Τάξη στην αταξία του ΟΣΔΕ επιχειρεί να βάλει ο Γ. Τσακίρης

Ρητή εντολή ώστε να προχωρήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες και ενέργειες έως την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023 έδωσε ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Τσακίρης, προκειμένου να ενεργοποιηθεί επιτέλους το ΟΣΔΕ 2023.

Όπως ο ίδιος διεμήνυσε σε διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποίησε την Τετάρτη 31 Μαΐου, παρουσία των γενικών γραμματέων του υπουργείου, στελεχών του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, αλλά και άλλων υπηρεσιακών, σε μία εβδομάδα ακριβώς θα εξεταστεί κατά πόσο προχώρησε το έργο. Στόχος του κ. Τσακίρη είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες όσο γίνεται πιο γρήγορα, με την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ και την έναρξη της υποβολής των δηλώσεων.

Την ίδια ώρα, στην πλατεία Βάθη, ψιθυρίζονται πολλά. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο όγκος εργασιών και εκκρεμοτήτων που έχει φορτώσει ο Γ. Γεωργαντάς στον υπηρεσιακό υπουργό είναι τέτοιος, ώστε πολύ δύσκολα μπορούν να τακτοποιηθούν όλα κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του. Ο ίδιος, πάντως, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τα τόσο σοβαρά και σύνθετα θέματα, τα οποία έπρεπε να είχαν ήδη κλείσει, αλλά μετά την ορκωμοσία του έμαθε πως πρέπει να τα διαχειριστεί όσο το δυνατόν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Πάντως, το στενό περιβάλλον του πρώην υπουργού, Γ. Γεωργαντά, που παραμένει στο υπουργείο (υπενθυμίζουμε ότι έχουν αλλάξει μόνο οι υπουργοί) επιχειρεί να υψώσει ένα «τείχος» γύρω από τον καθηγητή του ΕΜΠ. Κάποιοι ερμηνεύουν αυτή την κίνηση ως μια προσπάθεια προστασίας όχι τόσο του ίδιου, αλλά κυρίως του προκατόχου του και των έργων του…

Δύσκολη εξίσωση η αιρεσιμότητα

Από το ρεπορτάζ των τελευταίων ημερών, μαθαίνουμε ότι την Εφαρμοστική για το σύστημα αιρεσιμότητας έχει αναλάβει η κεντρική υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ, που έχει μείνει αρκετά πίσω στις εργασίες της. Όπως μας μεταφέρει στέλεχος του υπουργείου, φαίνεται να είναι το πιο απαιτητικό κομμάτι του θεσμικού πλαισίου, το οποίο αν και κρίνεται απαραίτητο για τη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων στους δικαιούχους, δεν μπορούν ακόμα οι αρμόδιοι να το βγάλουν εις πέρας.

Όσο για τα οικολογικά σχήματα, κάποιες από τις παρεμβάσεις προχωράνε καλά, κάποιες άλλες όχι. Η παρέμβαση Π1-31.9 που αφορά τη διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, από το ρεπορτάζ μαθαίνουμε ότι έχει ολοκληρωθεί.

Δικαιούχοι είναι ενεργοί γεωργοί ή ομάδες ενεργών γεωργών που διαθέτουν το απαραίτητο πιστοποιητικό από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης με τον οποίο είναι συμβεβλημένοι. Δεν ενισχύονται οι καλλιέργειες/βοσκότοποι που βρίσκονται υπό μετατροπή.

Το πιστοποιητικό αυτό πρέπει να το έχουν υπογράψει πριν υποβάλουν την αίτηση του 2023. Πάντως, εξετάζεται η δυνατότητα προσκόμισης της βεβαίωσης έναν μήνα μετά τη δήλωση ΕΑΕ.