Ταμείο Ανάκαμψης: Τα υπέρ και τα κατά των προγραμμάτων, σύμφωνα με παραγωγούς και μελετητές

Ποικίλες είναι οι απόψεις σχετικά με τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Η «ΥΧ» συνομίλησε με συνεταιριστές και μελετητές για μια πρώτη τοποθέτηση μετά τη δημοσίευση των προσκλήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των συνομιλητών στάθηκε στο πλαφόν κατώτατης επένδυσης (500.000 ευρώ) που θεωρείται από ορισμένους υψηλό και απαγορευτικό για σημαντικό αριθμό υποψήφιων επενδυτών.

ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού: «Χρειάζεται σχέδιο για να αξιοποιηθούν τα κονδύλια της αναδιάρθρωσης»

Τους φόβους του ότι το κράτος δεν έχει προβεί σε κάποιον σχεδιασμό πάνω στον οποίο θα έρθει να «πατήσει» το πρόγραμμα της αναδιάρθρωσης εξέφρασε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Κοζάνης, Νίκος Κουτλιάμπας:

«To πρόγραμμα έτσι όπως βγαίνει φοβάμαι ότι δεν θα έχει αποτέλεσμα. Κάνουμε αναδιάρθρωση σε ποιο πράγμα; Σε ποιες ποικιλίες, σε ποια προϊόντα; Δεν αρκεί να συνεργαστεί ένας συνεταιρισμός με ένα πανεπιστήμιο και ούτε θα προκύψει από αυτό μια κεντρική στρατηγική.

Γνώμη μου είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα σχέδιο για το τι θέλουμε να κάνουμε ως χώρα για να έχει νόημα ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ποιος θα αναδιαρθρώσει, τι θα αναδιαρθρώσει και σε ποια περιοχή. Η πολιτεία διαχρονικά δεν είχε ποτέ στρατηγική ως προς το τι θέλει να κάνει. Επίσης, θεωρώ ότι το 50% ως ποσοστό ενίσχυσης είναι ιδιαίτερα χαμηλό, τη στιγμή που εμείς έχουμε υλοποιήσει τέτοια προγράμματα μέσω επιχειρησιακών προγραμμάτων και ενίσχυση 60%».

Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν τα κονδύλια με επιπλέον δικλείδες που θα πιστοποιούν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα των επενδύσεων και τη χρηστή τους διαχείριση από τους αιτούντες: «Υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν συνεταιριστικά ΑΦΜ που θα διεκδικήσουν κονδύλια απλώς γιατί υπάρχουν και μπορούν. Θα υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι από το κράτος;» σημείωσε.

Για επενδυτικά κριτήρια που ξεπερνούν τις δυνατότητες ενός μικρού συνεταιρισμού έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του ΑΣ Ορεινών Μήλων Βιτσίου Καστοριάς, Δημήτρης Βαενάς: «Απ’ ό,τι είδαμε, το κατώφλι επένδυσης είναι τα 500.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό ιδιαίτερα υψηλό για έναν μικρό συνεταιρισμό ή μια μικρή ομάδα παραγωγών. Εκτιμώ ότι ένα κατώτατο όριο των 200.000 ευρώ θα ήταν ρεαλιστικό για αυτά τα μεγέθη.

Επιπλέον, το ποσοστό ενίσχυσης που για την περιοχή μας φθάνει το 50% είναι πολύ μικρό. Αυτό που αναμένουμε με ενδιαφέρον είναι το Ταμείο Μικροπιστώσεων, καθώς ένα κονδύλι της τάξης των 20.000 με 25.000 ανά παραγωγό είναι ένα καλό ποσό για κάποιον που διαθέτει 10-15 στρέμματα και θέλει να ανανεώσει τα δέντρα του».

Θετικές οι προβλέψεις για γρήγορη υλοποίηση, εφόσον τηρηθούν

Επενδυτικό εργαλείο που παρουσιάζει πλεονεκτήματα και ευκαιρίες θεωρεί το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα ο πρόεδρος του θεσσαλικού συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Παναγιώτης Καλφούντζος.

