Θερμοκήπια και ελαιώνες χτύπησαν «Βικτώρια» και «Γηρυόνης» – Οι πρώτες αξιολογήσεις

Μέχρι και αγελάδες παρέσυραν τα ορμητικά νερά στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής

γράφουν οι Μαρία Αμπατζή, Μαρία Αντωνίου, Γιώργος Αργυρίου, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Οι δύο απανωτές κακοκαιρίες που έπληξαν τη χώρα, εκτός από τους τέσσερις νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές, άφησαν το στίγμα τους και στην πρωτογενή παραγωγή.

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες και ελαιώνες αποτέλεσαν το μεγαλύτερο θύμα των καιρικών φαινομένων που προκάλεσαν «Βικτώρια» και «Γηρυόνης», κακοκαιρίες που χτύπησαν τη χώρα από τις αρχές Νοεμβρίου, ενώ δεν έλλειψαν και οι καταστροφές σε υποδομές και ζωικό κεφάλαιο. Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκαν περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Κρήτης, ενώ δεν έμεινε ανεπηρέαστη ούτε η Πελοπόννησος.

Χάθηκε μεγάλο μέρος της θασίτικης ελιάς

Σε υπολειτουργία βρίσκεται ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Θεολόγου-Ποτού αρκετές μέρες μετά τις καταστροφές, όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος, Ιωάννης Σουρίνης, προσθέτοντας πως το βράδυ της Δευτέρας δεν είχαν ούτε ρεύμα. Η συγκομιδή της ελιάς βρισκόταν στο 60%, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από όσες απέμειναν καταστράφηκε και πολλές σάπισαν από τη βροχή.

Ο κ. Σουρίνης σημειώνει πως στους άλλους συνεταιρισμούς η ζημιά είναι μεγαλύτερη, αφού οι ίδιοι είχαν πρωιμότερη συγκομιδή κατά επτά με δέκα μέρες. Τονίζει δε ότι όλο το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί, με συνέπεια να μην μπορούν να πλησιάσουν στα χωράφια. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν μπορούν να απευθυνθούν σε κάποιον φορέα για αποζημιώσεις, θυμίζει ότι δεν έχουν αποζημιωθεί από πουθενά για τις καταστροφές από την πυρκαγιά του 2016.

Κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι ταλαιπωρούνται από τις τεράστιες καταστροφές στο αγροτικό οδικό δίκτυο. «Περπατούν έως και τρεις ώρες, προκειμένου να φτάσουν στα μαντριά για να ταΐσουν τα ζώα τους και μετά επιστρέφουν πάλι με τα πόδια», περιγράφει ο Νίκος Χρυσάφης, πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Θάσου. Σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος να τελειώσουν οι ζωοτροφές και να προκληθούν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο, αφού πολλοί παραγωγοί δεν διαθέτουν αποθήκες ζωοτροφών, όπως επίσης στα μελίσσια, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν οι μελισσοκόμοι.

«Χρειάζεται να εργάζονται επί εβδομάδες τα συνεργεία για ν’ αποκαταστήσουν τις ζημιές στις υποδομές», επισημαίνει. «Οι ελαιοπαραγωγοί έχασαν μεγάλο μέρος από την παραγωγή της ελιάς εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων», προσθέτει για τη Nότια Θάσο.

Απώλειες σε σιτηρά και κτηνοτροφικά φυτά, αλλά και ζωικό κεφάλαιο στην Κ. Μακεδονία

Πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών οι κάτοικοι σε αρκετές περιοχές της Χαλκιδικής βρέθηκαν εκ νέου αντιμέτωποι με σφοδρές βροχοπτώσεις το απόγευμα της Δευτέρας που «έπνιξαν» περιοχές στον Δήμο Σιθωνίας και Πολυγύρου, αλλά και του Δήμου Αριστοτέλη. Στο μάτι της κακοκαιρίας βρέθηκαν Ιερισσός και Ολυμπιάδα, όπου φούσκωσαν ξανά τα ρέματα.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα σε κτηνοτροφικές μονάδες και τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο, στην Ιερισσό στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά άνδρα που είχε εγκλωβιστεί σε ποιμνιοστάσιο, ενώ όπως ενημέρωσε ο τμηματάρχης του τοπικού γραφείου ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Κομπιτσελίδης, από νερά χειμάρρου παρασύρθηκαν ζώα που βρίσκονταν σε συστεγαζόμενες κτηνοτροφικές μονάδες στην Ολυμπιάδα, πολλά από τα οποία βρέθηκαν πνιγμένα, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται αγνοούμενα, αφού το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ δεν μπορούσε να προσεγγίσει τις πλημμυρισμένες περιοχές.

