Τεχνητές ελλείψεις στην αγορά καταγγέλλουν οι αγρότες

✱ Τρώνε πόρτα οι κτηνοτρόφοι από ζωοτροφάδικα ✱ Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος δηλώσεων στην πλατφόρμα αποθεμάτων

H «ΥΧ» πραγματοποίησε ρεπορτάζ σε συνεταιρισμούς, επιχειρήσεις ζωοτροφών και λιπασμάτων για να καταγράψει τις απόψεις τους σχετικά με τη διαδικασία απογραφής των αποθεμάτων τους στην κρατική ψηφιακή πλατφόρμα.

Μέσω της εν λόγω πρωτοβουλίας, το ΥΠΑΑΤ ευελπιστεί ότι θα αποκτήσει αξιόπιστη εικόνα σχετικά με την επάρκεια της αγοράς σε πρώτες ύλες και εφόδια. Nα σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ με ημερομηνία 4 Απριλίου, υποχρεούντο να δηλώνουν τα σιτηρά τους έως τις 6/4 όσοι διατηρούν πάνω από 10 τόνους αραβόσιτο, κριθάρι, βρώμη, σόγια ή ηλίανθο για ζωοτρόφη.

Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι πασχίζουν να αποφύγουν τον οικονομικό στραγγαλισμό από την ακρίβεια στις ζωοτροφές και τις κερδοσκοπικές τακτικές ορισμένων εμπόρων.

Παλεύουν να βρουν καλαμπόκι οι παραγωγοί

Για τη δυσκολία με την οποία προμηθεύονται καλαμπόκι και άλλες ζωοτροφές, σε τιμές που ξεπερνούν τα 400 ευρώ/τόνο για το καλαμπόκι, μίλησε στην «ΥΧ» ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης «Αυγοδιατροφική», Κωνσταντίνος Τζόγλης. Παραγωγός και ο ίδιος, μας είπε ότι «με τον πόλεμο δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να βρούμε καλαμπόκι. Δεν είναι μόνο η Ρωσία και η Ουκρανία.

Η μία μετά την άλλη οι χώρες που προμήθευαν την αγορά έχουν κλείσει τη στρόφιγγα. Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία πλέον δεν στέλνουν καλαμπόκι, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην επαρκεί το ελληνικό, αλλά να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία κάποιοι έμποροι και να μας ορίζουν όποια τιμή θέλουν. Είμαστε σε δύσκολη θέση και μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπροστά στο πρόσκαιρο κέρδος αγνοούνται συνεργασίες δεκαετιών». 

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι «αυτήν τη στιγμή που μιλάμε σφάζονται κοπάδια (όρνιθες) και αν συνεχιστεί η κατάσταση, δεν ξέρουμε πού θα οδηγηθούμε. Δεν θεωρώ ότι η πλατφόρμα θα εξομαλύνει την κατάσταση στην αγορά. Μια διακρατική συμφωνία για να δημιουργηθούν αποθέματα στα σιτηρά, όπως έχουν κάνει άλλες χώρες, θα μας έδινε μια σημαντική ανάσα». 

«Συνάδελφος έσφαξε τα 400 από τα 800 ζώα του για να αντεπεξέλθει. Στο τέλος, οι ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους θα καταλήξουν να είναι τα έξοδα της κηδείας μας»

Για τη δυσκολία των κτηνοτρόφων να προμηθευτούν ζωοτροφές, μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Κλαδικού Συνεταιρισμού Αιγοπροβατοτρόφων, Κώστας Ανθόπουλος: «Δεχόμαστε καταγγελίες από κτηνοτρόφους ότι υπάρχουν εταιρείες που, ενώ έχουν αποθέματα αραβοσίτου, δεν πουλάνε.

Για καλή μας τύχη, εμείς δεν συνεργαζόμαστε με επιχειρήσεις που δεν πουλάνε, όμως πολλοί συνάδελφοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Όσο δεν πουλάνε ορισμένοι, οι τιμές θα αυξάνονται και κάποιοι θα κερδίζουν. Υπάρχει, βέβαια, και η κατάσταση στο τελωνείο του Προμαχώνα με τις καθυστερήσεις των εξαγωγών σιτηρών από τη Βουλγαρία. Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις στην πλατφόρμα από τους παραγωγούς, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα αποθέματα αυτή την περίοδο».

