Θετικό ξεκίνημα για το υπαίθριο καρπούζι

Θετική αναμένεται να είναι στο σύνολό της η χρονιά για τα καρπούζια στην Τριφυλία σε επίπεδο τόσο τιμών όσο και απορρόφησης από την αγορά. Ήδη, για τα καρπούζια θερμοκηπίου ο κύκλος συγκομιδής και πώλησης έχει ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα και οι τιμές που επικράτησαν ήταν ικανοποιητικές, καθώς ξεκίνησαν με 70 έως 80 λεπτά και στη συνέχεια είχαν μια πτώση.

Σχετικά με το υπαίθριο καρπούζι, όπως εξηγεί ο παραγωγός Κώστας Μαλάμος, «η χρονιά είναι όψιμη και η συγκομιδή προχωρά με ηρεμία. Οι τιμές είναι στα 32-45 λεπτά ανάλογα με την ποιότητα και τις ποικιλίες. Τα περισσότερα είναι για εξαγωγές». Συγκριτικά με την περασμένη χρονιά, ο κ. Μαλάμος επισημαίνει ότι «σίγουρα υπάρχουν διαφορές, αφού πέρυσι ξεκινήσαμε με υψηλή τιμή και μέσα σε δύο μέρες οι τιμές κατρακύλησαν.

Φέτος, η τιμή είναι σταθερή και δεν αναμένονται διακυμάνσεις. Το ξεκίνημα της περασμένης χρονιάς ήταν από 46 έως 50 λεπτά, αλλά για πολύ μικρό διάστημα». Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη ευνοούν τις εξαγωγές. «Η Ιταλία ζητά ποσότητες καρπουζιών, αλλά παράλληλα απαιτεί καλή ποιότητα. Εξίσου μεγάλες ποσότητες απορροφά η Ρουμανία και η Γερμανία. Μέχρι τώρα πάμε πολύ καλά», τονίζει ο κ. Μαλάμος.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι «η καλλιέργεια μειώνεται γιατί τα έξοδα είναι τεράστια. Εάν δεν σταθεί η τιμή σε ικανοποιητικά επίπεδα, τότε ίσως πάμε για μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής», συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της καλλιέργειας έφτασε το 20%.