Θετική αποδοχή είχε το ν/σ για το υπαίθριο εμπόριο από τους εκπροσώπους φορέων

Νέες εντάσεις πυροδότησε το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Αγορές Καταναλωτών και η διάθεση χύμα τσίπουρου κατά τη συνεδρίαση για το νομοσχέδιο Παπαδημητρίου για το υπαίθριο εμπόριο, παρά το γενικά ήρεμο κλίμα που επικράτησε, ενώ ζητήθηκε να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ασφαλιστική ενημερότητα για την αδειοδότηση.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή, περιέχει μια σειρά διατάξεων, που ρυθμίζουν το υπαίθριο εμπόριο, στάσιμο και μη. Είχε γενικά καλή αποδοχή από εκπροσώπους φορέων, κυρίως παραγωγούς και τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού τονίστηκε ότι έγινε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των λαϊκών αγορών, του εμπορίου και των επιμελητηρίων.
Οι παραγωγοί, δια στόματος του επικεφαλής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελή Μόσχου εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να επανέλθει ο θεσμός του Οργανισμού των Λαϊκών Αγορών. Ο Κ.Κακαράντζας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως νομοθετεί υπέρ των Αγορών Καταναλωτών, οι οποίες συνδέονται με αμαρτωλές διαδικασίες και το περίφημο κίνημα της πατάτας και ζητεί ασφαλιστική ενημερότητα, όταν είναι γνωστό πόσο άσχημες είναι οι συνθήκες στην αγορά.
Διαφωνίες υπήρξαν από την πλευρά του Κωνσταντίνου Μίχαλου, για τις διατάξεις για τα επιμελητήρια, σημειώνοντας ότι επανέρχονται διατάξεις, που υποβαθμίζουν τη διαδικασία, ενώ ο Γιώργος Πατούλης από την πλευρά της ΚΕΔΕ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία να θέτει τις λαϊκές αγορές υπό την αιγίδα των Περιφερειών και όχι των δήμων. Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο Νίκος Κακκαβάς, πρόεδρος των Γεωτεχνικών του Δημοσίου, για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν είναι τολμηρό και ουσιαστικά φέρνει στην ίδια μοίρα τους γεωτεχνικούς με τους τεχνολόγους γεωπόνους.