«Θεραπεία» στο επαγγελματικό αδιέξοδο, με το «φυτό της αθανασίας»

Ο Σωτήρης Μανίκας εξηγεί πως η αλόη του επέτρεψε να επενδύσει στον πρωτογενή τομέα

«Θεραπεία» στο επαγγελματικό αδιέξοδο, με το «φυτό της αθανασίας»

Ολοένα και περισσότεροι νέοι, με σπουδές και μεταπτυχιακά, στρέφονται τα τελευταία χρόνια στον πρωτογενή τομέα και στις εναλλακτικές αλλά και παραδοσιακές καλλιέργειες.

Από το αδιέξοδο της οικονομικής κρίσης αναζητούν επαγγελματική διέξοδο στη φύση για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο 35χρονος Σωτήρης Μανίκας, ο οποίος βρήκε τη δική του «θεραπεία» στο επαγγελματικό αδιέξοδο, με το «φυτό της αθανασίας»: την αλόη.

Σπούδασε φιλοσοφία, παιδαγωγική και ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλεία της Ελβετίας, αποκτώντας μεταπτυχιακό στην εξελεγκτική ψυχολογία. Επέστρεψε στην Ελλάδα και έκανε μεταπτυχιακό στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο πάνω στην εκπαίδευση παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, όμως, δεν έκοψε τους δεσμούς του με την πατρογονική του γη, στον Άγιο Νικόλαο Δυτικής Αχαΐας, και πάντα ξέκλεβε λίγο χρόνο για να ασχοληθεί με τα κτήματα των προγόνων του.

Το 2012, όταν πια διαπίστωσε ότι στην Ελλάδα της κρίσης δεν μπορούσε να βρει δουλειά στο αντικείμενο των σπουδών του, και αφού εργάστηκε ως οδηγός ταξί, σερβιτόρος, ακόμα και σε συνεργείο καθαρισμού, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα χωράφια του πατέρα του και να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Όμως, δεν αρκέστηκε μόνο στη συνέχιση της καλλιέργειας αμπέλου, αλλά προχώρησε παραπέρα, δημιουργώντας τη δική του βιολογική καλλιέργεια αλόης.

«Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα, δεν ήθελα να συνεχίσω να καλλιεργώ συμβατικά, αλλά βιολογικά. Αφού έψαξα όλες τις νέες βιολογικές καλλιέργειες (αρώνια, ιπποφαές κ.λπ.) αυτή που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η αλόη, αγνοώντας τα μεγάλα λόγια και τις αποδόσεις που άλλες καλλιέργειες υπόσχονταν», μας λέει ο κ. Μανίκας. Πρόκειται για μία καλλιέργεια που μπορείς εσύ να κανονίζεις την περίοδο της συγκομιδής σου, όταν θεωρείς ότι η τιμή της είναι καλή. Το κόστος εγκατάστασης της φυτείας, το οποίο ποικίλει ανάλογα με την ηλικία των φυτών που θα χρησιμοποιηθούν, περιλαμβάνει, εκτός από τις απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες και το κόστος αγοράς και μεταφοράς των φυτών.

Για να είναι προσοδοφόρα η καλλιέργεια και να μπορέσει να επιβιώσει, το 2014 διέθεσε παραφυάδες σε ιδιώτες για την περαιτέρω καλλιέργεια αλόης.

«Έτσι μπόρεσα να συνεχίσω να καλλιεργώ. Βέβαια, με το φυτωριακό υλικό που πούλησα στέρησα από εμένα τη δυνατότητα επέκτασης, αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς», μας λέει.

Φέτος, ωστόσο, είναι η πρώτη χρονιά που θα πραγματοποιήσει μαζική συγκομιδή ενός τόνου αλόης, ο οποίος θα διατεθεί για μεταποίηση.

  • Νικολέτα Τζώρτζη