Τεχνολογία θρέψης με drone σε καλλιέργειες καλαμποκιού

Σε 10 στρέμματα με αραβόσιτο του Τάσου Πεφτίνα, στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας, έγινε την περασμένη Τρίτη η πειραματική εφαρμογή διαφυλλικών με drone από την εταιρεία 3Δ Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών.

«Εφαρμόσαμε ένα βιολογικό σκεύασμα σε συγκεκριμένα στρέμματα μέσα στο αγροτεμάχιο, για να δούμε τη διαφορά με τα υπόλοιπα και να γνωρίζουμε τα πλεονεκτήματα την επόμενη χρονιά». Έλαβε την απόφαση μαζί με τον γεωπόνο του και την επίδειξη παρακολούθησαν παραγωγοί από την περιοχή. Διαπίστωσαν πώς λειτουργεί το drone και πώς γίνεται η εφαρμογή. «Το κοστολόγιο είναι οικονομικότερο, γιατί το φάρμακο είναι συγκεκριμένο. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να διαμορφώσουμε διαδρόμους για να ραντίσουμε, δηλαδή να καταστρέψουμε καλαμπόκια. Την ώρα που ράντιζε το drone, εγώ πότιζα», περιγράφει.

Ο κ. Πεφτίνας καλλιεργεί 200 στρέμματα με καλαμπόκι, γνωρίζει πολύ καλά την καλλιέργεια και επέλεξε να δοκιμάσει τη νέα τεχνολογία σε προϊόντα θρέψης, με έναν φυσικό βιοδιεγέρτη με antistress δράση και στόχο τη μέγιστη αύξηση του μεταβολισμού των φυτών. «Το σκεύασμα καθορίζει την ποσότητα ραντίσματος. Τα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στη συγκομιδή».

Ικανοποιημένος από την ευκολία της εφαρμογής, δηλώνει πως ενδιαφέρεται να το δοκιμάσει στον ηλίανθο. Οι τιμές ραντίσματος κυμαίνονται στα 3-3,5 ευρώ ανά στρέμμα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία πραγματοποίησε μια ενημερωτική ομιλία για το πρόγραμμα προστασίας καλλιεργειών από έντονα καιρικά φαινόμενα και συγκεκριμένα το χαλάζι. Επισημάνθηκε, μάλιστα, ότι οι νομοί Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης είναι στην πρώτη δεκάδα πανελλαδικά σε χαλαζοπτώσεις. Το ερώτημα που θέτουν οι παραγωγοί είναι γιατί δεν το εφαρμόζει ο ΕΛΓΑ.