Θερμοκηπιακά κηπευτικά: Βελτιώνονται οι τιμές, ξεκίνησε και η παραγωγή ντομάτας και πιπεριάς στην Τριφυλία

Οι μικρότερες από τις αναμενόμενες παραγωγές ντομάτας στα θερμοκήπια της Κρήτης αυτή την περίοδο, λόγω της πρωίμησης που παρατηρήθηκε φέτος τους πρώτους μήνες της παραγωγής, και η εισκόμιση των τελευταίων κύριων φυτεύσεων αγγουριών συμβάλλουν στην ενίσχυση της ζήτησης και στη βελτίωση της τιμής.

Την ίδια στιγμή, καλές άμυνες εξακολουθούν να επιδεικνύουν οι πιπεριές, κυρίως οι εξαγώγιμες ποικιλίες. Σε αυτό το τοπίο μπήκε στην παραγωγή μετά τις 25 Μαρτίου η ντομάτα και οι πολύ πιο περιορισμένης καλλιέργειας πιπεριές και μελιτζάνες, ενώ, ήδη, από τις αρχές Φεβρουαρίου, έχει συγκομιστεί το 40% της συνολικής αναμενόμενης παραγωγής αγγουριού.

Στο 1/3 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οι εισκομίσεις ντομάτας στην Ιεράπετρα

Δίνοντας την εικόνα αυτής της περιόδου, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιεράπετρας «Ανατολή», Φώντας Δουλούμης, μας είπε ότι από τις αρχές αυτής της εβδομάδας ανατράπηκε το αρνητικό κλίμα που επικρατούσε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της φετινής σεζόν, με τη μέση τιμή παραγωγού στα 35 λεπτά και όγκο παραγωγής τον οποίο η αγορά δεν μπορούσε να απορροφήσει. «Από την προηγούμενη Δευτέρα, έχοντας μια αλλαγή του καιρού σε πιο ψυχρές συνθήκες και κόβοντας τα “δεσίματα” του Φεβρουαρίου που έπεσαν σε κρύο, οι εισκομίσεις στον συνεταιρισμό είναι στο 1/3 των ποσοτήτων που είχαμε τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχουμε μια αλλαγή και στην εμπορία.

Η τιμή ανέβηκε στα 60 λεπτά την προηγούμενη Δευτέρα και έφτασε την Τετάρτη στα 75-80 λεπτά το κιλό και η ψιλή ντομάτα, που έπεφτε και στα 10 λεπτά ή πετιόταν, έφτασε μέση τιμή τα 50 λεπτά το κιλό. Σήμερα, στείλαμε μήνυμα στους παραγωγούς μας, για πρώτη φορά φέτος, ότι παραλαμβάνουμε και β’ ντομάτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η καλή εμπορία θα κρατήσει και τον Απρίλιο. Εκφράζει, όμως, προβληματισμό ότι, όπως εξελίχθηκε φέτος η σεζόν, το τελικό πρόσημο δεν θα είναι θετικό για τον παραγωγό. Όπως εξήγησε, τα φυτά, λόγω πρωίμησης, έχουν πάνω περίπου τέσσερις ταξιανθίες, ήτοι ένα κιλό ντομάτας η κάθε ταξιανθία. «Με μια μεσοσταθμική τιμή των 70 λεπτών τον Απρίλιο, άρα 2,8-3 ευρώ το φυτό, δεν “σώζεται η παρτίδα”, τόνισε.

Όσον αφορά το αγγούρι, τελείωσε η παραγωγή των φυτεύσεων του Οκτωβρίου με την τιμή στα 20 λεπτά και ξεκίνησαν στα 50 λεπτά το κιλό οι τελευταίες κύριες φυτεύσεις του Γενάρη και μετά. Τέλος, καλές άμυνες κρατάνε οι πιπεριές φέτος όπως και πέρσι, με τις Φλωρίνης να κινούνται γύρω από το 1,3 ευρώ το κιλό και το κέρατο στο 1,5 ευρώ το κιλό.

Στα 70-80 λεπτά οι πρώτες ντομάτες στην Τριφυλία

Στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας καλλιεργούνται περίπου 1.200 στρέμματα θερμοκηπίων με αγγούρι, 1.000-1.100 στρέμματα με ντομάτα και 400-500 στρέμματα πιπεριά, μελιτζάνα και άλλα κηπευτικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Τριφυλία», Γιώργο Αλεξανδρόπουλο, από τα αγγούρια έχει συγκομιστεί το 40% της σεζόν, με καλή ποιότητα και χωρίς σοβαρά καλλιεργητικά προβλήματα. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 12 λεπτά το τεμάχιο στον παραγωγό για την εσωτερική αγορά και στα 30-40 λεπτά το κιλό για εξαγωγές.

Εδώ και μια εβδομάδα κόβονται οι πρώτες ντομάτες. Όπως σημειώνει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, οι καρποί στα φυτά είναι καλοί, το ίδιο και οι αναμενόμενες παραγωγές. Ωστόσο, το πρόβλημα με την καστανή ρυτίδωση είναι υπαρκτό μέσα σε μικρό ποσοστό στα θερμοκήπια, αλλά ακόμη δεν μπορεί να υπολογιστεί με σαφήνεια σε τι έκταση επηρέασε την καλλιέργεια, κάτι το οποίο θα φανεί όσο αναπτύσσεται ο καρπός και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Ο συνεταιρισμός εμπορεύτηκε τις πρώτες ντομάτες στα 70-80 λεπτά το κιλό.