Σε Θράκη και Μαγνησία το επίκεντρο της καταστροφικής κακοκαιρίας

γράφουν οι Μαρία Αμπατζή, Μελίνα Ζιάγκου, Αφροδίτη Χρυσοχόου

Η κακοκαιρία που ξεκίνησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και εξελίχθηκε μέχρι τα μέσα της τρέχουσας, κυρίως στις ανατολικές και κεντρικές περιοχές της χώρας, δεν επηρέασε στον ίδιο βαθμό από όπου πέρασε. Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε το Πήλιο.

Μηλιές, αχλαδιές, κερασιές, καστανιές και ακτινιδιές επλήγησαν σε μεγάλη έκταση από τη χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών στον Νομό Μαγνησίας. Όπως μας είπε ο Αντώνης Πολίτης, υπεύθυνος επικοινωνίας του ΑΣ Ζαγοράς, σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή υπέστησαν τα κτήματα με κερασιές από όπου πέρασε με σφοδρότητα το χαλάζι, με ελάχιστες εξαιρέσεις περιοχών που δεν επηρεάστηκαν.

Ο κύριος όγκος της καλλιέργειας αχλαδιού βρίσκεται σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλο ύψος ζημιών, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα στα μήλα που αποτελούν το 90% της καλλιέργειας στη Ζαγορά. Όσον αφορά τις καστανιές, που βρίσκονται στο στάδιο της ανθοφορίας, δεν μπορεί ακόμη να είναι πλήρης η εικόνα, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Πολίτης, πέρσι που έπεσε πάλι χαλάζι η παραγωγή ήταν μειωμένη.

Σε 7.000 στρέμματα οι ζημιές στην Ξάνθη, επλήγησαν κερασιές στη Ροδόπη

Χαλαζόπτωση, η οποία κατά διαστήματα ήταν πολύ έντονη, έπληξε αρκετές περιοχές της Ξάνθης στις 27 Μαΐου, προκαλώντας ζημιές σε ακτινίδιο, πατάτα και ειδικά στο καλαμπόκι, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέα Καμαριανάκη, ο οποίος προσθέτει πως οι ζημιές αφορούν έκταση 6.000-7.000 στρεμμάτων.

Οι μεγάλες καταστροφές εντοπίζονται στην περιοχή ανάμεσα σε Συδινή, Κουτσό, Βαφέικα, Γενισσέα, καθώς το χαλάζι ήταν πυκνότερο σε ορισμένα σημεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «στο ακτινίδιο προκλήθηκαν ζημιές και σε βλαστούς, οι οποίοι θα είναι καρποφόροι την ερχόμενη χρονιά. Επομένως, η καταγραφή της ζημιάς πρέπει να περιλαμβάνει και την παραγωγή της επόμενης χρονιάς. Επίσης, ζημιές προκλήθηκαν σε 1.500 στρέμματα πατάτας που καλλιεργούνται στην περιοχή, η οποία βρίσκεται στο κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης».

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν, ακόμη, στα καλαμπόκια, σημειώνει ο κ. Καμαριανάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πιθανολογεί πως οι απώλειες στην παραγωγή θα κυμανθούν στο 10% και, εάν δεν τύχουν αποζημίωσης οι παραγωγοί, θα είναι σημαντικές για το εισόδημά τους.

Σημαντικές ζημιές προκάλεσαν τα αλλεπάλληλα καιρικά φαινόμενα στις κερασιές στα χωριά του Γιακά στη Ροδόπη. Σύμφωνα με τον παραγωγό Γκαλίπ Χουσεΐν, με τον οποίο μίλησε η «ΥΧ», μέσα σε δέκα ημέρες η περιοχή δέχθηκε ανεμοθύελλα και χαλαζόπτωση. Η ανεμοθύελλα έπληξε την ήδη μειωμένη παραγωγή των πρώιμων ποικιλιών, ενώ η χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου αποτέλεσε καθοριστικό πλήγμα για τα δέντρα, προκαλώντας απώλειες της τάξης του 40%-50% και στις όψιμες ποικιλίες.

Σιτηρά, βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα «χτυπήθηκαν» στη Λάρισα

Στην περιοχή του Κιλελέρ και στην Υπέρεια Φαρσάλων κατά μήκος του ποταμού Ενιππέα εντοπίζονται οι ζημιές που άφησαν πίσω τους οι βροχές στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και η χαλαζόπτωση στις 26 Μαΐου, στον Νομό Λάρισας. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της ΔΑΟΚ Λάρισας, Παναγιώτη Καλφούντζο, επλήγησαν περίπου 3.000-4.000 στρέμματα καλλιεργειών σιτηρών, βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, καλαμποκιού, φακής και βίκου στην κάθε μία από τις δύο αυτές περιοχές. Το ποσοστό, στο οποίο υπολογίζεται η ζημιά, κυμαίνεται από 30% μέχρι 80% ανάλογα με την απόσταση στην οποία βρίσκονταν οι καλλιέργειες από το επίκεντρο της χαλαζόπτωσης.