Με τέτοια κόστη, δεν βγαίνει ο λογαριασμός στο αγελαδινό

Σε αδιέξοδο ακόμα και μεγάλες οργανωμένες μονάδες, δραματική αύξηση στις σφαγές ζώων

Πρωτοφανής είναι η κατάσταση στις τάξεις των αγελαδοτροφικών μονάδων. Επικεφαλής εκμεταλλεύσεων σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα μεταφέρουν στην «ΥΧ» μια εξαιρετικά δύσκολη πραγματικότητα, με τους παραγωγούς να οδηγούν μεγάλα τμήματα του ζωικού τους κεφαλαίου στο σφαγείο. Σύμφωνα με τους ίδιους, πιο ανησυχητικό είναι ότι οργανωμένες και μέχρι πρότινος βιώσιμες μονάδες απειλούνται σοβαρά, λόγω της αύξησης στο κόστος παραγωγής.

Εν μέσω αυτών των συνθηκών, οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις ανεβάζουν με αργούς ρυθμούς και σε περιορισμένο βαθμό την τιμή παραγωγού, με τις αυξήσεις όμως να μην ξεπερνούν τα 2-3 λεπτά. Με αυτά τα δεδομένα, το κόστος δεν καλύπτεται σε καμία περίπτωση, όπως υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι.

Στα 40-41 λεπτά η τιμή παραγωγού

Με έως 41 λεπτά/κιλό αμείβονται αυτή την περίοδο οι μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες, σύμφωνα με τον παραγωγό από τη Θεσσαλονίκη και αναπληρωτή πρόεδρο του ΣΕΚ, Χρήστο Τσομπάνο. Ο αγελαδοτρόφος, που συνεργάζεται με τη ΜΕΒΓΑΛ, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι το τελευταίο τρίμηνο η τιμή έχει φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, από τα 38 λεπτά που βρισκόταν μεσοσταθμικά εδώ και πολλούς μήνες.

«Σε γενικές γραμμές, η τιμή στο γάλα έχει πάρει 2-3 λεπτά, για τις καλές, οργανωμένες μονάδες. Θεωρώ ότι για μια τέτοια μονάδα το κόστος παραγωγής βρίσκεται τώρα στα 38-39 λεπτά/κιλό, επομένως υπάρχουν ορισμένοι παραγωγοί που οριακά είναι βιώσιμοι, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός παραγωγών που με δυσκολία επιβιώνουν ή μπαίνουν μέσα», σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο Σερραίος παραγωγός, Γιάννης Τσιτσιλίδης, μιλάει για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που θα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει τις επιχειρήσεις γάλακτος να βάλουν πλάτη: «Έχει ξεκινήσει να ανεβαίνει πολύ διστακτικά η τιμή από τις εταιρείες και αυτό, κατά τη γνώμη μου, διότι έχει αυξηθεί σημαντικά η τιμή του συμπυκνωμένου γάλακτος διεθνώς. Με άλλα λόγια, η εξέλιξη αυτή οφείλεται καθαρά σε λογιστικά αίτια και όχι σε μια πρόθεση στήριξης των παραγωγών», αναφέρει ο αγελαδοτρόφος που συνεργάζεται με τη σερραϊκή βιομηχανία ΚΡΙ – ΚΡΙ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν και ιδιοκτήτης μεγάλης μονάδας στην Ξάνθη, Ηλίας Κωτόπουλος, πρόσφατα ξεκίνησε να συνεργάζεται επίσης με την ΚΡΙ – ΚΡΙ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», ακόμα μια μονάδα, επίσης υψηλής δυναμικότητας, εντάχθηκε πρόσφατα στο δυναμικό της εν λόγω επιχείρησης.

