Τα οινοποιεία της Νότιας Ευρώπης δίνουν μάχη για να επιβιώσουν λόγω της κλιματικής αλλαγής
Σε δύσκολη θέση βρίσκονται τα οινοποιεία Νότιας Ευρώπης λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, αφού, σύμφωνα με τo αμερικανικό δίκτυο CNBC, η παραγωγή πλήττεται από τον παρατεταμένο καύσωνα.
Μιλώντας στον ιστότοπο του CNBC, o Γιάννης Παρασκευόπουλος της Gaia Wines αναφέρει ότι φετινός τρύγος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στη Σαντορίνη, αλλά οι προοπτικές δεν φαίνονται καλές, αφού οι ακραίες θερμοκρασίες απειλούν την παραγωγή του Aσύρτικου, το οποίο έχει κρίσιμη σημασία για τα διεθνώς αναγνωρισμένα εκλεκτά λευκά κρασιά του νησιού. Η περσινή παραγωγή της Gaia Wines ήταν περίπου το 1/3 της παραγωγής του 2022, ενώ η φετινή εκτιμάται ότι θα πέσει στο 1/6 των επιπέδων του 2022.
«Νομίζαμε ότι είχαμε δει τα χειρότερα. Αλλά όχι, δεν είχαμε δει: Tο 2024 ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο Παρασκευόπουλος. «Επηρεαζόμαστε απόλυτα από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε στο CNBC ένας ξεναγός στο Castello di Volpaia κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης ξενάγησης στο οινοποιείο του 12ου αιώνα στην Τοσκάνη της Ιταλίας.
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή κρασιού και την ποιότητά του», σημείωσε ο Marco Fizialetti, εμπορικός διευθυντής στο κοντινό Castello di Querceto. Και πρόσθεσε: «η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει δυσκολίες για όλους τους παραγωγούς, οι οποίοι έπρεπε ήδη στο παρελθόν να διαχειριστούν τις υψηλές θερμοκρασίες».
Αλλαγή μεθόδων παραγωγής
Ορισμένοι οινοποιοί αλλάζουν τώρα τις μεθόδους παραγωγής τους για να προσαρμοστούν στο μεταβαλλόμενο περιβαλλοντικό τοπίο. Στο Antinori nel Chianti Classico, το νεότερο σε μια συλλογή από κτήματα που ανήκουν στους Marchesi Antinori, έναν από τους παλαιότερους και μεγαλύτερους οινοπαραγωγούς της Ιταλίας, τα αμπέλια φυτεύονται τώρα προς νέες κατευθύνσεις για να επωφεληθούν από την αυξημένη έκθεση στον ήλιο.
«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, φυτεύατε τους αμπελώνες με νοτιοδυτικό προσανατολισμό. Τώρα μπορείτε να τα φυτέψετε με βορειοανατολικό προσανατολισμό, λόγω της υπερβολικής ζέστης στην οποία εκτίθενται και από τις δύο κατευθύνσεις», τόνισε ο πρόεδρος Albiera Antinori.
Άλλες τεχνικές που χρησιμοποιεί το κτήμα περιλαμβάνουν την ύπαρξη περισσότερων περγκολών για την αύξηση της κυκλοφορίας του αέρα και τη φύτευση χόρτου ανάμεσα στα αμπέλια. Ο Antinori δήλωσε ότι αυτό βοήθησε το κτήμα να βελτιώσει την ποιότητα της παραγωγής τα τελευταία χρόνια, ακόμη και αν η ποσότητα έχει μειωθεί. Ωστόσο, περιέγραψε την κίνηση αυτή ως πύρρειο νίκη, καθώς το κόστος είναι πολύ μεγάλο.
Ο Sergio Fuster, διευθύνων σύμβουλος του ισπανικού ομίλου κρασιού Raventos Codorniu, σημείωσε ότι πολλές από τις περιοχές στις οποίες διαθέτει αμπελώνες βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και, ως εκ τούτου, χρειάστηκε να γίνουν αυτοί «όλο και πιο αποδοτικοί» με τη χρήση του νερού, για παράδειγμα χρησιμοποιώντας θαμμένα συστήματα άρδευσης.