Τα φαβορί στον τελικό για Νηρέα – Σελόντα

Οι Αmerra και Diorasis προκρίνονται από τις τράπεζες για την απόκτηση των δυο εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών

Δύο funds που έχουν ήδη σημαντική παρουσία στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, μέσω της συμμετοχής τους σε μικρότερες αλλά δυναμικές εταιρείες του κλάδου, φαίνεται ότι παίρνουν κεφάλι στην κούρσα για την πώληση του Νηρέα και της Σελόντα.

Ο λόγος για την Amerra και την Diorasis, οι οποίες ελέγχουν την Ανδρομέδα και την Bitsakos Aquaculture αντίστοιχα και, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαδικασία (δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση), είναι αυτές που προκρίνονται στην τελική φάση του διαγωνισμού, με τις προσφορές τους να κρίνονται, τόσο από τις τράπεζες όσο και από τη σύμβουλο πώλησης (Lazard), ως οι πλέον «πειστικές». Οι δυο υποψήφιοι –που, λόγω της πρότερης εμπλοκής τους στον κλάδο, θεωρούνταν εξαρχής «φαβορί»– θα κληθούν πλέον να συμφωνήσουν επί ενός κοινά αποδεκτού σχεδίου σύμβασης πώλησης και, στη συνέχεια, να υποβάλουν τις τελικές προσφορές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, δεν θα πρέπει να αποκλειστούν ανατροπές, ούτε το σενάριο να προκύψουν «συμμαχίες» και στρατηγικές συνεργασίες, ακόμα και με κάποιον από τους «μνηστήρες» που δεν προκρίθηκαν στην τελική φάση. Κι αυτό γιατί αφενός ο διαγωνισμός δεν είναι πλειοδοτικός, αφετέρου η εξυγίανση και επαναφορά των Νηρέα-Σελόντα σε τροχιά βιωσιμότητας είναι ένα πρότζεκτ για το οποίο, όπως τονίζουν παράγοντες με γνώση του κλάδου, θα απαιτηθούν σημαντικά κεφάλαια.

Πιέσεις στις τιμές

Κοινή είναι, πάντως, η εκτίμηση όλων των εμπλεκομένων ότι η διαδικασία πώλησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες προέρχονται από μια χρονιά η οποία χαρακτηρίστηκε από πιέσεις στις τιμές πώλησης των προϊόντων τους, ιδίως της τσιπούρας, λόγω της αύξησης της διεθνούς παραγωγής. Την κατάσταση επιδείνωσε η ανάγκη των Νηρέα-Σελόντα για «ζεστό» χρήμα, στοιχείο που τους ανάγκασε να προχωρούν κατά καιρούς σε ρευστοποίηση, έστω και σε χαμηλότερες τιμές, της παραγωγής τους.

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παράγοντες της αγοράς, η μέση τιμή για την τσιπούρα το 2017 κινήθηκε στα 4,40-4,50 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας ελαφρά πτώση σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ μεγαλύτερες αντοχές επέδειξε το λαβράκι, για το οποίο η μέση τιμή πώλησης κινήθηκε στα 4,80-4,90 ευρώ το κιλό.

Σύμφωνα με το τελευταίο report του FAO Globefish (Δεκέμβριος 2017), η απόκλιση μεταξύ των τιμών της τσιπούρας και του λαβρακιού έγινε περισσότερο εμφανής στο τρίτο τρίμηνο του έτους, διάστημα στο οποίο η τιμή της τσιπούρας, βάρους 350-400 γραμμαρίων, υποχώρησε ακόμα και στα 4,30 ευρώ το κιλό (Οκτώβριος 2017), στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα της τελευταίας τριετίας, την ώρα που το λαβράκι «έπιανε» τα 5 ευρώ το κιλό, από 4,80 ευρώ το κιλό έναν χρόνο πριν.