.gr:
Ενημέρωση για απάτες και τρύπες στον τομέα των λιπασμάτων
Αδικεί την εταιρεία μας η κατ’ επανάληψη αναφορά της MAGMA-AGRO AΕΒΕ σε σχέση με το σκάνδαλο της Newtrade στην αγορά των λιπασμάτων σε 2 δημοσιεύματα σας.
Από τις πολλές εταιρείες που έπεσαν θύμα της απάτης, για 2 εκ των οποίων εκκρεμούν αιτήσεις πτώχευσης, κατονομάζετε μόνο την Φυτοθρεπτική (και την σε βάρος της αίτηση πτώχευσης) και τη MAGMΑ-AGRO η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα σας, παρουσιάζει “τρύπες ή προβλήματα”. Έτσι οδηγείτε συνειρμικά τον αναγνώστη σε επιφυλακτικότητα για την εταιρεία μας.
Προς ενίσχυση δε των αναγραφομένων σας, αναφέρετε και μέρος των Εκθέσεων που έχουμε δημοσιεύσει στο ΓΕΜΗ, περιέργως αγνοώντας τις αναφορές όπου βεβαιούται ότι το ποσόν της εις βάρος μας απάτης-υπεξαίρεσης υπερκαλύφθηκε άμεσα από καταθέσεις μετόχων.
Η εταιρεία ξεπέρασε γρήγορα το εμπόδιο, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε και αποπλήρωσε την κατασκευή του νέου εργοστασίου της παραγωγής πρωτοποριακών λιπασμάτων στην Κόρινθο-η μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των αγροεφοδίων τα τελευταία χρόνια- και παρά τις δυσμενείς συγκυρίες αύξησε την παραγωγή της, τις πωλήσεις της και τις διεθνείς και εθνικές της συνεργασίες.
Σε λιγότερο από 3 μήνες από την αποκάλυψη του σκανδάλου κίνησε την ποινική διαδικασία (εξ όσων γνωρίζουμε η μόνη που το έπραξε) και προχωρά σε λοιπά ένδικα μέσα κατά των υπευθύνων στην Ελλάδα και εξωτερικό, βέβαιη πως θα επανακτήσει όσα με δόλο και απάτη υπεξαιρέθηκαν από την εταιρεία. Και δεν υπήρξε ούτε υπάρχει οικονομική αθέτηση σε κανένα συναλλασσόμενο μαζί μας.
Παρακαλούμε για την αυτούσια ανάρτηση του ανωτέρω κειμένου στην ιστοσελίδα σας και στην (πιθανόν) έντυπη έκδοσή του στο ίδιο σημείο με τα δημοσιεύματα σας, ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν πλήρη εικόνα της πραγματικότητας όπως είναι δίκαιο.
Βασίλης Παΐσιος
Πρόεδρος Δ.Σ.