Τι έβγαλε η «συνάντηση κορυφής» για τα ροδάκινα στις Βρυξέλλες

 Προβλέψεις για σημαντικές αυξήσεις σε Ισπανία και Γαλλία  Ζημιές μετράει η Ελλάδα  Στη Μούρθια την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους οι Ιταλοί

Αφήνοντας πίσω μια χρονιά με μειωμένη παραγωγή και εκτάσεις καλλιέργειας, με βελτιωμένες, ωστόσο, στρεμματικές αποδόσεις κατά μέσο όρο, ξεκινάει φέτος η χρονιά για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια σε επίπεδο ΕΕ-28.

Οι προοπτικές είναι θετικές, όσον αφορά αυτήν καθεαυτήν την παραγωγή, καθώς η καλλιεργητική περίοδος έδωσε καλές καρποφορίες. Ωστόσο, διάχυτος είναι ο προβληματισμός γύρω από την εμπορία, η έναρξη της οποίας χαρακτηρίστηκε από χαμηλότερα επίπεδα τιμών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μέχρι 23% πάνω η Ισπανία, 15%  η Γαλλία, μετράει ζημιές η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των εκπροσώπων συνεταιρισμών και ιδιωτικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου των πυρηνόκαρπων από τις χώρες-μέλη της ΕΕ, με τη συμμετοχή στελεχών της γενικής διεύθυνσης Γεωργίας της Κομισιόν (DG AGRI), η φετινή καλλιεργητική περίοδος δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για τα ροδάκινα. Αναφέρθηκε πως κατά την περίοδο της ανθοφορίας δεν υπήρξαν προβλήματα, συνεπώς εξελίχθηκε καλά η καρπόδεση και, άρα, αναμένεται αυξημένη παραγωγή. Ωστόσο, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες, δεν μπορούν να εκτιμηθούν ενδεχόμενα έντονα καιρικά φαινόμενα που μπορεί να πλήξουν τα προϊόντα το επόμενο διάστημα.

Για την Ισπανία, οι εκτιμήσεις που κατατέθηκαν, όσον αφορά το εθνικό τονάζ ροδάκινου, δείχνουν σαφή αύξηση, με τις πιο μετριοπαθείς να την υπολογίζουν στο 5% και τις πιο αισιόδοξες μέχρι και 23%, ενώ για τη Γαλλία αναμένεται, υπό κανονικές συνθήκες, αύξηση παραγωγής της τάξης του 15%.

Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, την ώρα που γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ, δεν είχε ακόμη κάνει γνωστές τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή του 2019 και αναμενόταν να τις γνωστοποιήσει στην ετήσια συνεδρίαση της ομάδας επαφών ροδάκινων και νεκταρινιών της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη στη Μούρθια.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, εκπροσωπώντας τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μεταφέροντας την εικόνα για την ελληνική παραγωγή, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως σε περιοχές της καλλιέργειας, όπως στην Κεντρική Μακεδονία, το ροδάκινο, παρά την αυξημένη καρπόδεση, δέχτηκε σημαντικό πλήγμα από το χαλάζι που ακολούθησε.

Οι ζημιές, σύμφωνα με την υπάρχουσα εικόνα, είναι σημαντικές, πρωτίστως στο επιτραπέζιο όπου μπορεί το ποσοστό να φτάνει και το 40% και δευτερευόντως, σε μικρότερη έκταση, στο συμπύρηνο.

Μειωμένη η περσινή ευρωπαϊκή παραγωγή

Η παραγωγή στο σύνολο των 28 κρατών-μελών της ΕΕ τη χρονιά που πέρασε σε ροδάκινο και νεκταρίνι ήταν μειωμένη κατά 8,4%, σε 4.071.800 τόνους, έναντι του 2017, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης που καταγράφηκε στην Ουγγαρία (38,9%), στην ουραγό στην ευρωπαϊκή παραγωγή Μάλτα (34,9%), στην Ισπανία (19,4%) και στη Γαλλία (17%).

