Τελευταίες προετοιμασίες για την βιομηχανική ντομάτα πριν ανοίξει η αυλαία στην Ηλεία

Πρεμιέρα στις 20 Ιουλίου για τα εργοστάσια

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, εν αναμονή του ανοίγματος, την ερχόμενη εβδομάδα, των δύο εργοστασίων βιομηχανικής ντομάτας στον Νομό Ηλείας, του «Κύκνου» και της «Μινέρβα».

Στο πλαίσιο αυτό, το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται επιμόρφωση νέων ανθρώπων, που θα αναλάβουν οικονομικό-διοικητικό ρόλο κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου της βιομηχανικής ντομάτας. Οι νέοι εργαζόμενοι, μέχρι το ξεκίνημα της συλλογής του προϊόντος, θα πρέπει να μάθουν τον τρόπο να διαχειρίζονται όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, με μηχανογραφημένο, για πρώτη φορά, τρόπο, όπως ορίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται στον χώρο των δύο εργοστασίων για να πραγματοποιούν όλους τους απαραίτητους ελέγχους του προϊόντος και να εξυπηρετούν τους παραγωγούς πριν δοθεί το προϊόν τους. Κατά την παραλαβή θα το ζυγίζουν, θα εκδίδουν τα απαραίτητα χαρτιά, τα οποία θα παραδίδουν στους παραγωγούς και στους υπευθύνους εργοστασίων και, στη συνέχεια, θα καταχωρίζουν ηλεκτρονικά όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Όπως επεσήμανε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστος Βαλιανάτος, οι δύο μεγάλες βιομηχανίες της περιοχής αναμένεται να ανοίξουν κατά το χρονικό διάστημα από 20 μέχρι 24 Ιουλίου, οπότε και θα ξεκινήσει η συγκομιδή στις πρώιμες ζώνες του νομού. Ευχή όλων, η επικράτηση μέχρι και τον Σεπτέμβριο καλών καιρικών συνθηκών, προς όφελος της παραγωγής.

Ωστόσο, αγωνία επικρατεί για τις επιπτώσεις που θα έχουν στο προϊόν οι υψηλότατες θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν. Η παραγόμενη βιομηχανική ντομάτα μέχρι στιγμής είναι πολύ καλή ποιοτικά, ενώ οι καλλιεργούμενες εκτάσεις κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή τα 10.000 στρέμματα σε όλο τον νομό, που εκτιμάται ότι θα βγάλουν 100.000 τόνους. Η διαδικασία της συγκομιδής θα ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Η Ομάδα Παραγωγών βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί κατά την παράδοση του προϊόντος. Ας ελπίσουμε όλα να κυλήσουν ομαλά και να μην υπάρξουν παρατράγουδα από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η διακοπή της άρδευσης, λόγω χρεών των ΤΟΕΒ προς τη ΔΕΗ», τόνισε ο κ. Βαλιανάτος.

Δυναμική καλλιέργεια

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η βιομηχανική ντομάτα πρέπει να στηριχθεί με την παροχή Συνδεδεμένης Ενίσχυσης και τα επόμενα χρόνια, ως «ομπρέλα προστασίας», λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, αλλά και των αστάθμητων καιρικών συνθηκών που επικρατούν τα τελευταία χρόνια.

Αρκεί να επισημάνουμε πως η βιομηχανική ντομάτα παρέχει εισόδημα όχι μόνο στον παραγωγό, αλλά και στην αλυσίδα των επαγγελματιών που ασχολούνται κάθε χρόνο με την καλλιέργεια, όπως μεταποιητές, μεταφορείς, εμπόρους εφοδίων – εργαλείων, φυτωριούχους και εργατικό δυναμικό.