Τα Γρεβενά αξιοποιούν την ενέργεια σε όλες τις μορφές της

viomaza-pelet

Με τα Γρεβενά να κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό δικαιούχων στη Δυτική Μακεδονία του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών, ο νομός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά του, επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στις βιολογικές, αλλά και ενεργειακές καλλιέργειες. Πέραν των έργων που έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται, για την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων σε μια κοινότητα δημόσιων κτηρίων και σχολείων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και η Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, προγραμματίζουν μια καινοτόμο παρέμβαση στον τομέα αυτόν και συγκεκριμένα στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Φελίου Γρεβενών.

Εξετάζεται η εφαρμογή της τηλεθέρμανσης με βιομάζα από τα δασικά συμπλέγματα που υπάρχουν στην περιοχή, αλλά και η εγκατάσταση ενεργειακών καλλιεργειών που θα τροφοδοτούν με ενέργεια αλλά και ζεστό νερό το σωφρονιστικό κατάστημα.

Όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών, Βαγγέλης Σημανδράκος, γεωπόνος και ο ίδιος στο επάγγελμα, οι συζητήσεις βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και στη φάση αναζήτησης ευρωπαϊκού χρηματοδοτούμενου προγράμματος για την υλοποίηση του έργου. «Μέσα από αυτό το πρότζεκτ σχεδιάζουμε, επίσης, τη δημιουργία ενός θερμοκηπίου που θα τροφοδοτείται θερμικά από το δίκτυο τηλεθέρμανσης και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και στο οποίο οι κρατούμενοι θα μπορούν να καλλιεργούν λαχανικά για τη σίτισή τους», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του νομού, ο κ. Σημανδράκος επισημαίνει πως οι αγροτοκτηνοτρόφοι βρίσκονται αφενός πολύ κοντά στη φιλοσοφία της συγκεκριμένης μεθόδου παραγωγής και αφετέρου με τις παρεμβάσεις που υλοποιεί η αντιπεριφέρεια στηρίζονται και ενθαρρύνονται να ακολουθούν τον τομέα της βιολογικής για την απόκτηση προστιθέμενης αξίας των προϊόντων. «Ο Νομός Γρεβενών ήταν η δεύτερη ΠΕ σε αριθμό αιτήσεων για την εγκατάσταση νέων αγροτών και αυτό σημαίνει ότι έχουμε πείσει του αγρότες να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα», σημειώνει.

Ο κ. Σημανδράκος ανακοίνωσε, τέλος, πως μέσα στον Αύγουστο θα ανοίξει η πρόσκληση του έργου για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του αρδευτικού δικτύου Καρπερού-Δήμητρας, από το οποίο θα υδροδοτηθούν περίπου 20.000 στρέμματα του κάμπου των Γρεβενών. «Σκοπός είναι να τοποθετηθούν περιμετρικά του αρδευτικού δικτύου φωτοβολταϊκά, με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και στόχος να μειωθεί, επίσης, το κόστος που απαιτείται από τον γεωργό για να ποτίσει τις καλλιέργειές του», καταλήγει.