Θεσσαλονίκη: Αίτημα επίσπευσης των διαδικασιών για να γίνουν ΠΓΕ τα τρίγωνα Πανοράματος

Να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου τα τρίγωνα Πανοράματος να αποκτήσουν την πιστοποίησή τους ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) ζητά o πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών, Μάριος Παπαδόπουλος.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ», ο φάκελος είναι έτοιμος εδώ και ενάμιση χρόνο και περιμένει να κινηθούν πιο γρήγορα οι όλες διαδικασίες για την πιστοποίηση του προϊόντος. «Τα ΠΓΕ προϊόντα είναι ένας από τους λόγους που οι τουρίστες επισκέπτονται κάποιες συγκεκριμένες περιοχές. Σε ό,τι αφορά τα γλυκά, έχουμε μείνει πίσω ως χώρα.

Στη Ρουμανία, τα ΠΓΕ είναι πάνω από 30 είδη, όταν στην Ελλάδα έχουν πιστοποίηση μόνο δύο: Το κουμκουάτ της Κέρκυρας και το μελεκούνι της Ρόδου. Ζητάμε να μην απουσιάζει από τη Βόρεια Ελλάδα το τρίγωνο Πανοράματος και το ρεβανί Βεροίας», υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος.

Μοναδικά χαρακτηριστικά

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα φημισμένα τρίγωνα Πανοράματος δεν έχουν κανένα κώλυμα για να πιστοποιηθούν από την ΕΕ, διότι διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση, καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.

«Έχουν μια ιστορικότητα για την πόλη. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ονομάζονται τρίγωνα Πανοράματος, που σημαίνει ότι συνδέονται και έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο όπου παράγονται», καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.