Σχετικά με την κατάσταση στην αγορά, ο αγελαδοτρόφος μας λέει ότι «υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στο κόστος του εισαγόμενου γάλακτος. Οι βιομηχανίες το πάνε πολύ αργά, για να κερδίσουν ό,τι μπορούν περισσότερο. Η άποψή μου είναι ότι συνεννοούνται μεταξύ τους για να περνούν με αυτούς τους αργούς ρυθμούς τις αυξήσεις. Αυτήν τη στιγμή, είμαστε ακόμα στα 40-41 λεπτά/κιλό. Είχα πει σε εκπρόσωπο εταιρείας, με την οποία συνεργαζόμουν μέχρι πρόσφατα, ότι αν περιμένετε τον Γενάρη, ακόμα και 45 λεπτά να δώσετε, οι μονάδες θα έχουν κλείσει». Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου της Κομισιόν για το αγελαδινό γάλα, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου 2021 η τιμή της σκόνης αποβουτυρωμένου γάλακτος έχει αυξηθεί πάνω από 30%.

Τα ελλείμματα συσσωρεύονται

Δεκάδες ζώα από μεγάλες αγελαδοτροφικές μονάδες οδηγούνται στα σφαγεία, τις τελευταίες εβδομάδες. Το φαινόμενο, όπως λένε οι παραγωγοί, έχει ενταθεί. Σύμφωνα με τον κ. Τσιτσιλίδη, «τα κοπάδια σφάζονται σωρηδόν. Εκτίμησή μου είναι ότι η παραγωγή αγελαδινού έχει μειωθεί στις Σέρρες τουλάχιστον 15% σε σχέση με πέρσι, αλλά πιθανόν να είναι και παραπάνω. Σε ό,τι αφορά τη δική μου μονάδα, πρόσφατα αναγκάστηκα να στείλω στο σφαγείο περίπου το 1/4 των ζώων μου, γιατί δεν μπορώ να αντέξω τα ελλείμματα που συσσωρεύονταν τους τελευταίους μήνες. Συνεχώς μεταφέρω υποχρεώσεις για αργότερα, όμως δεν ξέρω πόσο θα αντέξω. Αυτήν τη στιγμή, για να αντεπεξέλθω στο κόστος θα έπρεπε ανά αγελάδα να βγάζω 31 κιλά ημερησίως. Εγώ, από ορισμένα ζώα, βρίσκομαι στα 30 κιλά. Ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις δεν έχουμε, επομένως γιατί να κρατάμε τα ζώα και να μπαίνουμε μέσα»;

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσομπάνος αναφέρει: «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν συνάδελφοι που σφάζουν ζώα. Όσοι δεν έκαναν προμήθειες με ενσιρώματα αναγκάζονται και δίνουν τα ζώα στον χασάπη. Εκτίμησή μου είναι ότι μιλάμε για πάνω από το 20% των παραγωγών στην περιοχή. Το φαινόμενο θα γίνει εντονότερο μέσα στους επόμενους μήνες. Δεν θα μπορέσουν να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα αυτές οι μονάδες. Όσοι δεν έχουν στήσιμο πάνω από 31 κιλά ημερησίως δεν είναι βιώσιμοι. Τα ζώα, που είχαν ταλαιπωρηθεί από τον καύσωνα και ήταν αδύναμα, φεύγουν μαζικά από τους στάβλους».

Την αύξηση στις σφαγές βοδινού κρέατος αυτή την περίοδο, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, επιβεβαίωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων Κρέατος, Ιωάννης Φασουλάς: «Υπάρχει πράγματι αύξηση σε σφαγές μοσχαριών τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Μέρος αυτών των ζώων είναι γαλακτοπαραγωγικά, όπως αυτά της Φυλής Χολστάιν. Η τιμή στα σφάγια τις δύο τελευταίες εβδομάδες έχει πάρει 40-50 λεπτά/κιλό».

Δυσκολεύονται και οι συνεταιρισμοί

Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού αγελαδοτρόφων Ανατολικής Πελοποννήσου, Λευτέρης Αντωνάκος, δίνει τη δική του οπτική για το θέμα: «Το χειρότερο δεν είναι η δυσμενής κατάσταση, αλλά ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει ακόμα περιθώριο για περαιτέρω επιδείνωση.

Εμείς ανταγωνιζόμαστε στο ράφι τις μεγάλες επιχειρήσεις και δεν μπορούμε να πάμε πιο ψηλά στις τιμές παραγωγού, από τη στιγμή που και οι άλλοι δεν έχουν προχωρήσει σε αυξήσεις στο ράφι. Τον Δεκέμβριο οδεύουμε για ανατίμηση του γάλακτος στη λιανική περίπου 4%-5%».