Οι τεχνολογίες στις οποίες επενδύουν οι πρωτοπόροι του αγροτικού τομέα

Ποσοστο μεγαλυτερο από το 50% των Ολλανδών αγροτών χρησιμοποιούν σήμερα GPS, ενώ επενδύουν και σε άλλες τεχνολογίες που τους βοηθούν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους στο χωράφι. Αυτά καταγράφει η AgriDirect, μια ολλανδική εταιρεία εμπορίου γεωργικών μηχανημάτων.

Σύμφωνα με την ίδια, οι συνεχώς αυξανόμενες τεχνολογικές εξελίξεις στη βιομηχανία μηχανοποίησης καθιστούν τους αγρότες στην Ολλανδία όλο και περισσότερο πρόθυμους να επενδύσουν σε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Οι Ολλανδοί ανήκουν στην κατηγορία των αγροτών που θεωρούνται πρωτοπόροι στην αγροτική τεχνολογία, καθώς έχουν εμπιστευτεί τις νέες τεχνολογίες για την εξέλιξη του αγροτικού τομέα και τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων στο χωράφι.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 2.000 Ολλανδοί αγρότες συμμετείχαν σε έρευνα σχετικά με τη μηχανοποίηση και τα επενδυτικά σχέδια. Με βάση τις απαντήσεις τους, περισσότεροι από το 50% χρησιμοποιούν σήμερα GPS σε ένα ή περισσότερα από τα μηχανήματά τους. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες λένε ότι διαθέτουν σύστημα GPS στο τρακτέρ τους και σχεδόν το 29% των ερωτηθέντων χρησιμοποιούν GPS στον ψεκαστήρα τους.

Επενδύσεις και σε άλλες τεχνολογίες

Άλλες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας που εφαρμόζονται από τους Ολλανδούς αγρότες περιλαμβάνουν συστήματα αυτόματης προειδοποίησης για ασθένειες ή επιβλαβείς οργανισμούς (7,3%), δορυφορικούς χάρτες (5,8%), αυτόνομα αγροτικά μηχανήματα (3,7%) και drone (1,7%).

Οι αγρότες ρωτήθηκαν επίσης για τις προθέσεις τους να επενδύσουν σε τεχνολογία γεωργίας ακριβείας στο μέλλον. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το 2,7% σκοπεύει να επενδύσει σε δορυφορικούς χάρτες, το 1,7% σε αυτόνομα γεωργικά μηχανήματα, το 0,6% σε drone και το 0,6% σε συστήματα αυτόματης προειδοποίησης. Επιπλέον, το 4% δηλώνει ότι είναι πρόθυμο να επενδύσει, αλλά προς το παρόν δεν διαθέτει τους πόρους για να το κάνει. Το 67,3% όλων των ερωτηθέντων, που επί του παρόντος δεν χρησιμοποιούν τεχνολογία γεωργίας ακριβείας, δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται να επενδύσει στην αγροτική τεχνολογία.