Tαμείο Αγροτικών Εγγυήσεων: Το χρονοδιάγραμμα, το παρασκήνιο, οι δηλώσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που στοχεύει να ρίξει στην αγορά 400 εκατ. ευρώ μέσω δανείων με ευνοϊκούς για τους αγρότες όρους. Στο πρώτο μέρος του ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε τι δήλωσαν αποκλειστικά στην «ΥΧ» τα στελέχη του EIF για διασφαλίσεις και χρονοδιάγραμμα. Πόσο εφικτό είναι να ξεκινήσει η διάθεση των δανείων τον Γενάρη και γιατί το EIF θεωρεί ότι τα δάνεια θα ευνοήσουν τους πολλούς, «μικροεπενδυτές» αγρότες; Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος του ρεπορτάζ με τα σχόλια και τις εκτιμήσεις του τραπεζικού κλάδου.

Τον οδικό χάρτη των διαδικασιών που απομένουν μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων και των ενδιαφερόμενων τραπεζών, προκειμένου να «τρέξει» το Ταμείο Αγροτικών Εγγυήσεων, αναλύουν με δηλώσεις τους στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος Κοινοτικών Προγραμμάτων του EIF, Mάρκο Τζουλιάνι, και το στέλεχος της Αντιπροσωπείας του EIF στην Ελλάδα, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Τζουλιάνι, «όλες οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διαθέτουν ιστορικό επενδύσεων στον αγροτικό τομέα, είναι εν δυνάμει επιλαχούσες για το χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Εγγυήσεων. Μετά την ανταπόκριση στην πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων προς τις τράπεζες, οι τελευταίες θα πρέπει να αποστείλουν πληροφορίες, όπως προϊστορία σε γεωργικές επενδύσεις, πιστοποίηση φερεγγυότητας, μερίδια αγοράς κ.ά. Εν συνεχεία, και βάσει των πληροφοριών που έχουμε λάβει, θα κάνουμε μια πρώτη επιλογή, πριν από το τελικό φιλτράρισμα της λίστας. Θα επισκεφθούμε τις τράπεζες ώστε να ανταλλάξουμε τα τελικά στοιχεία, να προχωρήσουμε στην επιλογή των συμμετεχόντων και να αποδώσουμε τις εγγυήσεις».

Εντός του Νοεμβρίου η αξιολόγηση

Όπως εξηγούν οι αξιωματούχοι του EIF, το ορόσημο του Ιανουαρίου, ώστε τα κεφάλαια να είναι διαθέσιμα στους αγρότες, είναι μεν εφικτό, αλλά θα πρέπει να γίνουν πολλά για να μην πάει πίσω η διαδικασία. Αρκετά θα εξαρτηθούν από το διάστημα που θα μείνει ανοιχτή η πρόσκληση του Ταμείου προς τις τράπεζες και πόσο γρήγορα αυτές θα ανταποκριθούν. Αυτό σημαίνει, όπως σημειώνουν οι ίδιοι, ότι ενώ το διάστημα που θα τρέξει η πρόσκληση είναι τυπικά περίπου δύο μήνες, αυτό θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ήμισυ, καθώς αρκετές τράπεζες έχουν κάνει ήδη αρκετή προεργασία.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι κατά τον Νοέμβριο πιθανόν να ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς EIF. Σε ερώτησή μας αν είναι πιθανή μια καθυστέρηση, ο Ιταλός εκπρόσωπος του Ταμείου αποφάνθηκε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να έχουμε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες διαδικασίες μέχρι το τέλος του 2019, θεωρούμε πάντως ότι το ορόσημο του Ιανουαρίου είναι πιθανό να τηρηθεί».

«Σημαντικό κίνητρο για τράπεζες και αγρότες»

Σε ερώτηση της «ΥΧ» εάν το EIF θεωρεί επαρκή τα κίνητρα ώστε να συμμετάσχουν οι ελληνικές τράπεζες, οι αξιωματούχοι απάντησαν: «Με τον τρόπο που έχει δομηθεί, το Ταμείο Εγγυήσεων αφαιρεί μεγάλο μέρος του ρίσκου των τραπεζών, καθώς εγγυάται για το 80% των δανείων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες».

