Ακατάσχετος λογαριασμός για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας ασφαλιστικών – φορολογικών εισφορών

Απαντήσεις από ΟΓΑ για τις κατασχέσεις στα οικογενειακά επιδόματα

Για αποκλιμάκωση του ύψους του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε αισθητά τη φορολογική βάση.

Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στην ψήφιση του νόμου για τη διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος στα πρότυπα όλων των προηγμένων κρατών, σημειώνοντας πως «για τους επιχειρηματίες θεσπίζουμε λογαριασμό αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης».

«Άμεσα καταθέτουμε τον νόμο για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και προειδοποίησε ότι πως όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες.

«Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει» κατέστησε σαφές και τόνισε ότι με τα χαμηλότερα-εφικτά πλεονάσματα και την ουσιαστική διεύρυνση της φορολογικής βάσης, «θα έχουμε σε δυο χρόνια τον κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μειώσουμε αισθητά τα φορολογικά βάρη». Διευκρίνισε πως θα μειωθούν οι έμμεσοι φόροι που επιβαρύνουν αδιακρίτως πλούσιους και φτωχούς, «έχοντες και μη έχοντες». Προσέθεσε πως θα μειωθεί η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια τα βάρη.

Ανακοίνωσε, επίσης, την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας. Σε πρώτη φάση, όμως, είπε ο πρωθυπουργός, μέσα στο 2017, «προσανατολιζόμαστε στην επέκταση των απαλλαγών ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα».

Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, στους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και επιχειρηματίες, τόνισε πως υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό. «Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο» αποσαφήνισε και σημείωσε πως «πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια».

«Το Γενάρη του 2015, πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Φτάσαμε στα άκρα για να υπηρετήσουμε αυτήν την εντολή. Καταλήξαμε στη Συμφωνία του Ιούλη. Είχαμε την ειλικρίνεια και τη δημοκρατική ευθιξία να απευθυνθούμε στο λαό, ένα χρόνο πριν, ζητώντας εντολή να την εφαρμόσουμε προχωρώντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός παράλληλου προγράμματος. Στην υλοποίηση μιας σειράς μέτρων προστασίας των χαμηλότερων στρωμάτων, αλλά και ενός πλέγματος ευρύτατων θεσμικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιων σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μια μια αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη». Τόνισε πως «αυτό σκοπεύω να κάνω ως πρωθυπουργός κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015».

Πηγή: ΑΠΕ