Ο τυφώνας Ίρμα «γονατίζει» τη γεωργία της Φλόριντα

Σοβαρότατο πλήγμα για μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς εσπεριδοειδών σε παγκόσμιο επίπεδο

hpa-o-tifwnas-irma

Τεράστιες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίρμα για τους αγρότες της πολιτείας Φλόριντα. Ο τροπικός κυκλώνας, που χαρακτηρίστηκε από τους ειδικούς ως ο χειρότερος στην ιστορία του Ατλαντικού και ως τυφώνας κατηγορίας 4, χτύπησε τη Φλόριντα στις 10 Σεπτεμβρίου, πλήττοντας τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ζαχαροκάλαμου και λαχανικών, που αφθονούν στην περιοχή.

Μέσα σε λιγότερο από μία ημέρα, οδήγησε την πολλά υποσχόμενη φετινή καλλιέργεια εσπεριδοειδών της Φλόριντα στην καταστροφή, με τους σφοδρούς ανέμους να ξεγυμνώνουν τα δέντρα από τους καρπούς. Ένας τοπικός καλλιεργητής δήλωσε στην εφημερίδα The Ledger ότι το 75% των πιο ώριμων πορτοκαλιών της εκμετάλλευσής του έχει πέσει από τα δέντρα, ενώ έχει χαθεί και το ήμισυ της σοδειάς πορτοκαλιών που συγκομίζονται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.

Οι μετεωρολόγοι του ομίλου διαχείρισης κινδύνων ακραίων καιρικών φαινομένων Commodity Weather Group δήλωσαν ότι οι συνολικές απώλειες για τη Φλόριντα δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί με ακρίβεια, αλλά είναι τεράστιες, όσον αφορά συγκομιδές όπως αυτή των πορτοκαλιών και των γκρέιπφρουτ. Πρώιμες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημιές στις καλλιέργειες, οι οποίες θα υπερβούν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Από πηγές στην κομητεία Hendry, η οποία έχει τα περισσότερα εσπεριδοειδή στην πολιτεία, τονίζεται ότι η καταιγίδα θα κοστίσει στους παραγωγούς το 60% των πορτοκαλιών τους. Μάλιστα, οι αγρότες τονίζουν ότι πολλά δέντρα βρίσκονται κάτω από τη στάθμη του νερού, λόγω της πλημμύρας.

Δυστυχώς, το πλήγμα για τη Φλόριντα είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Αυτήν τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των μείζονων ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία στις γεωργικές εκτάσεις της πολιτείας και τη γεωργική βιομηχανία. Θα πάρει, όμως, αρκετές εβδομάδες μέχρι να σχηματιστεί πλήρης εικόνα για το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής.

Στο μεταξύ, θολό είναι το τοπίο όσον αφορά τα ποσά που θα λάβουν οι παραγωγοί από την ασφάλιση των καλλιεργειών, καθώς η καταιγίδα οδήγησε σε πλημμύρες, τις ζημιές από τις οποίες δεν καλύπτουν πολλά ασφαλιστήρια συμβόλαια.