Αυτό το άρθρο είναι 42 μηνών

Θερμός μήνας ο Μάιος για τη μελισσοκομία στη Θάσο

25/05/2021
3' διάβασμα
thermos-minas-o-maios-gia-ti-melissokomia-sti-thaso-232084

Γλυκόπικρη γεύση αφήνουν στους παραγωγούς τα πρώτα μέλια της φετινής χρονιάς, ενώ ο Μάης γεννά προσδοκίες για καλή παραγωγή. Τα πρώτα μέλια στη Θάσο είναι ελάχιστα σε σχέση με όσα περίμεναν, εξαιτίας του κρύου.

O Κώστας Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου, χαρακτηρίζει πρωτόγνωρη τη χρονιά και παρομοιάζει τα μελίσσια με ασθενείς που δοκιμάζουν τις αντοχές τους στην ανομβρία. «Τις βραδινές και τις πρωινές ώρες κάνει κρύο που δεν επιτρέπει στα μελίσσια να αναπτυχθούν. Η παραγωγή είναι αρκετά μειωμένη συγκριτικά με πέρυσι» αναφέρει, προσθέτοντας ότι η ανομβρία είναι μεγάλη. «Δεν είναι φυσιολογική άνοιξη. Εάν συνεχιστούν αυτές οι καιρικές συνθήκες, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Μειώνεται η παραγωγή, τα μελίσσια χάνονται πληθυσμιακά και στο τέλος πεθαίνουν. Η φύση πρέπει να έχει γύρη για να μπορούν να αναπτύσσονται τα μελίσσια και να πάρουν μέλι οι παραγωγοί», περιγράφει.

Στο ότι είναι ελάχιστα τα μέλια που βγήκαν μέχρι στιγμής στη Θάσο συμφωνεί και ο Θασίτης μελισσοκόμος, Θανάσης Κοπανούδης, εξηγώντας πως ο χειμώνας ήταν δύσκολος για τα μελισσοσμήνη, έμειναν μικρά και δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν την εποχή που το πεύκο έδινε μέλι και πλέον πρέπει να περιμένουν να εκκολαφτεί ο εργάτης.

«Η μελιτοφορία έκλεισε. Τώρα περιμένουμε τον κύκλο Ιουλίου-Αυγούστου. Θα προσπαθήσουμε να τα μεταφέρουμε για να τα δυναμώσουμε μέχρι την επόμενη μελιτοφορία του πεύκου και να τα επαναφέρουμε». Οι μελισσοκόμοι κατευθύνονται τώρα στα ορεινά. Ο ίδιος θα επιλέξει την Κοζάνη, τη Δράμα, την ορεινή Ροδόπη και την Ξάνθη.

Δράμα

Αντίθετα με τους συναδέλφους του, ο Δραμινός μελισσοκόμος και βιοκαλλιεργητής, Γιώργος Καρυπίδης, εμφανίζεται ικανοποιημένος από το πεύκο και το ανοιξιάτικο ρείκι, παρά τις καιρικές δυσκολίες. «Μετά τις 10 Απριλίου πήγε πάρα πολύ καλά, δεδομένης της εποχής. Δεν έχουμε βέβαια τις ποσότητες του φθινοπώρου, αλλά είναι μια υπολογίσιμη παραγωγή. Φέτος ευνοήθηκε και το ρείκι, εκτός από γύρη έδωσε και μέλι». Εξηγεί πως είχε δυνατά μελίσσια που εκμεταλλεύτηκαν τις 12 μέρες μελιού. «Φέτος, το πεύκο στη Θάσο έσταζε όλη την περίοδο, δεν σταμάτησε η μελιτοφορία».

Φεύγοντας από τη Θάσο, επέστρεψε στα βουνά της Δράμας και περιμένει το παλιούρι, την ακακία, τη σκούπα, τη λαδανιά. «Ο Μάης για τη Βόρεια Ελλάδα είναι η καλύτερη περίοδος της άνοιξης, λόγω ποικιλίας μελιτοφόρων και γυρεοφόρων φυτών, με την προϋπόθεση να είναι σύμμαχος ο καιρός και ανάλογα και με τις επιλογές μας να συλλέξουμε νέκταρ ή γύρη». Ο ίδιος επιλέγει να μεταφέρει τα μελίσσια σε διαφορετικές νομές, λόγω της πλούσιας χλωρίδας.

 

Κεντρική φωτό: Ο Γιώργος Καρυπίδης θυμίζει τη ρήση των παλιών «τον Μάιο κάθε μέρα στα μελίσσια βγαίνει το μεροκάματο».
ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: