Τα ενεργειακά ποτά “κερδίζουν” τους καταναλωτές

Ένας στους δύο Έλληνες φαίνεται να τα καταναλώνει

Τα ενεργειακά ποτά

Οι άνθρωποι που τείνουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενεργειακών ποτών είναι πιο πιθανό να παραλείψουν το πρωινό γεύμα, ενώ είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών, όπως επισημαίνει έρευνα του Food Research Collaboration. Τα ενεργειακά ποτά είναι μη αλκοολούχα αναψυκτικά, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης και ζάχαρης, σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, και είναι γνωστά για τις διεγερτικές τους ιδιότητες.

Παρά τη σύσταση που θέλει τα παιδιά να καταναλώνουν μικρές ποσότητες ζάχαρης και καφεΐνης, περισσότερα από ένα στα τρία παιδιά στην Ευρώπη καταναλώνουν σε συχνή βάση ενεργειακά ποτά με τεράστιες ποσότητες ζάχαρης και καφεΐνης. Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά της αγοράς των ενεργειακών ποτών, η οποία το 2014 έφτασε τα 50 δισ., ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί κατά 3,5%.

Ευρωπαϊκή έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την εύρεση των ποσοστών κατανάλωσης ενεργειακών ποτών στις χώρες της Ευρώπης απέδειξε πως η κατανάλωσή τους έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Το 68% των εφήβων από 10 έως 18 ετών καταναλώνει τέτοιου είδους αναψυκτικά, ενώ το 18% των παιδιών ηλικίας 3-10 χρονών ανήκουν στην κατηγορία ανθρώπων που τα καταναλώνουν.

Η EFSA δείχνει ανήσυχη για αυτά τα ποσοστά, αφού τα ενεργειακά ποτά έχουν συνδεθεί με ανθυγιεινές δίαιτες, μεγάλη κατανάλωση γρήγορων και έτοιμων φαγητών, αλλά και αλκοόλ, το οποίο πολλές φορές καταναλώνεται σε συνδυασμό με τα ενεργειακά ποτά και έχει καταστροφικές συνέπειες. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο αριθμός ανθρώπων που καταναλώνει τα αναψυκτικά αυτά αγγίζει το 48% και φαίνεται πως είναι το μικρότερο στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εμφανίζεται στην Τσεχία και να φτάνει το 82%.