Στα θρανία οι κτηνοτρόφοι για παραγωγή με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Συνεχίζεται η εκπαίδευση αιγοπροβατοτρόφων σε Λήμνο και Ροδόπη μέσω του προγράμματος κατάρτισης «Ολιστική προσέγγιση της εκτροφής με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», το οποίο υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο επικεφαλής του προγράμματος, επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ, Ηλίας Γιάννενας, εξηγεί πως στόχευαν κυρίως σε νέους κτηνοτρόφους για να τους εκπαιδεύσουν στην παραγωγή προϊόντων με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Οι εκπαιδευτές διαπίστωσαν ότι στη Ροδόπη δεν υπάρχουν πολλοί νέοι.

Στη Λήμνο, αντίθετα, το 80% των αιτήσεων προήλθε από κτηνοτρόφους κάτω των 40 ετών. Και στις δύο περιοχές, οι κτηνοτρόφοι στερούνταν εκπαίδευσης σε συγκεκριμένα αντικείμενα, γιατί ουδέποτε τους προσέγγισε κάποιος φορέας, γεγονός που αρχικά δημιούργησε σκεπτικισμό.

«Έδειξαν ενδιαφέρον για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, την οικοτεχνία, τη βελτίωση της παραγωγής, για θέματα υγείας και εμβολιασμών». Στο πλαίσιο του προγράμματος, έλαβαν δείγματα ζωοτροφών και έγιναν μαθήματα παραγωγής ζωοτροφών: τους σπόρους που πρέπει να σπείρουν, πώς να λιπάνουν, πότε πρέπει να κάνουν κάποιες βελτιώσεις στις καλλιέργειές τους.

«Αυτός που καλλιεργεί καλαμπόκι και άλλα δημητριακά για πελάτες αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους πρέπει να μάθει πώς θα παράγει. Προτείναμε στους παραγωγούς αρκετές λύσεις για το τι θα ταΐζουν και διαπιστώσαμε πως αρκετοί είναι σχετικά αυτάρκεις στις ζωοτροφές».

Υποδομές

Παράλληλα με το θεωρητικό σκέλος γίνονται και πρακτικά μαθήματα στις μονάδες των κτηνοτρόφων. Οι καθηγητές επιχειρούν να τους κατευθύνουν στην παραγωγή ποιοτικά αναβαθμισμένου προϊόντος, το οποίο θα βελτιώσει και την οικονομική τους κατάσταση.

Ο κ. Γιάννενας αναγνωρίζει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι με την κατακόρυφη αύξηση των ζωοτροφών και της ενέργειας. Θεωρεί, όμως, σημαντική προοπτική τη βελτίωση των υποδομών τους (σταβλικές εγκαταστάσεις και αρμεκτήριο) και τη δημιουργία οικοτεχνιών όπου θα παράγουν ντόπια προϊόντα, καθώς υπάρχουν παραγωγοί που έχουν, για παράδειγμα, 1.000 πρόβατα.

«Στη Λήμνο, αναπτύσσεται τουρισμός που καταναλώνει τοπικά προϊόντα. Στη Ροδόπη, μπορούν να στηριχτούν τα τοπικά τυροκομεία», σχολιάζει.

Στην πορεία του προγράμματος είναι αισιόδοξος, βλέποντας και τη μεγάλη εικόνα της ελληνικής κτηνοτροφίας. «Οι κτηνοτρόφοι θα μάθουν να παράγουν με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αρκετοί έχουν βελτιώσει τις σταβλικές εγκαταστάσεις, ελέγχουν την υγεία των ζώων τους και παράγουν εξαιρετικά προϊόντα», καταλήγει.