Σε περιοχές του Γοματίου και της Ιερισσού προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες σιτηρών και κτηνοτροφικών φυτών, όπου υπήρξαν επιχωματώσεις και συσσώρευση φερτών υλικών. Τόσο η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Χαλκιδικής όσο και ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν πάρα πολλές πλημμυρισμένες εκτάσεις χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν πρόκειται για χωράφια και καλλιέργειες.

Στον Δήμο Πολυγύρου, ζημιές μεγάλης έκτασης υπέστη το αγροτικό οδικό δίκτυο όπως και πολλά αγροτικά αντλιοστάσια και καλλιέργειες. Αγροτεμάχια και αγροτικοί δρόμοι πλημμύρισαν, με τη στάθμη του νερού σε ορισμένα σημεία να ξεπερνά το ένα μέτρο, όπως ενημέρωσαν οι υπηρεσίες του δήμου.

Τριφυλία και Ίρια μετρούν απώλειες στην Πελοπόννησο

Στην Τριφυλία, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Αντώνη Παρασκευόπουλο, οι ζημιές προκλήθηκαν από την κακοκαιρία της 20ής Νοεμβρίου. Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα «χτύπησαν» 100 στρέμματα θερμοκηπίων και 300 στρέμματα πατάτας και κηπευτικών.

Στην Αργολίδα, στον κάμπο των Ιρίων, όπου αυτή την εποχή καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις με σταυρανθή και φυλλώδη λαχανικά, το νερό της βροχής έπνιξε σχεδόν τα πάντα. «Η ζημιά είναι ολική, αφού η βροχή δεν άφησε τίποτε όρθιο από τα 40 στρέμματα που καλλιεργώ, ενώ αναμένεται ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ για την εκτίμηση των καταστροφών», ανέφερε ο Θωμάς Χουντάλας, ένας από τους πληγέντες παραγωγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καλλιέργειες στον κάμπο των Ιρίων έχουν άμεση σχέση με τη συμβολαιακή γεωργία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτή η ιδιαιτερότητα της περιοχής.

Διπλό το χτύπημα για τις ελιές και τα θερμοκήπια της Κρήτης

Χαλαζοπτώσεις, ανεμοστρόβιλοι, υδροστρόβιλοι και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα έπληξαν την Κρήτη, αφήνοντας το στίγμα τους στις καλλιέργειες θερμοκηπιακών κηπευτικών και στις εγκαταστάσεις τους, αλλά και στους ελαιώνες του νησιού. Οι απώλειες από τον «Γηρυόνη» περιορίστηκαν σε δύο κατεστραμμένα θερμοκήπια και μία αποθήκη παραγωγού που χτυπήθηκε από κεραυνό στην Ιεράπετρα, ενώ αρκετά θερμοκήπια γέμισαν με νερά και λάσπες ως απόρροια της βροχής. Από τα καιρικά φαινόμενα στις 8 – 13 Νοεμβρίου που εκδηλώθηκαν στα δυτικά και νότια της περιφερειακής ενότητας Χανίων, στα νότια του Ρεθύμνου και στο αντίστοιχο τμήμα του Ηρακλείου, χτυπήθηκαν θερμοκηπιακές καλλιέργειες αλλά και ελαιώνες του νησιού, οι οποίοι δεν γλύτωσαν ούτε από το μένος του «Γηρυόνη». «Όπου είχαν γίνει ζημιές από τα καλυπτόμενα αίτια εγκρίθηκαν οι αναγγελίες και υποβάλλονται οι δηλώσεις», σχολίασε ο προϊστάμενος του ΕΛΓΑ Ηρακλείου, Νίκος Δασκαλάκης, αναφερόμενος στην προηγούμενη κακοκαιρία.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί του νησιού που έχουν μπερδευτεί ως προς τον λόγο των δηλώσεων και υποβάλλουν αντίστοιχες ακόμη και από μη χαλαζόπληκτες περιοχές, ζητώντας αποζημίωση για μη καλυπτόμενα αίτια, όπως ο δάκος, κάτι που αυξάνει τον εργασιακό φόρτο της υπηρεσίας που έχει ανάγκη από προσωπικό, εξηγεί ο ίδιος.