Ο ίδιος, στη συνέχεια, μας περιέγραψε την εξαιρετικά δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει σύσσωμη η κτηνοτροφία, συμπεριλαμβανομένης και της αιγοπροβατοτροφίας. «Λένε κάποιοι ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι καλύτερα από άλλους, γιατί παίρνουν λέει 1,20 και 1,25 ευρώ/κιλό και τους έκαναν και αύξηση 2 λεπτά. Και πόσοι νομίζετε ότι παίρνουν ακόμα και αυτές τις τιμές; Αυτά είναι σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας. Απλώς δουλεύουμε για να μπαίνουμε μέσα.

Τα τιμολόγιά μας στις αρχές Μαρτίου έγραφαν 400 ευρώ/τόνο για αγορά καλαμποκιού και τα καινούργια είναι ακόμα πιο φουσκωμένα. Αυτήν τη στιγμή, τα κόστη στη δική μου μονάδα είναι 50% πάνω από τον τζίρο μου. Δεν ξέρω τι άλλο πρέπει να σας πω για να αντιληφθεί το κράτος τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Συνάδελφος έσφαξε τα 400 από τα 800 ζώα του για να αντεπεξέλθει. Σε λίγο, θα αρχίσουμε να βλέπουμε άλλες καταστάσεις, όπου δεν θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε ενημερότητα, γιατί θα χρωστάμε. Στο τέλος, οι ενισχύσεις για τους κτηνοτρόφους θα καταλήξουν να είναι τα έξοδα της κηδείας μας».

ΣΕΒΙΖ: «Προς βελτίωση η κατάσταση στις ζωοτροφές»

Ο γραμματέας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών (ΣΕΒΙΖ), Τάσος Κυριακίδης, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα ως προς τη διαδικασία δήλωσης αποθεμάτων: «Σε ό,τι αφορά τα μέλη του ΣΕΒΙΖ, έχουν ειδοποιηθεί και προσδοκούμε ότι θα υπάρξει άμεση ανταπόκριση.

Εμείς ως εταιρεία (σ.σ.: ΒΙΟΖΩΚΑΤ), υποβάλαμε δήλωση με το άνοιγμα της πλατφόρμας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και δεν είναι μέλη του Συνδέσμου. Κατά τη γνώμη μου, ενδιαφέρον θα έχει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των στοιχείων που θα δηλωθούν μετά τις πρώτες δηλώσεις, όπου θα φανεί και η τάση της αγοράς.

Δηλαδή, αν τα αποθέματα θα βαίνουν σταθερά ή μειούμενα. Η εικόνα που έχουμε για τις τελευταίες ημέρες και η πληροφόρηση από τους προμηθευτές μας είναι ότι η κατάσταση με τις μεταφορές σιτηρών από τη Βουλγαρία παρουσιάζει βελτίωση, χωρίς ωστόσο να έχει ομαλοποιηθεί πλήρως».

Απογραφή, με περιορισμένα όμως λιπάσματα

Χωρίς προβλήματα πραγματοποίησαν τις δηλώσεις απογραφής οι επιχειρήσεις παραγωγής λιπασμάτων, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ), Δημήτρης Ρουσσέας:

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι τα μέλη μας ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χωρίς προβλήματα. Το στήσιμο της πλατφόρμας ήταν αρκετά χρηστικό, καθώς έδινε τη δυνατότητα ομαδοποίησης κωδικών προϊόντων. Βεβαίως, θα πρέπει να δούμε και τι θα προκύψει από την πλευρά των καταστημάτων εμπορίας λιπασμάτων. Από εκεί και πέρα, η σεζόν για τη λίπανση οδεύει προς το τέλος, επομένως είναι αναμενόμενο ότι και η εικόνα των αποθεμάτων θα είναι η ανάλογη».

Στην προεργασία που είχε γίνει με το ΥΠΑΑΤ, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, Γιάννης Βεβελάκης: «Η εταιρεία μας (σ.σ.: EUROCHEM) ολοκλήρωσε τη διαδικασία από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της πλατφόρμας.

