Θερμοκηπιακές καλλιέργειες: Θετικά φαίνεται ότι κλείνει ο κύκλος των πρώιμων περιοχών

Προβληματίζουν, ωστόσο, οι αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες

Ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες της συλλογής θερμοκηπιακών κηπευτικών από φθινοπωρινές φυτεύσεις. Η εικόνα αυτή παρατηρείται κυρίως στην Κρήτη, όπως και σε άλλες πρώιμες περιοχές της χώρας. Φυτεύσεις κηπευτικών, που έγιναν τον Ιανουάριο, ήδη αρχίζουν να μπαίνουν στην παραγωγή και η διαδικασία της συλλογής θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι.

Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, αυτές επηρέασαν θετικά τις καλλιέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών για τα δεδομένα της εποχής. Σε ό,τι αφορά ζητήματα φυτοπροστασίας, το έντομο Tuta absoluta έδωσε το δικό του «παρών», με τους παραγωγούς να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τον έλεγχο του πληθυσμού, αλλά και την καταπολέμησή του.

Προς τα τέλη Ιουνίου βλέπει να κλείνει τον κύκλο της συλλογής ντομάτας η Δέσποινα Ανδρουλάκη, υπεύθυνη διαχείρισης της εταιρείας Grete IKE από την Ιεράπετρα. Η εταιρεία ασχολείται κυρίως με την παραγωγή ντομάτας τύπου βελανίδι, αλλά και την κλασική. Η ίδια αναφέρει ότι η καλλιέργεια βρίσκεται στην τελική ευθεία, λέγοντας ότι η παραγωγή κινήθηκε σε καλά επίπεδα. «Ο καιρός έχει βοηθήσει σημαντικά στην καλλιέργεια και τα φυτά μας αναπτύχθηκαν χωρίς σημαντικά προβλήματα. Η ποιότητα των καρπών δείχνει και αυτή να βρίσκεται σε ανώτερα επίπεδα», επισημαίνει.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών παραγωγού, η κα Ανδρουλάκη υποστηρίζει ότι «αυτή την περίοδο, η ντομάτα κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό μεσοσταθμικά, ανάλογα με την ποιότητα, ενώ τα τύπου βελανίδια ξεπερνούν το 1,5 ευρώ το κιλό». Προβληματίζεται, όμως, για τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, κάτι το οποίο επηρεάζει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή.

Τελειώνει τον κύκλο του το πρώιμο αγγούρι στο Ηράκλειο

Προς το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου δείχνει να βρίσκεται η καλλιέργεια των αγγουριών στην περιοχή Ψαρή Φοράδα Ηρακλείου. Ο Μάρκος Μολύβδης, μέλος του τοπικού συνεταιρισμού, αναφέρει ότι οι εκμεταλλεύσεις που έχουν μείνει με παραγωγή είναι ελάχιστες. «Στην περιοχή μας, συνήθως καλλιεργούμε το μακρύ αγγούρι με φυτεύσεις που πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο και τελειώνουν αυτή την εποχή. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, η παραγωγή ήταν αρκετά καλή, όπως και οι τιμές», λέει.

Κλείνοντας, στέκεται και στο θέμα των καιρικών συνθηκών, έτσι όπως αυτές εξελίσσονται, επηρεάζοντας είτε θετικά είτε αρνητικά την εκάστοτε καλλιέργεια. «Καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, οι θερμοκρασίες κινήθηκαν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, επηρεάζοντας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά την παραγωγή μας, ιδιαίτερα όταν αυτές ξέφυγαν από τα όρια των απαιτήσεων των φυτών που καλλιεργούμε», καταλήγει.

«Καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο, οι θερμοκρασίες κινήθηκαν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, επηρεάζοντας άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά την παραγωγή μας, ιδιαίτερα όταν αυτές ξέφυγαν από τα όρια των απαιτήσεων των φυτών που καλλιεργούμε», αναφέρει ο παραγωγός Μάρκος Μολύβδης

Σύγχρονες τεχνικές με θετικά αποτελέσματα στην Κόρινθο

Στο ξεκίνημα της νέας συλλεκτικής περιόδου της ντομάτας βρίσκεται ο Αντώνης Μαυροειδής από τα Λουτρά Ωραίας Ελένης Κορίνθου. Όπως υποστηρίζει, η εικόνα των φυτών είναι καλή, ωστόσο έχει κάνει την εμφάνισή του το έντομο Tuta absoluta.

O ίδιος χρησιμοποιεί ωφέλιμα έντομα για τον έλεγχο της παρουσίας του γνωστού εχθρού της θερμοκηπιακής ντομάτας, με θετικά αποτελέσματα στην καλλιέργειά του. «Πρόκειται για μια σύγχρονη τεχνική, χωρίς τη χρήση αγροχημικών, αλλά μόνο εντόμων, για την προστασία των φυτών της ντομάτας. Τα έντομα που έχουμε επιλέξει προστατεύουν την καλλιέργειά μας από την παρουσία του εντόμου Tuta absoluta. Tα αποτελέσματα που παρατηρούμε μέχρι και σήμερα, μετά από πολλές εφαρμογές που κάνουμε, είναι θετικά. Για τον λόγο αυτόν και δεδομένου του υψηλού κόστους του προϊόντος που παράγουμε, έχουμε άλλες απαιτήσεις από την αγορά», επισημαίνει.

Ακόμη, ο κ. Μαυροειδής εφαρμόζει τεχνικές θέρμανσης, ώστε να μειώσει την ατμοσφαιρική υγρασία, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην προστασία των φυτών από μυκητολογικές προσβολές. «Μπορεί οι θερμοκρασίες που επικράτησαν να βοήθησαν την παραγωγή μας, αλλά εμείς θέσαμε σε εφαρμογή συστήματα θέρμανσης, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ελαχιστοποιήσουμε την ατμοσφαιρική υγρασία που συμβάλλει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών», καταλήγει.

Κόλλησε η αγορά στο καρπούζι

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή των καρπουζιών και των πεπονιών που καλλιεργούνται στα θερμοκήπια της Κρήτης. «Από τα 70 λεπτά πώλησης του καρπουζιού με την έναρξη της συγκομιδής, σήμερα έχουμε πέσει στα 40 και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα», υποστηρίζει ο Διονύσης Δαμιανάκης, παραγωγός από τις Μοίρες.

Αναφέρει, δε, ότι «οι φυτεύσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο έδωσαν και την πρώιμη παραγωγή, αλλά αυτές του Ιανουαρίου δείχνουν να παρουσιάζουν προβλήματα με την αγορά». Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποδόσεων, υποστηρίζει ότι «κινούνται σε καλά επίπεδα και, ανάλογα με τη διαχείριση της καλλιέργειας, μπορούν να φτάσουν από τους 7 έως τους 10 τόνους το στρέμμα».