Τέσταρε τα 90 σεντς το χρηματιστήριο βάμβακος

Στα 80 λεπτά θέτουν τον πήχη για να φιξάρουν το ανοιχτό σύσπορο οι παραγωγοί

των Γ. Τσατσάκη, Γ. Ρούστα, Μ. Αμπατζή

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι βαμβακοκαλλιεργητές τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου βάμβακος το τελευταίο διάστημα, προκειμένου να λάβουν τις αποφάσεις για το φιξάρισμα των τιμών της σοδειάς τους που, στη μεγάλη πλειονότητά τους, παραμένουν ανοιχτές.

Έχοντας επιτύχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ριμπάουντ από τα χαμηλά των 70 σεντς των τελών Οκτωβρίου, η αγορά δοκίμασε αυτή την εβδομάδα το όριο των 90 σεντς. Ωστόσο, η αντίσταση αποδείχτηκε αρκετά ισχυρή, με το κλείσιμο της Τετάρτης να φέρνει τα συμβόλαια Δεκεμβρίου στα 88,44 σεντς/λίμπρα (-0,30 σεντς σε σχέση με την Τρίτη) και τα συμβόλαια Μαρτίου 2023 στα 86,76 σεντς (-0,21 σεντς σε σχέση με την Τρίτη).

Είναι εμφανές ότι για να συντηρηθεί η οποιαδήποτε ανοδική δυναμική, η αγορά χρειάζεται κάποιο καλό νέο σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά ή/και τη ζήτηση, πολύ περισσότερο όταν ακόμα και το νούμερο των 114,8 εκατ. δεμάτων (-2,4% κάτω σε σχέση με πέρυσι), στο οποίο τοποθέτησε την περασμένη εβδομάδα το USDA την παγκόσμια κατανάλωση για φέτος, θεωρείται από αρκετούς αναλυτές υπερβολικά αισιόδοξο. Βέβαια και το σενάριο μιας νέας σοβαρής αποκλιμάκωσης των τιμών δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, καθώς άπαντες κατανοούν ότι το βαμβάκι πρέπει να παραμείνει ελκυστικό για τον παραγωγό.

Στην εγχώρια αγορά, μετά από αρκετές εβδομάδες άπνοιας, παρατηρείται τις τελευταίες μέρες κάποια κινητικότητα, αν και το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει σχετικά υποτονικό. Οι βασικοί λόγοι για την (επαν)εμφάνιση κάποιων αγοραστών έχουν να κάνουν, σύμφωνα με εκκοκκιστές, με την πτώση των τιμών του προηγούμενου διαστήματος και την υποχώρηση του φυσικού αερίου, η οποία έχει «εξορθολογίσει», όπως λέγεται, έως έναν βαθμό, το κόστος του νήματος, σε μια στιγμή που και τα αποθέματα αρκετών κλωστηρίων εξαντλούνται.

Οι παραγωγοί, όπως ανέφεραν εκπρόσωποί τους στο περιθώριο της συνεδρίασης της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ) στη Λάρισα την περασμένη Παρασκευή, φαίνεται να θέτουν τον πήχη στα 80 λεπτά/κιλό για το σύσπορο, προκειμένου να προχωρήσουν στο κλείσιμο των τιμών τους. Το νούμερο αυτό απέχει βέβαια από τα 71 λεπτά που ήταν η τιμή αποθήκης παραγωγού την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Με το ζόρι στο 20% οι προπωλήσεις

Όπως επισήμαναν στην ίδια εκδήλωση εκκοκκιστές, στη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου η αγορά έδωσε μερικές πολύ καλές ευκαιρίες μέσω των προπωλήσεων, όμως τελικά λίγοι ήταν αυτοί που τις αξιοποίησαν. «Το 10% των ποσοτήτων είχε συμβολαιοποιηθεί πριν ξεκινήσει η συγκομιδή, Από την έναρξη της συγκομιδής κι έπειτα εκτιμάται ότι φιξαρίστηκε ένα ποσοστό της τάξης του 5% με 10%. Επομένως, ένα πολύ μεγάλο μέρος της ποσότητας που έχει παραδοθεί παραμένει αδιαμόρφωτο και θα πρέπει να κλειστεί πριν από το τέλος της χρονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρηματίας του κλάδου.

Ο προβληματισμός για τις τρέχουσες τιμές ήταν έκδηλος. Σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Οργάνωσης, Γιώργο Φαλάνη, «όσοι αξιοποίησαν τις προπωλήσεις βγήκαν κερδισμένοι. Οποιαδήποτε μελλοντική αύξηση καταγραφεί στο χρηματιστήριο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα». Έτερο μέλος, ο Βασίλης Γιαννάκος, αναφέρει ότι οι περισσότεροι βρίσκονται σε αναμονή. «Υπάρχουν τα κλειστά συμβόλαια, τα οποία πληρώθηκαν άμεσα σε τιμές από 90 έως 97 λεπτά. Υπάρχουν τα κυμαινόμενα συμβόλαια, στα οποία προβλέπεται πριμοδότηση 3-4 λεπτών για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και οι τιμές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και υπάρχει και μία πολύ μεγάλη παραγωγή που έχει παραδοθεί με ανοιχτές τιμές στα εκκοκκιστήρια και ουδείς γνωρίζει πού θα κλείσουν οι συμφωνίες», επισημαίνει.

Στο επίκεντρο η εθνική στρατηγική

Πέραν των τιμών, τη συνεδρίαση της ΔΟΒ απασχόλησαν η εθνική στρατηγική για το βαμβάκι και οι πολιτικές προώθησης και αξιοποίησής του, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο και ανταγωνιστικό και να μην κρίνεται η τύχη του από εξωγενείς παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό, σύντομα η διοίκηση της ΔΟΒ θα συναντηθεί με την Ομάδα Εργασίας Βάμβακος στο ΥΠΑΑΤ για να συζητηθεί η συνέχιση και η αναβάθμιση του Μέτρου Αgro 1 (πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης).

Επίσης, αναμένονται διευκρινίσεις για τη μείωση της φορολογίας έως 50% για τους οργανωμένους παραγωγούς, ιδίως σε ζητήματα που σχετίζονται με τα συμβόλαια πώλησης και τη διακίνηση του προϊόντος από μεμονωμένους καλλιεργητές. Στις επαφές που θα επιδιωχθούν συμπεριλαμβάνονται και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα «τρέξουν» τη νέα ΚΑΠ, προκειμένου να ασκηθεί η κατάλληλη πίεση και να προβλεφθούν συγκεκριμένα κονδύλια για τον «λευκό χρυσό» τη νέα περίοδο.

«Οι προπωλήσεις μειώνουν το ρίσκο»

Ως προς τις προθέσεις των παραγωγών για την επόμενη σεζόν, ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Ευθύμιος Φωτεινός, επανέλαβε ότι «το βαμβάκι είναι το μόνο προϊόν που διαθέτει το εργαλείο των προπωλήσεων. Είναι σημαντικό ότι τον Μάρτιο, που αρχίζει η σπορά, θα γνωρίζουμε για το βαμβάκι και μόνο σε ποια τιμή θα πουλήσουμε».

Ο γ.γ. της Οργάνωσης, Νίκος Κουρκούτας, τόνισε την αγαστή συνεργασία μεταξύ παραγωγών και εκκοκκιστών. «Εργαζόμαστε για την καλή πορεία του βαμβακιού, καθώς βάλλεται από την κλιματική αλλαγή, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το αυξημένο κόστος παραγωγής, τη νέα ΚΑΠ και την έλλειψη υποδομών άρδευσης».

Ο Δημ. Κολγιώνης νέο μέλος στη Γ.Σ.

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση υπογραφών στήριξης από βαμβακοπαραγωγούς του Έβρου για την ανάδειξη του δεύτερου εκπροσώπου-παραγωγού από τη Θράκη στη Γενική Συνέλευση της ΔΟΒ.

Υποψήφιοι ήταν ο βαμβακοπαραγωγός και αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Δημήτρης Κολγιώνης, και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου, Αξιώτης Καμπρούδης. Ο κ. Κολγιώνης αναδείχθηκε πρώτος σε ψήφους και ορίστηκε ότι θα είναι το νέο μέλος της συνέλευσης. Ο κ. Φωτεινός σχολίασε ότι ο κ. Κολγιώνης είναι γνώστης των θεμάτων και θα βάλει το δικό του λιθαράκι. «Είναι μια ηθική ικανοποίηση και επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλω όλα αυτά τα χρόνια για να έχει το βαμβάκι μια καλύτερη τύχη. Είναι σημαντικός ο στόχος της Διεπαγγελματικής να παραμείνει το βαμβάκι ένα εθνικό προϊόν», δήλωσε στην «ΥΧ» ο νεοεκλεγείς, ευχαριστώντας τους παραγωγούς που τον στήριξαν.

Στις 16 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Η διοίκηση της ΔΟΒ ενέκρινε επίσης τον προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο, ο οποίος προβλέπει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο να γίνει στην Κομοτηνή στις 16 Φεβρουαρίου και οι καθιερωμένες ενημερωτικές εσπερίδες να γίνουν τον Μάρτιο σε Λάρισα, Αλεξάνδρεια Ημαθίας και Αλίαρτο Βοιωτίας. Ο πρόεδρος της ΔΟΒ σχολίασε ότι η βαμβακοκαλλιέργεια διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη Ροδόπη και θα επιλέξουν πολύ αξιόλογους εισηγητές. «Θα φροντίσουμε να δώσει το “παρών” η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, θα προσκληθούν τεχνοκράτες ώστε να δοθούν απαντήσεις στα όποια ερωτήματα και θα γίνει ένας γόνιμος διάλογος», υπογράμμισε.