Τεράστιες καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις από αγριογούρουνα

Σε τεράστιο πρόβλημα για τους αγρότες, που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται, εξελίσσονται τα κοπάδια αγριογούρουνων, τα οποία περιφέρονται ανεξέλεγκτα σε κάμπους και πεδιάδες ακόμη και μέσα σε αστικές περιοχές στην Κεντρική Μακεδονία.

Ειδικότερα φέτος το πρόβλημα έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο, καθώς προκαλούνται εκτεταμένες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες καλαμποκιού, ηλίανθου, καρποφόρων δέντρων και σε ό,τι άλλο βρεθεί στο πέρασμά τους. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο παραγωγός από τη Βέροια Ημαθίας, Γιώργος Καραγκιοζόπουλος, τα αγριογούρουνα κάνουν καθημερινά… πάρτι μέσα στα χωράφια και περιφέρονται ανενόχλητα αναζητώντας τροφή.

«Στη δική μας ημιορεινή περιοχή, στον Δήμο Αλεξάνδρειας, έχουμε πάρα πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Μιλάμε για κοπάδια που κατεβαίνουν από τα βουνά στον κάμπο και τα χωράφια μας και τα εξαφανίζουν πλήρως», αναφέρει και προσθέτει: «Είναι λυπηρό, γιατί ρίξαμε πολλά νερά στα καλαμπόκια για να τα γλυτώσουμε από τον καύσωνα και, δυστυχώς, βλέπουμε τώρα να καταστρέφονται από τα αγριογούρουνα».

Ο κ. Καραγκιοζόπουλος τονίζει ακόμη ότι οι αγρότες, εξαιτίας των υπερπληθυσμών των ζώων και γνωρίζοντας τα σημεία από τα οποία κατεβαίνουν προς τον κάμπο, αλλάζουν τις καλλιέργειες στα χωράφια τους. «Σε περιοχές όπου είναι έντονο το πρόβλημα, αλλάζουμε τις καλλιέργειές μας. Εγώ αντικατέστησα το καλαμπόκι με βαμβάκι για να ησυχάσω. Δεν λύνεται, όμως, έτσι το πρόβλημα, ούτε με περιπολίες το βράδυ, ούτε με τα μέτρα που παίρνουμε για να τα διώξουμε. Αυτά εάν πεινάσουν, δεν φοβούνται», καταλήγει. Σοβαρές ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις από τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού των αγριόχοιρων σημειώνονται και σε αγροτικές περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα, δεν είναι μόνον οι καταστροφικές ζημιές που προκαλούν οι πληθυσμοί των αγριογούρουνων στις αγροτικές καλλιέργειες. Μεγάλες είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή, λόγω της αύξησης των τιμών των ζωοτροφών, αλλά και των ασθενειών που μεταφέρουν τα αγριογούρουνα, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Σκότωσαν το τεράστιο αγριογούρουνο 200 κιλών που είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος στην Αταλάντη (Βίντεο)