Τεχνικές σποράς στην καλλιέργεια του καλαμποκιού

Το μυστικό της επιτυχίας ενός πολυβραβευμένου αγρότη

kalampoki-texnikes-sporas2

Τ ο να επιτύχει ένας παραγωγός καλές αποδόσεις στην καλλιέργειά του αποτελεί μία πρόκληση πολλών επιπέδων ιδιαίτερα σε περιόδους που ο παράγοντας καιρός δεν είναι ευνοϊκός. Ο Αντριάν Κοξ, πολυβραβευμένος καλλιεργητής καλαμποκιού από το Τρέντον του Μιζούρι, σε πρόσφατη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Farm Progress, αποκαλύπτει τα κρίσιμα στάδια για την καλλιέργεια που αποτελούν το μυστικό του για την επιτυχία στους διαγωνισμούς παραγωγής καλαμποκιού.

Ο παραγωγός από το Τρέντον κατάφερε να αποσπάσει ακόμη ένα βραβείο στον εθνικό διαγωνισμό, σε μια χρονιά μάλιστα κατά την οποία η ξηρασία που έπληξε την περιοχή του είχε σημαντικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια. Εκείνος, ωστόσο, δεν πτοήθηκε από τον καιρό, αφού κατάφερε να πάρει περισσότερα από 80 μπούσελ το στρέμμα, ακολουθώντας τις παρακάτω διαχειριστικές αποφάσεις για την καλλιέργειά του.

 Αναπλήρωση του αζώτου: Δεδομένου ότι πρόκειται για έδαφος υψηλής απόδοσης, όπου μεγάλο μέρος της συγκέντρωσης του αζώτου απορροφάται από το ίδιο το φυτό, χρειάζεται αναπλήρωση του εδάφους πριν από την επόμενη καλλιέργεια. Για τον λόγο αυτόν, ο Κοξ, αφού αποτίμησε τις ανάγκες των χωραφιών του με την αξιοποίηση της καινοτομίας, στα τέλη του Φεβρουαρίου, έκανε μία εφαρμογή άνυδρης αμμωνίας.

Επικάλυψη σπόρων: Η ορθή επικάλυψη σπόρων μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις αποδόσεις της καλλιέργειας. Για τον λόγο αυτόν, ο παραγωγός χρησιμοποίησε μία σειρά μικροθρεπτικών συστατικών.

Παρακολούθηση θερμοκρασίας εδάφους: Η θερμοκρασία εδάφους είναι ζωτικής σημασίας για τη σπορά. Στον παράγοντα θερμοκρασία, δεν αρκεί μόνο να εξετάσει κανείς την επιφανειακή θερμοκρασία, αλλά σε βάθος περίπου 10 εκατοστών.

Η ιδανική θερμοκρασία που θα πρέπει να μετράει το θερμόμετρο εδάφους πριν από τη σπορά είναι αυτή των 10ο C (50 F). «Όταν πρόκειται για τη σπορά, η ευθύνη ανήκει κατά 50% στο μηχάνημα και κατά 50% στον χειριστή», υποστηρίζει ο παραγωγός, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται έλεγχος όλων των παραμέτρων και των συσκευών που χρησιμοποιεί για μία επιτυχημένη σπορά. Για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος έσπειρε πρώτα τα υπόλοιπα χωράφια, αφήνοντας για το τέλος το χωράφι που επρόκειτο να διαγωνιστεί, θέλοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν τυχόν αστοχίες.

Λιγότερο και φέτος το ελληνικό καλαμπόκιΠοσότητα σπόρων: Στοχεύοντας σε υψηλότερες αποδόσεις, σε μία χρονιά όπου έντονη ξηρασία έπληττε την περιοχή, ο Κοξ αύξησε κατά 4,2% τους σπόρους που φύτευσε στα χωράφια του από ό,τι συνήθως προτείνουν οι προμηθευτές υβριδίων.

Βασική λίπανση για το ξεκίνημα: Καταγράφοντας τις ανάγκες των εδαφών του, διαπίστωσε ότι χρειαζόταν ενίσχυση με θειούχο λίπασμα και στοιχεία ψευδαργύρου, τα οποία και εφάρμοσε συμπληρωματικά με άλλα θρεπτικά συστατικά που θα του εξασφάλιζαν ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Ζιζανιοκτονία: Η σωστή ζιζανιοκτονία πρέπει να εφαρμοστεί όταν τα φυτά είναι ακόμη μικρά. Με την πρώτη εμφάνιση των φυτών, ο παραγωγός εφάρμοσε το κατάλληλο σκεύασμα για την αντιμετώπιση των ζιζανίων. Ωστόσο, όπως διαπιστώνει ο Κοξ, η εφαρμογή αυτή θα πρέπει να γίνεται όταν το επιτρέπει ο καιρός.

Ενδιάμεση ενίσχυση του φυτού: Ο παραγωγός χρησιμοποίησε ένα μείγμα οργανικών και μικροθρεπτικών συστατικών με τους κατάλληλους φυτοδιεγέρτες, τα οποία εφάρμοσε σε δύο στάδια τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ενίσχυση προς το τέλος της σεζόν: Το καλοκαίρι του 2018, σε μεγάλο μέρος της πολιτείας του Μιζούρι εκδηλώθηκε έντονη ξηρασία. Ο Κοξ ανησυχώντας για την καλλιέργειά του προέβη σε δύο εφαρμογές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με ειδικά προϊόντα θρέψης, τα οποία αναζωογόνησαν σημαντικά το φυτό. «Στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, οι ρόκες ήταν ιδιαίτερα ζωηρές χωρίς καθόλου κενά», επεσήμανε ο καλλιεργητής.

Έλεγχος πριν από τη συγκομιδή: Συνήθως ο παραγωγός συγκομίζει την παραγωγή του τον Οκτώβριο, ωστόσο πέρυσι, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, αποφάσισε να προβεί σε πρώιμη συγκομιδή στις 27 Σεπτεμβρίου. «Ο αγρότης πρέπει να αφουγκράζεται τη φυτεία του για να εντοπίζει τη βέλτιστη περίοδο συγκομιδής», ισχυρίζεται, αφού το καλαμπόκι του μαζεύτηκε από το χωράφι με υγρασία 16%, «άρα η πρώιμη συγκομιδή λειτούργησε» υποστήριξε, εξασφαλίζοντάς του άλλη μία διάκριση στον εθνικό διαγωνισμό σε μία δύσκολη για την καλλιέργεια χρονιά.