Σε τεράστια λίμνη μετατράπηκαν 6.000 στρ. αγρών και αγροτικών δρόμων στο Κάτω Νευροκόπι (βίντεο)

Σε τεράστια λίμνη μετατράπηκαν 6.000 στρ. αγρών και αγροτικών δρόμων στο Κάτω Νευροκόπι

Κραυγή αγωνίας μεταφέρει ο Σύλλογος Αγροτών του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας εξαιτίας των έντονων πλημμυρικών φαινομένων που σκέπασαν με εκατομμύρια κυβικά νερού 6.000 στρέμματα αγρών, αγροτικών δρόμων, υποδομών δικτύου άρδευσης, στραγγιστικά κανάλια και μέρος της επαρχιακής οδού Περιθωρίου- Οχυρού.

Στα τεράστια προβλήματα καταγράφουν τις καταστροφές σε χειμερινά σιτηρά, τριφύλλια, την αδυναμία σποράς και την φθορά των υποδομών του ΤΟΕΒ Νευροκοπίου. Οι αγρότες του ακριτικού Νευροκοπίου και ο πρόεδρος των αγροτών Θοδωρής Ιφόγλου σημειώνουν το αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν και ζητούν λύσεις μέσα από πράξεις.Σε τεράστια λίμνη μετατράπηκαν 6.000 στρ. αγρών και αγροτικών δρόμων στο Κάτω ΝευροκόπιΟ ίδιος αναφέρει ότι το φαινόμενο ξεκίνησε από τις έντονες χιονοπτώσεις. «Την περασμένη Πέμπτη είχαμε άνοδο της θερμοκρασίας παράλληλα με ραγδαίες βροχοπτώσεις. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να λιώνουν τα χιόνια και ταυτόχρονα με τη βροχή να φορτώνουν τους χείμαρρους σε σημείο ακόμη και οι ξεροχείμαρροι να γίνουν ποτάμια, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια τεράστια λίμνη». Σημειώνει ότι στο παρά πέντε απετράπη πλημμυρικό φαινόμενο εντός του οικισμού Οχυρό. Τα 6.000 πλημμυρισμένα στρέμματα στο αγρόκτημα Οχυρού, Νευροκοπίου και Κάτω Βροντούς μεταφράζονται σε υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες γιατί προφανώς δεν θα μπορέσουν να σπείρουν έγκαιρα με συνέπεια να καθυστερήσει και η συγκομιδή. Ο κ. Ιφόγλου προσθέτει ότι η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών θα είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας.  

Αιτιολογώντας την ένταση του φαινομένου αναφέρεται στο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής. «Στην περιοχή μας παρατηρείται ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο. Είναι κλειστό λεκανοπέδιο και όλοι οι χείμαρροι καταλήγουν στο νότιο μέρος του λεκανοπεδίου (κοινότητα Οχυρού) κι εκεί χάνονται τα νερά μέσα από καταβόθρες κι εμφανίζονται εκ νέου στην περιοχή Αγγίτη στην Προσοτσάνη. Η πολιτεία δεν κατόρθωσε να το αντιμετωπίσει συγκροτημένα ώστε να μην εμφανίζονται τα συγκεκριμένα φαινόμενα γι’ αυτό ζητούμε τη συνδρομή όλων των αρμοδίων» μετέφερε στη Δέλτα τηλεόραση.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μετά από την ισχυρή βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών που συνοδεύτηκε από αύξηση της θερμοκρασίας και το λιώσιμο του χιονιού που σωρεύτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα παρατηρήθηκαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το Δήμο του Κάτω Νευροκοπίου. Αποσοβήθηκε ο κίνδυνος απώλειας ανθρώπινων ζωών αλλά γίναμε και πάλι μάρτυρες μιας απογοητευτικής κατάστασης με την οποία συμβιβαστήκαμε επί σειρά ετών, αλλά οι ανοχές μας τέλειωσαν!

Περισσότερα από 6.000 στρέμματα αγρών μαζί με τις παράλληλες υποδομές (αγροτικοί δρόμοι, υποδομές δικτύου άρδευσης, στραγγιστικά κανάλια και μέρος της επαρχιακής οδού Περιθωρίου- Οχυρού) βρίσκονται από το Σάββατο κάτω από εκατομμύρια κυβικά νερού. Δυστυχώς δεν μπορεί να γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διατηρηθεί αυτή η κατάσταση καθώς προβλέπεται νέο κύμα βροχοπτώσεων στην περιοχή. Τα προβλήματα που δημιουργούνται από το παρατεταμένο αυτό πλημμυρικό φαινόμενο είναι τα εξής:

  1. Η δημιουργία της «λίμνης Οχυρού» που κατακλύζει την ανωτέρω περιοχή και καταστρέφει όλες τις ήδη εγκατεστημένες καλλιέργειες (χειμερινά σιτηρά, τριφύλλια).
  2. Καθώς η πλήρης αποστράγγιση αυτής της περιοχής από την πλημμύρα εκτιμάται τον Ιούνιο οπότε και έχει παρέλθει η εποχή της σποράς για την περιοχή του Κ. Νευροκοπίου οδηγεί σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες καθώς μένουν χιλιάδες στρέμματα ακαλλιέργητα.
  3. Φερτά υλικά διασπείρονται στα αγροτεμάχια και γεμίζουν τα κανάλια αποστράγγισης με αποτέλεσμα την παράταση των πλημμυρικών φαινομένων και μεγάλο κόστος για τον καθαρισμό τους.
  4. Οι υποδομές άρδευσης του ΤΟΕΒ Νευροκοπίου που βρίσκονται κάτω από το νερό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα φθείρονται με αποτέλεσμα την ταχεία καταστροφή τους.

Δεν ζητούμε παρόλα αυτά την απόδοση των διαχρονικών ευθυνών για αυτήν την κατάσταση που έχει φτάσει να απειλεί ακόμη και τα σπίτια μας, αλλά ζητούμε λύσεις. Λύσεις που θα έρθουν μέσα από λίγες συσκέψεις και πολλές πράξεις» καταλήγει η ανακοίνωση.