Θετικός ο απολογισμός για τους ελαιοπαραγωγούς σε Αργολίδα και Λακωνία

Θετικά φαίνεται να κλείνει η φετινή ελαιοκομική σεζόν για την πλειονότητα των παραγωγών στην Αργολίδα και στη Λακωνία. Η ποιότητα του ελαιολάδου μετρήθηκε σε πολύ καλά επίπεδα και η τιμή του σίγουρα τους άφησε όλους ικανοποιημένους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις άγγιξε τα 5 ευρώ, ενώ σε κάποιες έφτασε ακόμα πιο πάνω.

Αργολίδα

Ικανοποίηση επικρατεί και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θερμασία Δήμητρα». «Είχαμε μία από τις καλύτερες χρονιές στη διαμόρφωση της τιμής, αφού κυμάνθηκε από 4,60 έως 5,05 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή, είχαμε μια μείωση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας τα τρία έως τέσσερα τελευταία χρόνια και έφτασε να είναι της τάξεως του 30%-40%», τονίζει ο γραμματέας του συνεταιρισμού, Γιάννης Κοροντίνης. Αυτοί οι δύο παράγοντες, όπως μας εξηγεί, έχουν διώξει κόσμο από την ελαιοπαραγωγή.

Ο Συνεταιρισμός διακίνησε περίπου 200 τόνους ελαιολάδου και δεν έχει μείνει καθόλου απόθεμα. Κλείνοντας, ο κ. Κοροντίνης αναφέρθηκε στο πονεμένο θέμα του Αναβάλου. «Η κυβέρνηση οφείλει να μας δώσει το νερό του Αναβάλου πριν να είναι αργά για όλους. Οι όποιες σκέψεις που έχουμε για τυποποίηση δεν προχωράνε, γιατί όλοι φοβούνται ότι μία τέτοια επένδυση μπορεί να ακυρωθεί από την έλλειψη νερού», αναφέρει.

Θετική είναι η εικόνα και στον Δήμο Επιδαύρου, όπου όμως υπάρχει έντονος προβληματισμός για την παρατεταμένη ανομβρία. Ο Δήμος Μπέκας, παραγωγός και με ελαιοτριβείο στην περιοχή Κολιάκι, δήλωσε: «Έχουμε πρόβλημα μεγάλο με την ανομβρία, τα δέντρα πάνε να ξεραθούν. Κάποιες περιοχές επηρεάστηκαν έντονα από τις υψηλές θερμοκρασίες. Πρόβλημα είχε και η Παλιά Επίδαυρος, που είδε μεγάλη μείωση παραγωγής. Από την άλλη, οι οξύτητες ήταν καλές, τα πιο πολλά λάδια κινήθηκαν από 2 έως 4 δέκατα. Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αυτές κυμάνθηκαν από 4,30 έως 4,70 ευρώ. Οι καλές τιμές έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις και έτσι δεν υπάρχουν πλέον αποθέματα, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις», αναφέρει.

Λακωνία

Χαμόγελα στα πρόσωπα των παραγωγών του ΑΣ Αγίων Αποστόλων Λακωνίας έφερε η φετινή χρονιά, αφού, όπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Παναγιώτης Μπατσάκης, η παραγωγή σε σχέση με την περασμένη χρονιά ήταν αυξημένη κατά 20%. «Έγινε και ζημιά, κατά ένα 10% από πέσιμο καρπών λόγω απότομης ωρίμανσης. Η οξύτητα ήταν λίγο αυξημένη, αλλά ήταν αποτέλεσμα της απότομης ωρίμανσης της ελιάς που έφεραν οι κλιματολογικές συνθήκες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν φύγει ποσότητες από τη Λακωνία, χωρίς όμως να έχουν πουληθεί όλες. Υπολογίζει πως υπάρχει ένα 30% παραγωγής που μένει να φύγει.

«Μέχρι τώρα ο συνεταιρισμός έχει διαθέσει στην αγορά 1.945 τόνους και τώρα έχουν μείνει 100 τόνοι. Το κυριότερο πρόβλημα ήταν οι ξένοι εργάτες που δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες που υπήρχαν και η απόδοσή τους ήταν κάτω του αναμενόμενου», κατέληξε.