Για τέταρτη μέρα στους δρόμους οι αγρότες της Ισπανίας

Διεκδικούν δίκαιες τιμές και στήριξη του αγροτικού τους εισοδήματος

Για τέταρτη μέρα στους δρόμους οι αγρότες της Ισπανίας
-Διαφήμιση-

Ξανά στους δρόμους βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ισπανίας διεκδικώντας δίκαιες τιμές για τα προϊόντα τους και ένα βιώσιμο εισόδημα για τους ίδιους, στο πλαίσιο των γενικευμένων κινητοποιήσεων μετά το κάλεσμα των τριών μεγάλων αγροτικών οργανώσεων της χώρας. Η κοινή πρόσκληση των Asaja, COAG και UPA, συσπείρωσε τους Ισπανούς παραγωγούς στο πλαίσιο προγραμματισμένων κινήσεων διαμαρτυρίας που περιλαμβάνουν κινητοποιήσεις και για το επόμενο διάστημα σε 11 αυτόνομες περιφέρειες της χώρας.

Συγκεντρώσεις χιλιάδων διαδηλωτών, που κατέβασαν εκατοντάδες τρακτέρ στους δρόμους, πραγματοποιήθηκαν χθες σε πόλεις των περιοχών Ανδαλουσία και Καστίλλη και Λεόν, ακολουθώντας τις προηγούμενες στις κοινότητες Λα Ριόχα, Αλμερία και Εξτρεμαδούρα. Στις συγκεντρώσεις της Ανδαλουσίας, στήθηκαν μπλόκα από ελαιοπαραγωγούς της Χαέν, αποκόπτοντας την κυκλοφορία κεντρικών δρόμων της επαρχίας, με την προειδοποίηση για μόνιμες κινητοποιήσεις και μπλόκα εάν δεν δοθεί λύση στο ζήτημα των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου.

Από τις συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών δεν έλειψαν και τα επεισόδια, αφού κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στο Don Benito στην Εξτρεμαδούρα, σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με αστυνομικές δυνάμεις αλλά και 15 μικρο-τραυματισμοί, έξω από τη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Agroexpo.

Οι χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και ο περιορισμός του εισοδήματός τους ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους παραγωγής καθώς και των ανισορροπιών που εξακολουθούν να υφίστανται στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπως ισχυρίζονται, είναι μερικοί από τους λόγους που έβγαλαν στους δρόμους τους Ισπανούς αγρότες, οι οποίοι απειλούν με κλιμάκωση το προσεχές διάστημα. Ζητούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν το μέλλον της δραστηριότητάς τους, εκδηλώνοντας ακόμη την ανησυχία τους για το Brexit και τους αμερικανικούς δασμούς. Παράλληλα, αντιδρούν και στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, καθώς όπως ισχυρίζονται αναμένεται να αυξήσει επιπλέον το κόστος παραγωγής, μειώνοντας την κερδοφορία τους.

Οι αγρότες προγραμματίζουν νέες μαζικές κινητοποιήσεις για τις επόμενες ημέρες στις περιοχές Καστίλλη και Λεόν, Μαδρίτη, Καστίλλη Λα Μάντσα, Ανδαλουσία και Κανταβρία. Με κεντρικό σύνθημα «αμυνόμαστε για το μέλλον μας» οι οργανώσεις που απηύθυναν το κάλεσμα, εξηγούν ότι σκοπός τους είναι να γνωστοποιήσουν «τη σοβαρότητα της κατάστασης στον αγροτικό τομέα, αλλά και τη σημασία του τελευταίου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της ερημοποίησης των αγροτικών περιοχών», διεκδικώντας «πραγματικές» πολιτικές για τη στήριξη αυτού του στρατηγικής σημασίας τομέα.

-Διαφήμιση-