Ι. Κουφουδάκης: Θα αποτύχει η ΚΑΠ αν δεν στηρίξει τις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς

Ι. Κουφουδάκης: Θα αποτύχει η ΚΑΠ αν δεν στηρίξει τις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς

«Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα αποτύχει αν δεν στηρίξει επί της ουσίας τις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, τόσο στην καθημερινή τους λειτουργία αλλά και στη στροφή που πρέπει να κάνουν στον ψηφιακό κόσμο», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ Α.Ε., Ιωάννης Κουφουδάκης στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Τόνισε επίσης: «Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα αποτύχει αν δεν στηρίξει επί της ουσίας τις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, τόσο στην καθημερινή τους λειτουργία αλλά και στη στροφή που πρέπει να κάνουν στον ψηφιακό κόσμο». 

Ι. Κουφουδάκης: θα αποτύχει η ΚΑΠ αν δεν στηρίξει τις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς

Ο κ. Κουφουδάκης, σημείωσε ότι έχει οριστεί ως βασική προτεραιότητα της ΚΑΠ η ανανέωση των γενεών στον αγροτικό τομέα και σχολίασε ότι περιμένει με ανυπομονησία το τέλος του Νοέμβρη όπου η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις θέσεις της γι΄ αυτό το θέμα και για τον τρόπο που η νέα γενιά της ψηφιακής εποχής θα φτάσει να αναδείξει ξανά την ύπαιθρο. «Η ψηφιακή επανάσταση στον αγροτικό τομέα είναι το αύριο, είναι ο τρόπος να αγαπήσουν οι νέοι μας την ύπαιθρο», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Τάσος Χανιώτης, δευθυντής οικονομικών αναλύσεων, προοπτικών και αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ μιλώντας για τα επιτεύγματα της μεταρρυθμιστικής πορείας της ΚΑΠ έδωσε έμφαση στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας, το διατροφικό εμπόριο και την εξασφάλιση σταθερότητας και σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 40 δισεκατομμύρια το χρόνο άμεσες ενισχύσεις στο εισόδημα των παραγωγών. 

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων της Ένωσης των περιφερειών στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επισήμανε ότι οι Περιφέρειες της χώρας διαχειρίζονται τις εκχωρήσεις του υπουργείου, αλλά δεν έχουν κανονιστικό χαρακτήρα, καθώς ακολουθούν τις διαδικασίες του υπουργείου που είναι αργές. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουν προκηρυχθεί προγράμματα που θα μπορούσαν να δώσουν μια ενίσχυση στους αγρότες και ούτε υπάρχει απορροφητικότητα στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης», είπε και ζήτησε ταχύτητα και συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών του κράτους.

Την πρόθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας να επενδύσει στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, μέσω της αγροδιατροφικής σύμπραξης που έχει δημιουργήσει, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης. «Θέλουμε να επενδύσουμε στο ελληνικό μυαλό για να μπορέσουμε τα προϊόντα της ελληνικής γης να πάρουν τη θέση που τους αξίζει στα ράφια του πλανήτη», είπε. Ωστόσο, εκτίμησε, ότι στη χώρα μας βιώνουμε το παράδοξο ότι «ενώ έχουμε τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, αυτά τα χρήματα δεν τα αξιοποιούμε και επιμένουμε σε ένα αναχρονιστικό, παλιό και γερασμένο σύστημα. Η πρώτη συνέπεια είναι ότι πολύ λογικά οι παραγωγοί μας, οι αγρότες μας, χάνουν την εμπιστοσύνη τους και η δεύτερη συνέπεια, που είναι εξίσου σημαντική, είναι ότι δεν μπαίνουν νέοι άνθρωποι στην παραγωγή και το αποτέλεσμα είναι ότι ο αγροτικός πληθυσμός γηράσκει».