Σημαντικά αύξησε την παραγωγή της σε ποσοστό η Σλοβενία (81,3%), η Τσεχία (95,9%) και η Κύπρος (43,5%), οι οποίες, βεβαίως, υπολείπονται σημαντικά σε απόλυτα νούμερα σε σύγκριση με τις κυρίαρχες παραγωγούς χώρες, Ελλάδα (που είχε αύξηση παραγωγής κατά 3,2%), Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.

Καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα ήταν η μειωμένη κατά 14,9% παραγωγή νεκταρινιών της ΕΕ, σε 1.316.400 τόνους, με τα ροδάκινα, που κατέχουν τη μερίδα του λέοντος στην καλλιέργεια πυρηνόκαρπων, να καταγράφουν μείωση παραγωγής κατά 5,1%, σε 2.755.900 τόνους. Πιο συγκεκριμένα, στα ροδάκινα, καθοριστική ήταν η μείωση της παραγωγής της Ισπανίας το 2018 κατά 16,4%, της Γαλλίας κατά 16,3%, της Ουγγαρίας κατά 40%. Η Ιταλία παρήγαγε πέρσι 5,1% περισσότερα ροδάκινα, η Ελλάδα 3,7% και η Πορτογαλία 12,1% περισσότερα.

Λιγότερα στρέμματα στην Ευρώπη

Μειωμένα κατά 8% ήταν τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στην ΕΕ-28 με ροδάκινο και νεκταρίνι το 2018, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ροδάκινο η μείωση ανέρχεται σε 7,8% και σε 1.490.000 στρέμματα, ενώ στο νεκταρίνι διατέθηκαν πέρσι 644.000 στρέμματα καλλιέργειας ήτοι 8,3% λιγότερα.

Μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες ροδάκινου και νεκταρινιού, η Ελλάδα είχε την πρωτιά στο ποσοστό της μείωσης της καλλιέργειας, κατά 14%, σε 411.000 στρέμματα, ακολουθεί η Γαλλία με μείωση 8,8% (91.000 στρέμματα), η Ισπανία με 7,2% (803.000 στρέμματα) και η Ιταλία με 1,9% (662.000 στρέμματα).

Αξιοσημείωτο, ως προς την εξέλιξη της καλλιέργειας μέσα στα τελευταία 16 χρόνια, είναι το γεγονός ότι η Ιταλία και η Γαλλία από το 2006 μέχρι και το 2018 φαίνεται να μειώνουν συστηματικά τα στρέμματα που διαθέτουν για τα δύο προϊόντα. Από την άλλη μεριά, η Ισπανία, με ενδιάμεσες διακυμάνσεις, το 2018 κινήθηκε στα επίπεδα του 2006. Στην Ελλάδα το 2006 καλλιεργούνταν 368.000 στρέμματα με ροδάκινο και νεκταρίνι, έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα της δεκαπενταετίας μέχρι το 2018 στα 503.000 στρέμματα το 2014 και με ενδιάμεσες διακυμάνσεις από εκεί και έπειτα έπεσε στα 411.000 στρέμματα το 2018.

Κυρίαρχη η ΕΕ στο κονσερβοποιημένο

Στο κονσερβοποιημένο ροδάκινο, οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν αισθητά κατά 45% σε 8.000 τόνους πέρσι, κυρίως από Νότια Αφρική, Κίνα και Ταϊλάνδη, ενώ οι εξαγωγές παρέμειναν σταθερές με μικρή άνοδο της τάξης του 1% στα επίπεδα των 122.000 τόνων.

Από την άλλη μεριά, σε ό,τι αφορά το νωπό προϊόν, το 2018 οι εξαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν σε 165.000 τόνους, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε 35.000 τόνους. Οι χώρες που επισήμως πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες εξαγωγές ήταν η Ελλάδα, η Λετονία, η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ οι κύριοι προορισμοί η Λευκορωσία, η Ελβετία και η Ουκρανία. Οι κύριες χώρες προέλευσης για τις εισαγωγές που πραγματοποίησε η ΕΕ ήταν η Νότια Αφρική, η Χιλή και η Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά το ενδοκοινοτικό εμπόριο, διαμορφώθηκε και αυτό μειωμένο σε 1 εκατ. τόνους, με πρωταγωνιστές εξαγωγείς την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ολλανδία και σημαντικότερους παραλήπτες τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία.