Ταξιάρχης Χαλκιδικής: To ελληνικό Χριστουγεννιάτικο χωριό «φοράει» τα γιορτινά του

Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022 στις 8 το βράδυ, παραμονή της εορτής του Αγίου Αρχαγγέλου, Πολιούχου και Προστάτη του χωριού Ταξιάρχης στη Χαλκιδική, μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό, το χωριό θα υποδεχτεί τα Χριστούγεννα με τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Ταξιάρχης – Το ελληνικό Χριστουγεννιάτικο χωριό

Το χωριό είναι κτισμένο στο υψηλότερο σημείο του Χολομώντα, σε υψόμετρο 670 μέτρων. Με πρόσβαση από όλα τα σημεία της Χαλκιδικής, είναι προφανές ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στον Ταξιάρχη, όλες τις μέρες, όλες τις εποχές.

Παρ’ όλη την ομορφιά του οικισμού, αυτό που καθορίζει τον Ταξιάρχη είναι το ελατόδασος των 2 εκατομμυρίων δενδρυλλίων που το καθιστούν το μεγαλύτερο στην Ελλάδα. Τα χριστουγεννιάτικα έλατα καλλιεργούνται εδώ και 30 χρόνια από τους Ταξιαρχιώτες, υπό την επίβλεψη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το Πανεπιστημιακό Δάσος Ταξιάρχη προστατεύει το έδαφος και αποτελεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Είναι φυσικό το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο της Ελλάδας, να ανάβει κάθε χρόνο στον Ταξιάρχη. Την παραμονή της γιορτής των Ταξιαρχών, όταν το χωριό φοράει τα καλά του για να τιμήσει τους προστάτες του στις 8 Νοεμβρίου, η Χαλκιδική φωτίζεται από τα πρώτα λαμπάκια των Χριστουγέννων.

Τα έλατα θα στολίσουν δημόσια κτίρια και πλατείες ταξιδεύοντας ταυτόχρονα σε δεκάδες χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας μέχρι και το 80% της ζήτησης. Αλλά το δάσος θα διατηρηθεί, επειδή όπως λένε οι καλλιεργητές: «για κάθε έλατο που πωλείται, φυτεύονται δύο».

Στον ιστορικό παραδοσιακό οικισμό οι κάτοικοι θα ετοιμαστούν για τις γιορτές με πατροπαράδοτα έθιμα και συνταγές. Τα ξύλα που θα καούν στα τζάκια θα γεμίσουν την ατμόσφαιρα με μυρωδιά έλατου. Στα καταφύγια των 30.000 στρεμμάτων, τα ζώα του δάσους θα βλέπουν από μακριά τους περιπατητές.

Και ο Ταξιάρχης, θα ξαναγίνει το παραμυθένιο αυθεντικό Χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας.

Πηγή: Tales from the Capital Halkidiki