ΘΕΜΑ: Τα οφέλη των φυτογενών πρόσθετων στις ζωοτροφές

Τα οφέλη από τη χρήση των φυτογενών πρόσθετων στις ζωοτροφές (Phytogenics), το προφίλ όσων τα χρησιμοποιούν ή όχι, αλλά και οι μελλοντικές προκλήσεις στην παγκόσμια αγορά, αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα παγκόσμιας έρευνας που διεξήγαγε η ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο της διατροφής και της υγείας των ζώων, BIOMIN.

Τα οφέλη των φυτογενών πρόσθετων ζωοτροφών

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 1.140 επαγγελματίες – εταιρείες του αγροτικού κλάδου από όλο τον κόσμο (πάνω από 100 χώρες), και παρέθεσαν τις απόψεις τους σχετικά με τη χρήση φυτικών πρόσθετων στις ζωοτροφές (PFAs, or botanicals) – που αποτελεί μέρος της έρευνας 2017 BIOMIN Phytogenic Feed Additives Survey.

«Η ανταπόκριση ήταν τεράστια», τόνισε σε δηλώσεις του ο Michael Noonan, Διευθυντής Προϊόντων Φυτογενετικής στη ΒΙΟΜΙΝ. Και συμπλήρωσε: «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι κτηνίατροι, οι διατροφολόγοι, τα στελέχη ζωικής παραγωγής και άλλοι επαγγελματίες σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν προσδιορίσει σαφώς τα οφέλη από τη χρήση φυτογενών πρόσθετων στις ζωοτροφές».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της BΙΟΜΙΝ, η αγορά PFA θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια μέχρι το 2023.

Αναμενόμενα οφέλη

Η ενίσχυση της πέψης αποτελεί τον πρώτο λόγο επιλογής των φυτογενών πρόσθετων στις ζωοτροφές στην κτηνοτροφική βιομηχανία. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι αντιμικροβιακές επιδράσεις των φυτικών προσθέτων, οι οποίες σημειωτέον αποτελούν το μεγάλο κίνητρο για τους ερωτηθέντες στο δυτικό ημισφαίριο.

Τα οφέλη των φυτογενών πρόσθετων ζωοτροφών

Τα μείγματα ζωοτροφών που έχουν φυτική βάση τα αιθέρια έλαια, τα βότανα και τα εκχυλίσματα, είναι γνωστό ότι έχουν μια σειρά από βιολογικά ενεργές ιδιότητες που μπορούν να εφαρμοστούν στη σύγχρονη ζωική παραγωγή. Αυτές περιλαμβάνουν αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή δράση και ενίσχυση της πεπτικής διαδικασίας.

Σχετικά με τη σημασία των φυτογενών πρόσθετων στις ζωοτροφές στην επιχείρησή τους, οι ερωτηθέντες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, επέλεξαν την βελτιωμένη απόδοση των ζωοτροφών ή μια βελτιωμένη αναλογία μετατρεψιμότητας της τροφής (FCR), ως τα πιο σημαντικά οφέλη από την εφαρμογή PFA.

Διαβάστε ακόμη: Η χρησιμότητα των πρόσθετων υλών στις ζωοτροφές

Η έρευνα, όμως, μελέτησε και τους λόγους για τους οποίους δεν χρησιμοποιούνται φυτικά πρόσθετα ζωοτροφών. Οι τρεις κυριότεροι, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, είναι ότι δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες εμπορικές αλλά και επιστημονικές μελέτες για το θέμα, ενώ εκφράζεται και αβεβαιότητα ως προς τη σωστή επιλογή του προϊόντος. Τα αποτελέσματα αυτά απασχολούν τη BIOMIN, η οποία συνεχίζει τις προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Τα οφέλη των φυτογενών πρόσθετων ζωοτροφών

«Μία από τις δεσμεύσεις της BIOMIN είναι να προσφέρει καινοτόμες επιστημονικές λύσεις» αναφέρει ο κ. Noonan. «Το 2006, συγγράψαμε 20 επιστημονικά άρθρα που αφορούν τα λειτουργικά πρόσθετα ζωοτροφών φυτικής προέλευσης, ενώ διεξάγονται πάνω από 300 εμπορικές δοκιμές των πρόσθετων ζωοτροφών τα τελευταία χρόνια».

Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Για τη σημασία των φυτογενών πρόσθετων στις ζωοτροφές, μίλησε στην «ΥΧ» η Δρ. Ευδοκία Κρυσταλλίδου, Γεωπόνος – Ζωοτέχνης, του γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Project της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Σύμφωνα με την ίδια, «τα φυτογενή πρόσθετα ζωοτροφών (PFA) μπορούν να προσφέρουν λύσεις λόγω της ενδεχόμενης αντιμικροβιακής τους δράσης. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι έχουν ευεργετική επίδραση στον περιορισμό της αλλοίωσης των προϊόντων που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση, όπως του κρέατος, δρώντας είτε ως αντιοξειδωτικά είτε ως μικροβιοκτόνα προς όφελος της υγείας των καταναλωτών.

Η αποδοχή των ευεργετικών αυτών δράσεων των φυτογενών πρόσθετων από ειδικούς του χώρου ενισχύεται από τα αποτελέσματα της έρευνας της ΒΙΟΜΙΝ. Σύμφωνα με τη μελέτη, η ενίσχυση της πεπτικότητας και η κατ’ επέκταση αύξηση της αποδοτικότητας των ζωοτροφών, μαζί με την αντιμικροβιακή τους ιδιότητα, θεωρούνται οι σημαντικότεροι παράγοντες χρησιμοποίησης των PFA. Παρά το ότι έχουν σαφώς προσδιοριστεί τα οφέλη από τη χρήση των φυτογενών πρόσθετων στην κτηνοτροφία, οι ερωτηθέντες θεώρησαν ότι τα επιστημονικά και εμπορικά στοιχεία ερευνών δεν είναι αρκετά, ενώ η προσπάθεια επιλογής του κατάλληλου προϊόντος είναι αρκετά δύσκολη».

Και προσθέτει: «Στην προσπάθεια εύρεσης εναλλακτικών αυξητικών παραγόντων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας, λόγω των γεωμορφολογικών και βιοκλιματικών συνθηκών της, συνιστά ιδανικό τόπο για την ανάπτυξή αρωματικών φυτών με μοναδική βιοποικιλότητα, τα οποία μπορούν εύκολα να αξιοποιηθούν ως πρόσθετα στη διατροφή των αγροτικών ζώων. Η αξιοποίηση βοσκών με μεγάλη βιοποικιλότητα σε αρωματικά είναι δυνατόν να διατηρήσει χαμηλά το κόστος εκτροφής και ταυτόχρονα να προσδώσει στο τελικό προϊόν χαρακτηριστικά μοναδικά για κάθε περιοχή».

Βελτιώσεις στο αγρόκτημα

Στις προτεραιότητες της BIOMIN, που φιλοδοξεί να καταστεί ηγέτης στην αγορά των πρόσθετων ζωοτροφών μέχρι το 2020, είναι η σύνδεση της έρευνας και της εκπαίδευσης με τη βιομηχανία των Phytogenics.

«Συγκεντρώνοντας τις απόψεις των πελατών μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι επαγγελματίες αγροτικών επιχειρήσεων βλέπουν την αξία της χρήσης πρόσθετων ζωοτροφών και ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν στην πραγματική ζωή» σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο κ. Noonan.

«Αυτά τα αποτελέσματα μάς έχουν δώσει την ευκαιρία να ξεκινήσει ένας ειλικρινής διάλογος σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση που αφορά στα λειτουργικά πρόσθετα ζωοτροφών φυτικής προέλευσης, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένα σενάρια σε αγροκτήματα» πρόσθεσε. Σημειώνεται πως η BIOMIN αναπτύσσει μια παγκόσμια ομάδα εξειδικευμένων τεχνικών διευθυντών πωλήσεων που υποστηρίζουν τους πελάτες μέσα από επιτόπιες επισκέψεις, εκπαίδευση και παροχή συμβουλών.