Η θυσία των ευρωπαϊκών αμνών

Απο την Ελένη Ριζάκη

Στη σύναψη εμπορικής συμφωνίας σε πολιτικό επίπεδο κατέληξαν στις 30 Ιουνίου 2022 οι διαπραγματεύσεις τεσσάρων χρόνων ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Νέα Ζηλανδία, παρουσιάζοντας σημαντικές εξελίξεις στον αγροδιατροφικό τομέα. Ειδικότερα, για τον πρωτογενή τομέα, μέσα στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται η πραγματοποίηση παραχωρήσεων από ευρωπαϊκής πλευράς, εξέλιξη που προβληματίζει ορισμένους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Σε Δελτίο Τύπου, οι οργανώσεις COPA και COGECA, για παράδειγμα, ανησυχούν για μια ενδεχόμενη αύξηση του ήδη υπάρχοντος αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ στον αγροτικό κλάδο και, μάλιστα, «σε μια περίοδο που παλεύουμε να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη βιωσιμότητα».

Προνόμια για το πρόβειο κρέας της Νέας Ζηλανδίας

Η συμφωνία προβλέπει, εκτός των άλλων, αύξηση της ποσόστωσης κατά 38.000 τόνους, που θα μπορεί να μπαίνει στην αγορά το πρόβειο κρέας Νέας Ζηλανδίας. Υπενθυμίζεται πως, βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι δασμολογικές ποσοστώσεις μεταξύ ΕΕ και της χώρας του Ειρηνικού –πριν από τη συμφωνία– ήταν στους 114.184 τόνους. Βάσει αυτού, θεωρείται ότι τα προνόμια που κερδίζει η Νέα Ζηλανδία από τη συμφωνία μπορεί να επηρεάσουν συνολικά άλλες δασμολογικές ποσοστώσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί σε διμερείς ή πολυμερείς διαπραγματεύσεις για το μοσχαρίσιο και το πρόβειο κρέας.

Τέλος, αυξάνεται η δυνατότητα πρόσβασης στην αγορά και άλλων προϊόντων που εξάγει η Νέα Ζηλανδία, όπως το βούτυρο (από 75.000 τόνους, ενισχύεται με 15.000 τόνους) και το τυρί (από 11.000 τόνους, ενισχύεται με 25.000 τόνους). Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί ανησυχία, διότι, ουσιαστικά, θα αυξηθεί η πίεση στην αγορά, ενώ θα μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στον ανταγωνισμό μεταξύ των γαλακτοκομικών εταιρειών για τις εισαγωγές.