Θερμοκήπια Ιεράπετρας: Έτοιμοι οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί εν όψει των εορτών

Παραμένουν εμπόδια υπερφορολόγηση και μαύρη διακίνηση

Με τις πρώτες συγκομιδές των φυτεύσεων του Σεπτεμβρίου να εξελίσσονται σε μικρές ποσότητες και τις αποστολές να περιορίζονται σε μικρά για την ώρα φορτία, πορεύονται οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Η εικόνα αναμένεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα, καθώς από τα μέσα Δεκεμβρίου και έπειτα θα συγκομίζεται μεγαλύτερος όγκος, για να αρχίσουν ουσιαστικά και οι εμπορικές κινήσεις.

Σταθερές οι καλλιέργειες που ακολουθούν τη ζήτηση

Παρά τις αντιξοότητες για την καλλιέργεια, σταθερές παραμένουν οι εκτάσεις θερμοκηπίων στην περιοχή, με κυρίαρχο προϊόν τις ντομάτες, ενώ ακολουθούν τα αγγούρια, οι πιπεριές και οι μελιτζάνες.

«Τα τελευταία 3-4 χρόνια αρχίζει ξανά μία προσπάθεια για καλλιέργεια των πιπεριών τύπου Ουγγαρίας, καθώς δυτικές χώρες όπως η Γερμανία φαίνεται να περιορίζουν τη ζήτηση σε κέρατο και να ζητούν τύπου Ουγγαρίας» ανέφερε ο κ. Καπαράκης, αντιπρόεδρος του ΑΣ Ανατολή. Ο συνεταιρισμός παρουσιάζει μία σταθερότητα σε ό,τι αφορά εκτάσεις και μέλη, ενώ εάν συνέβαινε μία σημαντική παρέμβαση στο φορολογικό, «θα μπορούσαν και οι οργανώσεις να αποκτήσουν μία νέα πνοή», τονίζει ο ίδιος.

Διαβάστε ακόμη: Καταγραφή των εντόμων που προσβάλλουν τις καλλιέργειες κηπευτικών στα θερμοκήπια της Ιεράπετρας

Ντομάτες σε τσαμπί, βελανίδι, ροζ ντομάτα καθώς και κουμάτο είναι οι ποικιλίες που καλλιεργούν οι παραγωγοί του ΑΣ Νότου, ο οποίος, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρός του, κ. Πλεξουσάκης, εμφανίζει μία τάση ανάπτυξης. «Ο Συνεταιρισμός μας είναι σταθερός και σχεδόν αυξητικός κάθε χρόνο, είτε κάποιο νέο μέλος θα εισέλθει είτε κάποιο από τα υφιστάμενα μέλη θα προβεί σε κάποια νέα επένδυση, γίνεται κάθε χρόνο μία μικρή αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις», πρόσθεσε. Με στόχο την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, πέρυσι ο συνεταιρισμός κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό, εξάγοντας το 30% της παραγωγής του.

Δίνει ώθηση το Vegiterraneo

Και οι δύο συνεταιρισμοί συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα προώθησης κηπευτικών Vegiterraneo. Το πρόγραμμα είναι τριετούς διάρκειας και περιλαμβάνει σειρά από ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης κηπευτικών στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Τσεχία. «Είναι ένα εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα και τη χρηματοδότηση, αν λάβουμε υπόψη μας τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε σαν χώρα, να προβάλουμε τα προϊόντα και τη δουλειά μας σε χώρες του εξωτερικού που επιλέγουμε», επεσήμανε ο κ. Πλεξουσάκης. Ενώ πρόσθεσε ότι ο συνεταιρισμός ήδη από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα έχει αναπτύξει πελατολόγιο σε Βουλγαρία και Πολωνία.

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο δίνει αρκετούς πόρους και βοήθεια στην κρητική παραγωγή», παρατήρησε από πλευράς του ο κ. Καπαράκης, τονίζοντας ωστόσο ότι «εάν το εργαλείο αυτό κατέληγε σε μία εμπορική συνεργασία με μία κοινή εμπορική οντότητα, συνενώνοντας όλες τις οργανώσεις παραγωγών του νησιού, θα συνέβαλε σημαντικά στη βελτίωση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Ελλάδα».

«Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την παραγωγή, καθώς αν εμφανίσεις την παραγωγή σου, θα το μετανιώσεις»

Κύριο εμπόδιο για την καλλιέργεια, αλλά και τη συμμετοχή των παραγωγών στα συλλογικά σχήματα, αποτελεί η αυξημένη φορολογία του αγροτικού εισοδήματος, η οποία ταυτόχρονα οδηγεί και στην ενίσχυση της μαύρης διακίνησης κηπευτικών. «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την παραγωγή, καθώς αν εμφανίσεις την παραγωγή σου, θα το μετανιώσεις» ανέφερε ο κ. Καπαράκης, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι η λογική που κυριαρχεί σε πολλούς παραγωγούς.

«Το ότι η μαύρη διακίνηση ζει και βασιλεύει αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό για εμάς» επεσήμανε ο κ. Πλεξουσάκης, αναφερόμενος και στο γεγονός ότι ο ΑΣ έχει κάνει επανειλημμένα προτάσεις για μείωση του φορολογικού συντελεστή. Τόνισε ότι «το κράτος θα πρέπει να το σκεφτεί και διαφορετικά, καθώς οι οργανωμένοι παραγωγοί φέρνουν πρόσθετα χρήματα στην ελληνική οικονομία και μέσω των προγραμμάτων που συμμετέχουν».

«Από το επιχειρησιακό πρόγραμμα είναι πάνω από 1 εκατ. ευρώ τα χρήματα που φέρνουμε στην περιοχή της Ιεράπετρας, χρήματα που δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχαν οι τέσσερις οργανώσεις παραγωγών» επεσήμανε, διατυπώνοντας την απορία γιατί δεν μπορεί να υπάρχει μία διαφοροποίηση για τέτοιες περιπτώσεις παραγωγών.

Στο κόκκινο το 30% των παραγωγών στην κατανάλωση νερού

Η περσινή δύσκολη οικονομικά χρονιά για τους καλλιεργητές θερμοκηπίων της περιοχής ώθησε αρκετούς παραγωγούς να προβούν σε καλοκαιρινές φυτεύσεις, καθώς ανησυχούσαν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά την επόμενη καλλιεργητική χρονιά. Αυτό, σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα ξηρασίας που αντιμετωπίζει η περιοχή –που έχει ως πηγή άρδευσης το φράγμα των Μπραμιανών–, είχε σαν αποτέλεσμα κάποιοι εξ αυτών να έχουν υπερβεί το όριο κυβικών/στρέμμα που θέτει ο αντίστοιχος ΤΟΕΒ. Στην περίπτωση που βρίσκονται εντός του ανώτατου ορίου, καλούνται να πληρώσουν διπλάσιο αντίτιμο για το νερό που καταναλώνουν. Ωστόσο, καταγράφονται και περιπτώσεις υπέρβασης, όπου απειλούνται με αφαίρεση υδρόμετρου.

«Από ό,τι γνωρίζω, είναι πάνω από το 30% των παραγωγών της περιοχής που έχουν υπερβεί το όριο, γιατί πέρυσι ήταν μία κακή χρονιά οικονομικά για τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και βάζοντας μία δεύτερη καλλιέργεια το καλοκαίρι, έχουν ως αντίκτυπο όχι μόνο να μην ξεκουραστεί το χωράφι και ο παραγωγός, αλλά και κάποιοι εξ αυτών να έχουν ήδη καταναλώσει το νερό που δικαιούνται», σημείωσε ο πρόεδρος του ΑΣ Νότου.

 «Υπήρξαν αρκετές εκκλήσεις από τον ΤΟΕΒ, από τον περασμένο χειμώνα, να μην προχωρήσουν οι παραγωγοί σε καλοκαιρινές καλλιέργειες, γιατί χαμηλώνει η στάθμη του νερού, όμως κάποιοι παραγωγοί πήραν μεγάλο ρίσκο» παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του ΑΣ Ανατολής.

«Υπάρχουν λύσεις για την περιοχή», σημείωσε από πλευράς του ο κ. Πλεξουσάκης, επισημαίνοντας ότι η μία από αυτές αφορά στην προσαγωγό διώρυγα στην περιοχή του Μύρτου, «ένα έργο που έχει σκαλώσει στη γραφειοκρατία εδώ και 10 χρόνια, με αποτέλεσμα ο αγωγός που έχει κατασκευαστεί από τη δημιουργία του φράγματος να έχει παλιώσει και να υπάρχουν καθημερινά σπασίματα και χάσιμο νερού».