Όπως μας είπε, ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα για να προχωρήσει σε αίτηση μόλις ξεκινήσει η περίοδος υποβολής: «Είμαστε ενημερωμένοι από τον Σεπτέμβρη και θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αποτελεί ένα καλό εργαλείο για τα μέλη μας. Αυτό διότι αντί να πραγματοποιήσει την αίτηση κάθε μέλος ξεχωριστά μπαίνει ο συνεταιρισμός ως εγγυητής και υλοποιητής της επένδυσης, εφόσον ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να αποπληρώνει σταδιακά το ποσό που του αντιστοιχεί, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα έναντι άλλων προγραμμάτων.

Επιπλέον, τα μέλη δεν θα επιβαρύνονται ξεχωριστά με έξοδα για μελετητή. Σημαντικό είναι ότι η διαδικασία του προγράμματος είναι “fast-track”, που σημαίνει ότι από την περίοδο της αίτησης μέχρι την υλοποίηση της επένδυσης μεσολαβεί πολύ μικρότερο διάστημα σε σχέση με άλλα επενδυτικά προγράμματα. Προσωπικά, έχω Σχέδιο Βελτίωσης από το 2018 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η υλοποίησή του».

Ερωτώμενος ποιες ανάγκες θα καλύψουν και ποια σχέδια θα πραγματοποιήσουν τα μέλη του συνεταιρισμού, ο ίδιος μας είπε ότι «υπάρχουν ανάγκες για αγορά μηχανημάτων, τρακτέρ, ψεκαστικών και άλλου εξοπλισμού. Επίσης, ο συνεταιρισμός σχεδιάζει να αποκτήσει επιπλέον υποδομές αποθηκευτικών χώρων για τα σιτηρά.

Δεν είναι κάτι καινούργιο, αν και η συγκυρία με τον πόλεμο έφερε διαφορετικά δεδομένα και αποτελεί ακόμα έναν λόγο για να διαθέτουν ο συνεταιρισμός και οι παραγωγοί χώρους αποθήκευσης των προϊόντων. Εμείς το είχαμε ως προτεραιότητα εδώ και αρκετό καιρό και το πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να το προχωρήσουμε», καταλήγει ο κ. Καλφούντζος.

Συγκρατημένη ως προς τις εξαγγελίες για σφιχτά χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης παρουσιάστηκε από την πλευρά της η μελετήτρια από τον Αλμυρό Μαγνησίας, Μαρία Δημάκου: «Θα είναι ευχής έργον τα προγράμματα αυτά να αποτελέσουν μια ευχάριστη έκπληξη σε σχέση με όσα γνωρίζουμε και έχουμε δει. Ωστόσο, μέχρι να το δούμε αυτό στην πράξη, ας μου επιτραπεί να διατηρώ τις επιφυλάξεις μου» μας είπε, προσθέτοντας ότι το πλαφόν κατώτατης επένδυσης αποκλείει αρκετούς δυνητικούς δικαιούχους.

Δεδομένο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στη μεταποίηση

Ο πρόεδρος της εταιρείας μελετών «Αειφορική» από τη Θεσσαλονίκη, Παναγιώτης Κακαφίκας, εξέφρασε την άποψη ότι η συγκυρία ευνοεί επενδύσεις στη μεταποίηση τροφίμων: «Με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο και τη συζήτηση που έχει προκύψει για επάρκεια τροφίμων, θεωρώ ότι το πρόγραμμα της μεταποίησης θα συγκεντρώσει αρκετό ενδιαφέρον.

Άλλωστε, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο Αναπτυξιακός παρουσιάζει στασιμότητα, ενώ το επόμενο πρόγραμμα Μεταποίησης του ΠΑΑ αργεί. Όποιος επιθυμεί να επενδύσει σε κτηριακά, εξοπλισμό ή άλλες υποδομές και μηχανήματα έχει μια ευκαιρία να το κάνει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη, διαπιστώνουμε ενδιαφέρον για τέτοιες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα συσκευαστήρια φρούτων».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 15 Απριλίου 2022