Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Σε 730.000 εκτιμώνται οι Έλληνες ασθενείς την επόμενη πενταετία

Τα ω-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις
Τα ω-3 λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα το EPA και το DHA, έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία

Εάν οι Ευρωπαίοι, ηλικίας άνω των 55 ετών, λάμβαναν καθημερινά 1 γραμμ. ω-3 λιπαρών οξέων, τα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 4,9%, ενώ 12,9 δισ. ευρώ των δαπανών κάθε χρόνο στον τομέα της υγείας για τις συγκεκριμένες παθήσεις θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν.

Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από τη Food Supplements Europe, πλατφόρμα που βοηθά τον τομέα των συμπληρωμάτων διατροφής με τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εκτιμώντας πως το 24% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ηλικίας άνω των 55 ετών ενδέχεται να νοσήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Μόνο στην Ελλάδα εκτιμάται πως την επόμενη πενταετία ο αριθμός των περιστατικών αυτών θα ξεπεράσει τα 730.000, ενώ παρατηρείται αύξηση από την προηγούμενη πενταετία, αφού τα ποσοστά έφτασαν περίπου τα 650.000. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή των καταναλωτών θα μπορούσε να αποτρέψει 1,5 εκατ. περιστατικά και να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 64,5 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Μεσογειακή διατροφή

Αν και οι ίδιοι υποστηρίζουν πως οι καταναλωτές μπορούν να λάβουν τις απαραίτητες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων από συμπληρώματα διατροφής, η μεσογειακή διατροφή αποτελεί από μόνη της την καλύτερη πηγή. Τα ω-3 λιπαρά οξέα, και συγκεκριμένα το EPA και το DHA, έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση. Επίσης, μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης της καρδιακής ανεπάρκειας.

Έρευνα επιστημόνων από το τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Aalborg της Δανίας έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πολλά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης εμφράγματος. Ωστόσο, τα ψάρια, όπως η σαρδέλα και το σκουμπρί, δεν είναι η μόνη πηγή πρόσληψης ω-3 λιπαρών οξέων. Τρόφιμα όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, ο κρόκος αβγού, το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, τα πράσινα λαχανικά είναι μερικά από τα τρόφιμα που μπορεί κανείς να πάρει τις απαιτούμενες ποσότητες ω-3 λιπαρών οξέων.

  • Βικτωρία Αποστολοπούλου