Στη συνέχεια, ο κ. Τζουλιάνι μας έδωσε ένα παράδειγμα με υποθετικούς αριθμούς. «Εάν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον αγροδιατροφικό τομέα είναι ένα ποσοστό x% όλων των δανείων, εμείς θα δώσουμε ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας στις τράπεζες, καλύπτοντας αυτό το x% συν κάτι παραπάνω από τις πιθανές απώλειες». Καταλήγοντας, ο ίδιος μας εξήγησε ότι το σκεπτικό αυτό θα αντανακλά στον περιορισμό των εγγυήσεων που θα κληθεί να καταβάλει ο αγρότης. «Για παράδειγμα, στην περίπτωση που υπό άλλες συνθήκες ο παραγωγός θα έβαζε υποθήκη ένα αγροτεμάχιο, εναλλακτικά μπορεί να πάρει χαμηλότερο επιτόκιο ή να έχει όφελος και στα δύο».

Ο κ. Δημητρακόπουλος επιβεβαίωσε ότι τα δάνεια αφορούν αποκλειστικά τα Μέτρα 4.1 (Σχέδια Βελτίωσης) και 4.2 (Μεταποίηση), επομένως το Leader δεν θα συμπεριληφθεί. Κατώτατο όριο δανεισμού έχει οριστεί στα 10.000 ευρώ.

Στόχευση στους μικρομεσαίους

Σε ερώτηση της «ΥΧ» εάν η συμμετοχή του τομέα της μεταποίησης ρισκάρει το ενδεχόμενο τα χρήματα να πάνε κυρίως σε μεγάλες αγροδιατροφικές επιχειρήσεις λόγω της μεγαλύτερης ευχέρειας και ετοιμότητας τους να αποπληρώσουν ένα δάνειο, τόσο ο κ. Τζουλιάνι όσο και ο κ. Δημητρακόπουλος ήταν κατηγορηματικοί: «Το συγκεκριμένο εργαλείο αναπτύχθηκε για να δώσει κίνητρα στον τραπεζικό τομέα και να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον αγροτικό τομέα και τον Έλληνα παραγωγό.

Επιπλέον, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει από την επιχείρηση ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πλάνο, το οποίο θα φέρει θέσεις εργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και οφέλη για τις τοπικές οικονομίες. Μέρος του δανείου μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως κεφάλαιο κίνησης, είτε να καλύψει τρέχουσες ανάγκες των επιχειρήσεων, δηλαδή να πληρωθούν μισθοί και λογαριασμοί. Να σημειωθεί, δε, πως οι δικαιούχοι επιχορήγησης από το ΠΑΑ δύνανται να κάνουν αίτηση χρηματοδότησης και για το χρηματοδοτικό εργαλείο.

Ο συνδυασμός της στήριξης που παρέχεται μέσω επιχορήγησης και μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου, δύναται να καλύψει την ίδια δαπάνη. Το συγκεκριμένο εργαλείο αναπτύχθηκε με το σκεπτικό αυτά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, που θα είναι διαθέσιμα σε πρώτη φάση, να στηρίξουν πρωτίστως επενδύσεις αγροτών που προηγουμένως δεν είχαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν».

Όπως μας εξήγησαν τα στελέχη του EIF, αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν τρέξει με επιτυχία σε Γαλλία, Ρουμανία και Ιταλία, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά ποσοστά απορρόφησης των επενδύσεων. Επίσης, πρόσφατα έχουν ξεκινήσει να «τρέχουν» στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, ενώ στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ώστε να συμπεριληφθεί στο γκρουπ των ανωτέρω χωρών και η Σλοβενία.

Διαβάστε αύριο στο ypaithros.gr για τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών