Θράκη: Σε τέσσερα χρόνια δεν θα μείνει φύλλο καπνού

Συνεργασία Παπαστράτου-Στέβια Ελλάς για τη μετάβαση στη στέβια

Με μέσο όρο τα 12 στρέμματα, οι εναπομείναντες καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης και του Έβρου παρατηρούν τη συρρίκνωση της καλλιέργειας σε σημείο από τα 5.200 μέλη πέρυσι και τα 8.000 πριν από τρία χρόνια να έχουν μειωθεί φέτος σε 4.000 με 4.200 το μέγιστο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Αμέτ Σινάν.

Ο ίδιος, παράλληλα με τα συνδικαλιστικά καθήκοντα, ξεκινάει αυτό το 20ήμερο από τις 5 τα ξημερώματα και μένει στο χωράφι μέχρι να νυχτώσει, γιατί δεν μπορεί να πληρώσει εργάτες. Διαπιστώνει με πικρία από τις επαφές με υπουργεία και φορείς ότι υιοθετούν την άποψη πως ο καπνός βλάπτει σοβαρά την υγεία.

«Η φυτεία προχωρά καλά, αλλά έχουμε πολλή ξηρασία. Σε ορισμένα χωριά της Ροδόπης και στη Σιδηρώ Έβρου, το χαλάζι χτύπησε άσχημα τα σπορεία», σχολιάζει. Οι γεωπόνοι του συνεταιρισμού φρόντισαν τα φυτά και εκτιμά ότι ενδέχεται να σπείρουν όψιμα, αλλά με απώλειες.

Οι απώλειες, όμως, στο εισόδημα οδηγούν με μαθητική ακρίβεια σε εγκατάλειψη της καλλιέργειας μέσα σε μια τετραετία, στους παραπάνω νομούς. «Όσοι εγκαταλείπουν τον καπνό μεταναστεύουν.

Σε τέσσερα χρόνια δεν θα μείνει φύλλο καπνού, αν δεν βοηθήσουν η κυβέρνηση και οι μεταποιητικές. Γενικά, στον αγροτικό τομέα θα μείνουν μόνο αυτοί που καλλιεργούν πολλά στρέμματα. Εμείς πρέπει να φύγουμε από την πατρίδα μας;» αναρωτιέται.

«Το 80% των καπνοπαραγωγών δεν μπορεί να πληρώσει τις εισφορές στον ΕΦΚΑ. Οι μικροκαλλιεργητές χρειαζόμαστε στήριξη», εξηγεί. Όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού, θα αποτυπωθεί το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα της Θράκης που οφείλεται εν πολλοίς στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα.

«Νέα Γη»

Η πρωτοβουλία της εταιρείας Παπαστράτος με τον Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς για τη μετάβαση από τον καπνό στη στέβια, όπως αποτυπώθηκε στο τριετές πρόγραμμα «Νέα Γη», δημιουργεί μια υγιή, όπως φαίνεται, διέξοδο. Το ζήτημα είναι ότι βρίσκεται στα σπάργανα με λίγα στρέμματα.

Ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Καλλιεργητών Στέβιας Θράκης, Ουμήτ Γιουρτσή, σημειώνει ότι καλλιεργούνται 30 στρέμματα, φέτος προστίθενται 200, καθώς ετοιμάζονται για μεταφύτευση και στο πρόγραμμα συμμετέχουν περίπου 55 παραγωγοί από τη Ροδόπη.

«Η στέβια είναι πολυετές φυτό και μπορεί να αντέξει μέχρι επτά χρόνια. Τα 10 στρέμματα είναι στην τρίτη χρονιά καλλιέργειας και τα 20 στη δεύτερη. Μετά από τριετείς πειραματικές δοκιμές διαπιστώνουμε ότι ευδοκιμεί στη Ροδόπη χωρίς κανένα πρόβλημα. Την άνοιξη, τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, αρχίζει να δίνει την καινούργια βλάστηση».

Στη σπορά, επιλέγουν ειδικό φυτόχωμα. Η μεταφύτευση γίνεται με τη φυτευτική μηχανή καπνού και για την κατεργασία του εδάφους χρησιμοποιείται ο ίδιος μηχανολογικός εξοπλισμός με του καπνού. Η συγκομιδή γίνεται είτε μηχανικά είτε με το χέρι και από τη δεύτερη χρονιά γίνονται δύο κοπές, η πρώτη τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο. Ακολουθεί η ξήρανση των φύλλων σε φούρνους και η διαλογή.

«Η εταιρεία Παπαστράτος στηρίζει τους παραγωγούς στον σπόρο, το φυτόχωμα και το αρδευτικό σύστημα. H Stevia Hellas μας ενημερώνει για την καλλιέργεια και είναι βασικός αγοραστής, μέσα από πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας. Η καλλιέργεια είναι βιολογική, γι’ αυτό επιτυγχάνουμε ακόμη υψηλότερες τιμές. Επιπλέον, φροντίζουμε για ένα καθαρό περιβάλλον χωρίς χημικά», εξηγεί και σημειώνει ότι αρδεύουν με στάγδην άρδευση.