Θετικά μηνύματα για το εγχείρημα μετάκλησης αγρεργατών του ΥΠΑΑΤ

Για μια ομαλή και με θετικό πρόσημο διαδικασία μετάκλησης του αναγκαίου αριθμού εργατών από Τρίτες Χώρες, όπως εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Πέλλα και την Ημαθία, λόγω των ειδικών συνθηκών με τον κορωνοϊό, κάνουν λόγο εκπρόσωποι συνεταιρισμών και παραγωγοί.

Κατά την επικοινωνία τους με την «ΥΧ», και ενώ η συγκομιδή ροδάκινων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι ανωτέρω δήλωσαν ικανοποιημένοι για την εξέλιξη μιας φιλόδοξης και απαιτητικής προσπάθειας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, από τα ελληνοαλβανικά σύνορα έχουν περάσει μέχρι σήμερα 10.800 Αλβανοί πολίτες.

Πρόκειται για αριθμό που υπερκαλύπτει τον στόχο που είχε τεθεί από την Εθνική Διεπαγγελματική Ένωση Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, όταν στις αρχές Μαΐου ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Χρήστος Γιαννακάκης, δήλωνε στην «ΥΧ» ότι οι ανάγκες που έπρεπε να καλυφθούν ήταν για τουλάχιστον 8.000 εργάτες γης.

Σημαντική παράμετρος για τους παραγωγούς είναι και η καθ’ όλα νόμιμη φόρμουλα ασφάλισης των εργατών με εργόσημο, όπως είχε δηλώσει στην «ΥΧ» ο ροδακινοπαραγωγός και πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Γεωργών Βέροιας, Τάσος Χαλκίδης. Στον θετικό απολογισμό της διαδικασίας προστίθενται και τα έσοδα για το κράτος, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια μεγάλο μέρος των εργατών απασχολούνταν με παράτυπες μεθόδους και χωρίς να δηλώνονται επίσημα.

Κάτι που επίσης επισήμαναν εμπλεκόμενοι είναι ότι καθ’ όλη την εξέλιξη της διαδικασίας δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα υγειονομικής φύσεως, αποτέλεσμα στο οποίο συνέβαλαν τόσο οι ιθύνοντες του εγχειρήματος με τον σχεδιασμό που είχε προηγηθεί, όσο και οι ίδιοι οι αγρότες που τηρούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα, κατά τη φιλοξενία και απασχόληση των εργατών στις εκμεταλλεύσεις τους.

Η προσδοκία που υπάρχει πλέον είναι η έκτακτη αυτή συγκυρία να αποτελέσει παράδειγμα, ώστε από εδώ και πέρα η «συνταγή» αυτή να λειτουργήσει και στο μέλλον για περισσότερες καλλιέργειες που παρουσιάζουν σημαντικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό.