Θεσσαλία: Ανησυχία στον κάμπο για την άρδευση των εαρινών καλλιεργειών

✱ Ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού ξεκινά μόνος του την αποκατάσταση του δικτύου ✱ Αιχμές Κουρέτα για τον Οργανισμό Υδάτων

Μπορεί στις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη να μην προβάλλεται ιδιαίτερα η ανησυχία που υπάρχει για την άρδευση των εαρινών καλλιεργειών, ωστόσο αυτή απασχολεί έντονα τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ και ιδιαίτερα των δυναμικών Οργανισμών Πηνειού Λάρισας και Ταυρωπού Καρδίτσας, αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Κι αυτό γιατί οι πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη ρύθμιση χρεών των ΤΟΕΒ και την επιδότησή τους για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων δεν λύνει τα προβλήματα των οικονομικά εύρωστων ΤΟΕΒ του κάμπου, οι οποίοι δεν έχουν χρέη, αλλά κατεστραμμένο –από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου– αρδευτικό δίκτυο.

Μόνοι τους

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού, Θανάση Μαρκινό, «αν και είχαμε καταθέσει έγκαιρα τις τεχνικές μας εκθέσεις για την αποκατάσταση των δικτύων και περιμέναμε κάποια εργολαβία για όλη τη Θεσσαλία, όπως μας είχαν υποσχεθεί, τελικά όλα παραπέμφθηκαν στον Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, η συγκρότηση του οποίου καθυστερεί σημαντικά.

Ο χρόνος τρέχει κι αφού δεν βλέπουμε κάποια εξέλιξη στο θέμα της αποκατάστασης των δικτύων, αποφασίσαμε να βάλουμε έκτακτη εισφορά στους αρδευτές και να ξεκινήσουμε μόνοι μας την αποκατάσταση αντλιοστασίων και τους καθαρισμούς καναλιών, ώστε ένα μέρος των εκτάσεων αυτών να είναι λειτουργικές την άνοιξη».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «για να γίνει πλήρης αποκατάσταση του υφιστάμενου δικτύου απαιτούνται πάνω από 14 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τις ζημιές του οδικού και του στραγγιστικού δικτύου. Εμείς προχωρούμε μόνοι μας στην αποκατάσταση του δικτύου, γιατί όσο περισσότερες αρδευόμενες εκτάσεις καλλιεργηθούν, τόσο μεγαλύτερο κέρδος θα προκύψει για την οικονομία της Θεσσαλίας».

Δριμεία κριτική

Την ίδια ώρα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, η οποία άφησε εκτός του Οργανισμού Υδάτων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ θέτει σειρά ερωτημάτων για την άρδευση των καλλιεργειών: «Πότε θα έρθουν τα χρήματα για να φτιάξουμε τα μόνιμα αναχώματα και να προστατευθούν οι επιχειρήσεις γύρω από τη Λάρισα; Πότε θα μας αφήσετε να φτιάξουμε τον Πηνειό βαθύ και πλατύ, όπως λένε τα σχέδια; Πότε θα δώσετε χρήματα να ολοκληρωθεί σωστά η σύνδεση του φράγματος Γυρτώνης με την Κάρλα; Η σήραγγα προς το Αιγαίο μοιάζει ακριβή, το βαμβάκι θα είναι βιώσιμο; Το μέτρο που επιδοτεί τη στάγδην άρδευση γιατί δεν το κάνετε πράξη τώρα;

Μας ενδιαφέρει να μην φύγει το στρατόπεδο του Στεφανοβικείου στα Γιαννιτσά; Γιατί βγάλατε από τα έργα του 2024 το φράγμα της Σκοπιάς;»

Από τη στιγμή που η περιφέρεια απουσιάζει από το διοικητικό σχήμα του Οργανισμού Υδάτων, ο ίδιος δεν φαίνεται διατεθειμένος να ενισχύσει οικονομικά τον ΤΟΕΒ Πηνειού (όπως έκανε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή) για τη συντήρηση και τη λειτουργία του φράγματος Γυρτώνης (ιδιαίτερα σημαντικού για την άρδευση τους καλοκαιρινούς μήνες), θεωρώντας ότι την αρμοδιότητα αυτή έχει, πλέον, ο νέος Οργανισμός.

Οι παραπάνω εξελίξεις μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για τη Θεσσαλία, η οποία συνεχίζει να μετρά τις πληγές της από τον Daniel.