Ταχεία ανάπτυξη της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης σε Έβρο και Σέρρες

Στο στάδιο της ανθοφορίας είναι τα 25 στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης που σπάρθηκαν μέσα από το ενταγμένο έργο στη Δράση 2 του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΥΠΑΑΤ, από την επιχειρησιακή ομάδα «Κανναβοτύχερο». Στην ομάδα μετέχουν αγρότες του Τυχερού Φερών και των Σερρών με εμπειρία στην καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, ο ΑΣΚΓΕ Σουφλιώτικα Κελάρια, η ΚΟΙΝΣΕΠ Θεογένης, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Εντυπωσιακή ανάπτυξη καταγράφει η καλλιέργεια, όπως διαπίστωσαν σε πρόσφατη επίσκεψή τους οι καθηγητές του ΔΠΘ, Σπύρος Κουτρούμπας και Σιδέρης Φωτιάδης. Η συντονίστρια του έργου- γεωπόνος στα Σουφλιώτικα Κελάρια, Δώρα Τζιβάρα, εξηγεί ότι ολοκληρώθηκαν οι σπορές στους πειραματικούς αγρούς του Έβρου και των Σερρών, έχοντας φροντίσει να υπάρχει διαφοροποίηση στις ημερομηνίες σποράς από αγροτεμάχιο σε αγροτεμάχιο και από ποικιλία σε ποικιλία, για να εξασφαλίσουν τον πλούτο των αποτελεσμάτων και δεδομένων και να μπορέσουν να αυξήσουν σταδιακά τα στρέμματα.

Συλλογή παρατηρήσεων

Ως προς την επίσκεψη των δύο καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, αναφέρει: «Ξεκίνησαν να δειγματίζουν τα λεγόμενα φυτά “μάρτυρες”, ώστε να αρχίσει η συλλογή των παρατηρήσεων σε σχέση με την ανάπτυξη των φυτών (βλαστός), την ανθοφορία, την εξέλιξη του καρπού και των φύλλων». Η κα Τζιβάρα σημειώνει ότι θα παρακολουθήσουν και την άρδευση με ειδικά όργανα μέτρησης, με στόχο να διαπιστώσουν τις ανάγκες των φυτών για νερό και να αποφεύγεται η αλόγιστη χρήση του.

«Με την ερευνήτρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κα Τσαλίκη, και τον κ. Κουτρούμπα, επισκεφθήκαμε τους αγρούς στις Σέρρες. Η σπορά είναι λίγο πιο πίσω», προσθέτει. Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν τη συλλογή από φύλλα και γενετικό υλικό, τα οποία θα σταλούν στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, έτσι ώστε να ξεκινήσουν και τις εργαστηριακές παρατηρήσεις. Τα φυτά που επιλέγουν ως μάρτυρες φροντίζουν να είναι αντιπροσωπευτικά και να έχουν όμοια ανάπτυξη, για να μπορούν να επιτυγχάνουν ακριβέστερα αποτελέσματα.

Από τις μέχρι τώρα παρατηρήσεις τους για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης διαπιστώνουν ότι η ανάπτυξη και στις δυο ποικιλίες (fedora, ferimon) είναι ταχεία. Προσθέτει ότι την ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες, οι βροχές, και αναφέρει ότι από εδώ και έπειτα οι ανάγκες για πότισμα αυξάνονται. Η καλλιέργεια είναι στο στάδιο της ανθοφορίας, θα ακολουθήσει η καρπόδεση και υπολογίζουν προς τα τέλη Αυγούστου να ξεκινήσει η συγκομιδή.

Στις μετρήσεις θα καταγράψουν, μεταξύ άλλων, τις αποδόσεις ανά ποικιλία.