Θράκη: Δεν επαρκούν τα αμνοερίφια για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες

Έξω από τη σφαίρα ενδιαφέροντος των μεγάλων εμπόρων που πραγματοποιούν εξαγωγές σε ευρωπαϊκές χώρες για το Πάσχα των Καθολικών δείχνει να βρίσκεται η Θράκη, όπως δηλώνει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης, Σάκης Κοσουτζής.

«Το κοστολόγιο μεταφοράς είναι υψηλό εξαιτίας της αποστάσεως, καθώς οι μεγάλοι έμποροι είναι στην Αθήνα και την Κόρινθο. Απευθύνονται σε Αγρίνιο και Πάτρα, λόγω εγγύτητας. Συγκεντρώνουν τα ζώα στην Κόρινθο, τα σφάζουν και τα βάζουν στο ψυγείο, το οποίο φεύγει στην Ανκόνα ή το Μπάρι. Από εμάς, εδώ και δύο εβδομάδες, οι έμποροι δεν αγοράζουν τίποτα. Ενδεχομένως γίνεται εσκεμμένα, για να ρίξουν την τιμή», περιγράφει.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, πολλοί κτηνοτρόφοι επείγονται να πουλήσουν όσο μεγαλώνουν τα μικρά. Οι κινήσεις των εμπόρων συνεπάγονται ότι, ενώ οι παραγωγοί θέλουν να πουλήσουν αρνάκι γάλακτος, δεν βρίσκουν ανταπόκριση. Για το Πάσχα των Ορθοδόξων, θεωρεί αυτονόητο ότι θα υπάρχει κίνηση, γιατί τα εναπομείναντα αμνοερίφια δεν φτάνουν για να καλύψουν τις εγχώριες ανάγκες.

Η υγρασία σκοτώνει

Στο μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, ο κ. Κοσουτζής τονίζει ότι οι κτηνοτρόφοι χρειάζεται να κάνουν καλό προγραμματισμό στις γέννες.

«Θα πρέπει να υπολογίσουν στο ημερολόγιό τους, πριν βάλουν μέσα τα αρσενικά (τα κριάρια), έξι μήνες μέχρι τη γέννα κι άλλους δύο μήνες μέχρι να μεγαλώσουν, άρα οκτώ με εννιά μήνες πριν από το Πάσχα των Καθολικών ή των Ορθοδόξων». Διευκρινίζει, επίσης, ότι τα αρνάκια γάλακτος κινούνται μεταξύ 12 και 13 κιλών και είναι 2,5 μηνών και κάτω.

Οι καιρικές συνθήκες προσθέτουν στα προβλήματα των κτηνοτρόφων, καθώς η εναλλαγή ζέστη-κρύο-υγρασία προκαλεί θανάτους στα αρνιά. «Ο καιρός είναι πρωτοφανής. Η υγρή ζέστη σκοτώνει τα πρόβατα. Να εξετάσουμε με τους κτηνιάτρους τι πρέπει να γίνει για να σώσουμε τα ζώα», λέει ο κ. Κοσουτζής.

Καλές οι τιμές, αλλά…

Οι κτηνοτρόφοι μεταφέρουν ότι συνάδελφοί τους, που θέλουν να ξεκινήσουν το άρμεγμα, δεν περιμένουν το Πάσχα και πουλάνε σε τιμές σχετικά ικανοποιητικές, στα 7 με 8 ευρώ το κιλό για σφάγιο και 4,5-5 ευρώ για ζων βάρος, με το αρνί να είναι σχετικά υψηλότερα. «Λέγεται ότι το αρνί και το κατσίκι θα φτάσουν τα 15-16 ευρώ το κιλό στο τσιγκέλι, όπως φημολογούνταν και πέρυσι, και μετά θα μπουν στο “καλάθι” και η τιμή παραγωγού θα φρενάρει. Το παιχνίδι θα κριθεί τις τελευταίες μέρες», σημειώνει αγελαδοτρόφος από την Ανατολική Μακεδονία.

Αυτό που ξέρουν οι κτηνοτρόφοι είναι ότι, την τελευταία εβδομάδα, μόλις κλείσουν τις αγοραπωλησίες, καλύπτουν όλη τη ζήτηση. Δεν αποκλείει, μάλιστα, στο παρά πέντε να γίνουν κινήσεις και για το Πάσχα των Καθολικών. «Πέρυσι, πήραν και από την περιφέρειά μας και μάλιστα έδωσαν καλές τιμές, αλλά αναζητούν πολύ ελαφρά σφάγια, στα 6 με 7 κιλά», εξηγεί ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι είναι επιφυλακτικοί για το κατά πόσο δεν θα γίνουν αθρόες εισαγωγές την τελευταία στιγμή.