Eden Library: Ελληνική τεχνολογία «διαβάζει» το χωράφι και προβλέπει την παραγωγή της καλλιέργειας

Το σύστημα Viewer τοποθετείται σε τρακτέρ και παρελκόμενα και περιορίζει τα εργατικά κόστη
20/06/2024
5' διάβασμα
eden-library-elliniki-technologia-diavazei-to-chorafi-kai-provlepei-tin-paragogi-tis-kalliergeias-324098

Καταγραφή και πρόβλεψη της παραγωγικότητας σε κάθε σημείο του χωραφιού, δημιουργία ζωνών διαχείρισης για εργασίες, όπως λίπανση, αραίωμα, φυτοπροστασία και εποπτεία της υγείας/ευρωστίας των δέντρων, είναι μόνο μερικές από τις πρακτικές, τις οποίες μπορεί να εφαρμόσει κάθε αγρότης παγκοσμίως σε καλλιέργειες όπως τα αμπέλια, τα μηλοειδή και τα πυρηνόκαρπα μέσω ενός συστήματος γεωργίας ακριβείας ελληνικής κατασκευής.

Ένα σύστημα που εγκαθίσταται σε τρακτέρ ή παρελκόμενα, το Viewer, έχει ήδη διεθνή παρουσία με ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα στις καλλιέργειες. Το συγκεκριμένο σύστημα γεωργίας ακριβείας, που έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία Eden Library, μία spin off εταιρεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, «χρησιμοποιεί κάμερες και εξελιγμένα μοντέλα οπτικής αναγνώρισης για να παρακολουθεί την ευρωστία και την παραγωγικότητα καλλιεργειών, όπως αμπέλια, μηλοειδή και πυρηνόκαρπα.

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει στο σύστημα να αναλύει με μεγάλη ταχύτητα τις εικόνες από κάθε πέρασμα (δεξιά και αριστερά της γραμμής), ταυτοποιώντας σε κάθε δέντρο την ποσότητα των καρπών, το μέγεθος της φυλλικής επιφάνειας, καθώς και συμπτώματα από εχθρούς, τροφοπενίες και φυτοτοξικότητες», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Νίκος Μυλωνάς, CEO & Co-founder της Eden Library.

Σε εφαρμογές αραιώματος σε μήλα στην Ισπανία, η στοχευμένη χημική αραίωση με τη βοήθεια του Viewer περιόρισε τα κόστη χειρωνακτικής εργασίας κατά 60%

Το Viewer απευθύνεται τόσο σε μεμονωμένους παραγωγούς ή ομάδες παραγωγών, όσο και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και στη διάθεση προϊόντων, όπως κρασί, φρούτα και αντίστοιχα προϊόντα μεταποίησης. «Ιδιαίτερα σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Viewer αποτελεί ιδανικό εργαλείο για εταιρείες γεωργικών συμβούλων που διαχειρίζονται εκατοντάδες εκτάρια συμβολαιοποιημένων καλλιεργειών. Το σύστημα προσφέρεται ως έτοιμη λύση, εγκαθίσταται σε τρακτέρ ή παρελκόμενα και δεν απαιτεί τροποποιήσεις ή επιπλέον εξοπλισμό για να λειτουργήσει στα συμβατικά τρακτέρ», αναφέρει ο κ. Μυλωνάς.

Διεθνής επέκταση

Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία είναι στη φάση της επέκτασης σε μεγάλες αγορές και τον τελευταίο χρόνο κατάφερε να εισέλθει σε χώρες όπως η ΗΠΑ, η Χιλή και η Ισπανία. Όπως τονίζει ο ίδιος, «ορόσημο αποτελεί η στρατηγική συνεργασία μας με εταιρείες όπως η John Deere για χρήση του συστήματος χαρτογράφησης παραγωγής. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με κατασκευαστές ψεκαστικών, όπως η AGROMA (Ελλάδα) και η TEYME (Ισπανία) για τη συνδυαστική χρήση του Viewer με ψεκαστικά, για μεταβλητό ψεκασμό σε πραγματικό χρόνο. Για να επιτευχθούν αυτές οι συνεργασίες, πρέπει συνεχώς να αξιοποιούμε κάθε δυνατή ευκαιρία δικτύωσης, να επισκεπτόμαστε κάθε εν δυνάμει συνεργάτη, να κάνουμε demo στο χωράφι και, φυσικά, να προβάλλουμε το προϊόν μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε σημαντικές εκθέσεις του κλάδου».

Πρόβλεψη παραγωγής με 97% ακρίβεια

Το σύστημα είναι ήδη σε εμπορική έκδοση (version_2) και τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι αυτή η λύση «εντάσσεται, ήδη, στη φαρέτρα του παραγωγού», τονίζει ο κ. Μυλωνάς και συνεχίζει, λέγοντας ότι «χαρακτηριστικά, την περσινή σεζόν, σε αμπέλι 55 στρεμμάτων στη Χιλή, η χαρτογράφηση ευρωστίας ανέδειξε σημαντικές παραλλακτικότητες και οδήγησε σε στοχευμένες παρεμβάσεις για να εξομαλυνθούν. Επιπλέον, η πρόβλεψη παραγωγής είχε 97% ακρίβεια, την ίδια ώρα που η εκτίμηση του οινοποιείου είχε 82% ακρίβεια. Αντίστοιχα, σε εφαρμογές αραιώματος σε μήλα στην Ισπανία, η στοχευμένη χημική αραίωση με τη βοήθεια του Viewer περιόρισε τα κόστη χειρωνακτικής εργασίας κατά 60%».

Η ιστορία της Eden Library και οι στόχοι για το μέλλον

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, «η ομάδα σήμερα αριθμεί δέκα συνεργάτες και δημιουργήθηκε ως μια ανάγκη να εφαρμοστούν στο χωράφι υποσχόμενες τεχνολογίες με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που μέχρι το 2021 ήταν μόνο σε ερευνητικό επίπεδο. Έτσι, με την υποστήριξη του καθηγητή Σπύρου Φουντά, πήραμε την απόφαση να εγκαταλείψουμε την έρευνα και να ξεκινήσουμε το εγχείρημα της Eden Library».

Ο ίδιος, τέλος, επισημαίνει ότι «πρόσφατα, ολοκληρώσαμε και τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης (pre-seed) μέσω της επένδυσης του Unifund VC και στόχο έχουμε τα επόμενα 2-3 έτη να καθιερωθούμε στις βασικές αγορές, ενώ ετοιμάζουμε τη διάθεση του νέου Viewer (version_3) με ακόμα πιο εξελιγμένες δυνατότητες που θα παρουσιαστεί σε διεθνή έκθεση τον προσεχή Νοέμβριο».