Σε αυτό συνετέλεσε και η διαβούλευση που είχε προηγηθεί με το ΥΠΑΑΤ όπου και έγινε μια άτυπη παρουσίαση της πλατφόρμας από πλευράς υπουργείου προς τις επιχειρήσεις λιπασμάτων». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η πλατφόρμα ήταν εύχρηστη και ότι δεν παρουσιάστηκε κάποιο τεχνικό ζήτημα κατά τη διεκπεραίωση της διαδικασίας, ενώ εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με την επάρκεια προϊόντων στην αγορά.

Συνεταιρισμοί: «Χρειάζεται παγίωση και επέκταση του μέτρου»

Την άποψη ότι η καταγραφή αποθεμάτων σε πρώτες ύλες και εφόδια θα πρέπει να παγιωθεί στο πλαίσιο μιας συστηματικής παρακολούθησης της αγοράς και θέσπισης ολοκληρωμένης πολιτικής, εξέφρασε στην «ΥΧ» ο διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος: «Από την αρχή της εκδήλωσης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στην αγορά εισροών και πριν ακόμα έρθει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχαμε επισημάνει ότι η συστηματική καταγραφή των αποθεμάτων εφοδίων στην αγορά σε συνδυασμό με ένα παρατηρητήριο τιμών είναι ένα απαραίτητο μέτρο προς αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά εις βάρος του παραγωγού.

Σε ό,τι αφορά την επάρκεια τροφίμων, καλό θα ήταν από εδώ και στο εξής να υπάρξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων για την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Ως ιδέα, η πλατφόρμα είναι χρήσιμη, αλλά θα πρέπει να ενισχυθεί και η ίδια και να υπάρξει ένα πλέγμα πολιτικών γύρω από αυτήν. Να μην ξεχαστούν όλα μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, γιατί η χώρα και ο πρωτογενής τομέας έχουν ανάγκη από δομικές παρεμβάσεις».

Μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, ανέφερε στην «ΥΧ» ότι δεν υπάρχουν αποθέματα σιτηρών αυτή την περίοδο στους παραγωγούς πλην βεβαίως του ρυζιού (σ.σ.: δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των προϊόντων προς δήλωση): «Ανεξάρτητα από την πλατφόρμα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για τη δήλωση αποθεμάτων στο ρύζι.

Σε ό,τι αφορά τη δήλωση αποθεμάτων, καλό είναι να δηλώνονται τα αγροτικά προϊόντα ανά τακτά διαστήματα, π.χ. ανά τρίμηνο, ώστε να γνωρίζει και το ΥΠΑΑΤ τι αποθέματα υπάρχουν και πώς κινούνται τα εμπορεύματα. Θα ήθελα, επίσης, να προσθέσω ότι στις έκτακτες συνθήκες του πολέμου, στις οποίες λειτουργεί η αγορά, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και τα ρίσκα που αναλαμβάνει οποιοσδήποτε λειτουργεί σε αυτή την πρωτοφανή πολεμική κατάσταση».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΣΤΗΝ «ΥΧ»:
«Αποθαρρύνουμε τις προσπάθειες τεχνητών ελλείψεων στην αγορά»

Τη βούληση της κυβέρνησης να σταθεί απέναντι στις προσπάθειες κερδοσκοπικών και αθέμιτων πρακτικών στην αγορά, εξέφρασε με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς: «Μέσω της λειτουργίας της πλατφόρμας για την καταγραφή αποθεμάτων, αποθαρρύνεται κάθε επίδοξος κερδοσκόπος να δράσει εναντίον των καταναλωτών, δηλαδή της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών που συναποτελούν την ελληνική κοινωνία.

Με τις αποφάσεις μας, αποθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια που δημιουργεί συνθήκες τεχνητών ελλείψεων στην αγορά και αισχροκέρδειας. Είχα καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή αυτής της κρίσης ότι δεν επρόκειτο να ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές, που είναι παράνομες και ανήθικες. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο. Και οι υπόχρεοι που δηλώνουν τα αποθέματά τους στην πλατφόρμα, οφείλουν να το πράττουν με συνέπεια. Άλλωστε, κάποιος που δεν έχει κάτι να κρύψει, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στηρίζει με κάθε τρόπο τους παραγωγούς και προστατεύει στο σύνολό της την ελληνική κοινωνία».