Θερμοκηπιακά κηπευτικά: Πήρε στρέμματα το αγγούρι σε Ιεράπετρα και Τριφυλία

Τάσεις αύξησης της ντομάτας στο Τυμπάκι

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αντωνίου

Χωρίς μεγάλες αλλαγές εξελίσσονται οι φυτεύσεις θερμοκηπιακών κηπευτικών σε Κρήτη και Πελοπόννησο, σύμφωνα με γεωπόνους και εκπροσώπους συνεταιρισμών. Όλοι εξέφρασαν την άποψη ότι το μείζον πρόβλημα και φέτος είναι η έλλειψη εργατών γης, προσθέτοντας ότι αποτελεί βασική αιτία, μαζί με άλλες, για την οψιμότητα της φετινής χρονιάς.

«Κερδισμένο» για φέτος είναι το αγγούρι, το οποίο στην Κρήτη αύξησε τις εκτάσεις του, ενώ η ντομάτα θα παραμείνει πανελλαδικά σταθερή σε σύγκριση με πέρσι. Πέραν του προβλήματος με τα εργατικά, η καστανή ρυτίδωση και η tuta absoluta συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους παραγωγούς, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου δυσκολεύουν την καλλιεργητική διαδικασία.

ΑΣ Τυμπακίου: Μικρή αύξηση και οψίμιση στην ντομάτα

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του ΑΣ Τυμπακίου, Μανώλης Μηλολιδάκης, προέβη στην εκτίμηση ότι φέτος θα καλλιεργηθεί περισσότερη ντομάτα: «Ένα μικρό ποσοστό αύξησης στην ντομάτα είναι η διαφορά φέτος, σε σύγκριση με πέρσι. Η ντομάτα πήγε καλά την περασμένη χρονιά από άποψη τιμών. Στην άκρη του μυαλού του παραγωγού υπάρχει πάντα η ντομάτα και ο κόσμος προσπαθεί να επανέλθει στην καλλιέργεια. Τόσο η ντομάτα, όσο και το αγγούρι πήγαν καλά πέρσι.

Οι φυτεύσεις είναι πιο όψιμες, που σημαίνει ότι οι πρώτες συγκομιδές θα ξεκινήσουν μαζικά από τα τέλη Οκτωβρίου και έπειτα. Ένας λόγος είναι ότι η χρονιά πέρσι πήρε, θα λέγαμε, “παράταση”, καθώς ολοκληρώθηκε για αρκετούς στα τέλη Ιουνίου. Πιθανόν έπαιξε ρόλο και ο φόβος να μην υπάρξουν επιπτώσεις λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών και οι παραγωγοί τράβηξαν πίσω τις φυτεύσεις.

Ωστόσο, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, υπάρχουν και πάλι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που προκαλούν προβλήματα στα φυτά, αλλά και στα ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση διαφόρων εχθρών και ασθενειών».

Επιπλέον εκτάσεις αγγουριού φέτος στην Ιεράπετρα

Ο πρόεδρος του ΑΣ «Ανατολή» Ιεράπετρας, Γεώργιος Καραλάκης, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Φέτος υπάρχει θετικό πρόσημο στις φυτεύσεις αγγουριού. Σε ό,τι αφορά την ντομάτα, επειδή υπάρχουν προβλήματα με την καστανή ρυτίδωση, οι φυτεύσεις πήγαν πίσω και θα μπουν από Οκτώβριο έως Νοέμβριο. Μπήκε δηλαδή μόνο μία φύτευση ντομάτας φέτος. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει κενό στην αγορά, το οποίο και καλύπτουν αυτή την περίοδο οι εισαγωγές. Η εγχώρια παραγωγή θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο». Ο γεωπόνος και marketing manager της Syngenta, Μανώλης Δελημπαλταδάκης, εξέφρασε στην «ΥΧ» την άποψη ότι φέτος μπήκαν περισσότερα στρέμματα αγγούρι: «Οι αλλαγές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι πολύ μικρές. Στην Ιεράπετρα, οι πιπεριές παραμένουν στα ίδια δεδομένα των τελευταίων χρόνων, δηλαδή γύρω στα 4.500-5.000 στρέμματα. Μιλάμε κυρίως για την τύπου “κέρατο”.

Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι από τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου, φυτεύονταν αγγούρια κάθε εβδομάδα. Η κύρια αιτία ήταν ότι οι παραγωγοί ήθελαν να κρατήσουν απασχολημένους τους εργάτες τους. Ορισμένοι παραγωγοί μπορεί να είδαν τα έσοδά τους να μειώνονται από αυτή την τακτική, αλλά η χρονιά πέρσι πήγε καλά σε γενικές γραμμές.

Μια εκτίμηση είναι ότι φέτος φυτεύτηκαν πάνω από 2.500 επιπλέον στρέμματα με αγγούρι, σε εκτάσεις που πέρσι που δεν καλλιεργούνταν. Τα φυτέματα των αγγουριών, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, θα διατηρηθούν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Είναι και αυτό μια αλλαγή σε σύγκριση με πέρσι.

Μετά τον Οκτώβριο, οι περισσότερες από αυτές τις εκτάσεις θα παραμείνουν ως νέες φυτεύσεις στην καλλιέργεια του αγγουριού, ενώ κάποιες θα πάνε στην ντομάτα. Συμπερασματικά, θα υπάρξει αύξηση πρωτίστως στο αγγούρι και λιγότερο στην ντομάτα. Σε ό,τι αφορά τις ποικιλίες, μικρή αύξηση υπάρχει στα “βελανίδια”, ενώ οι “ροζ” ντομάτες και οι μεγάλες τύπου “beef” θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα».

O κ. Δελημπαλταδάκης σημείωσε ότι σε άλλες περιοχές εκτός Κρήτης, όπως στα Φιλιατρά, υπάρχει μια τάση πλέον να μπαίνει μία φύτευση αντί για δύο, όπως συνηθιζόταν. «Πλέον πολλοί φυτεύουν Ιανουάριο και το κρατάνε όσο πάει, ενδεικτικά μέχρι τα μέσα Αυγούστου. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη εργατών γης».

Σε εξέλιξη η συγκομιδή του αγγουριού στην Τριφυλία

Ο προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, δήλωσε στην «ΥΧ» ότι υπάρχει μικρή μείωση σε ορισμένες περιπτώσεις για το θερμοκηπιακό αγγούρι, από 5% έως 10% για τη δεύτερη φύτευση: «Αυτές τις μέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στα περίπου 1.000 στρέμματα που καλλιεργούνται. Η ποιότητα είναι καλή και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, εκτός από το πολύ σοβαρό ζήτημα της έλλειψης εργατών γης. Το κόστος της καλλιέργειας είναι πολύ υψηλό και, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λείπουν χέρια, δημιουργεί ανησυχία για την προοπτική της καλλιέργειας. Στην ντομάτα θα έχουμε συγκομιδή από αρχές Οκτωβρίου για τις φυτεύσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου. Οι επόμενες φυτεύσεις θα γίνουν τον Δεκέμβριο και τον Γενάρη. Εκτός από προβλήματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της tuta, το κόστος και το εργατικό ταλανίζουν τους αγρότες».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τιμές είναι ικανοποιητικές, αλλά αυτό αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από το αυξημένο κόστος παραγωγής.