Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ αυξήθηκαν και στο 2ο τρίμηνο του 2022

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αναστατώσει σημαντικά τις παγκόσμιες γεωργικές αγορές το 2022. Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν σημαντικοί εξαγωγείς σιτηρών, σιταριού, καλαμποκιού, ελαιόσπορων (ιδιαίτερα ηλίανθων) και λιπασμάτων μέχρι την έναρξη του πολέμου.

Επιπλέον, οι ενέργειες για τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας. Όλα αυτά υποστήριξαν απότομες αυξήσεις τιμών για βασικά γεωργικά προϊόντα και εισροές, όπως δείχνουν τα νέα στοιχεία της Eurostat. Μεταξύ του δεύτερου τριμήνου του 2021 (2ο τρίμηνο του 2021) και του δεύτερου τριμήνου του 2022 (2ο τρίμηνο 2022), η μέση τιμή των αγαθών και των υπηρεσιών που καταναλώνονται σήμερα στη γεωργία (δηλαδή εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις) εκτινάχθηκε κατά 36% για το ίδιο «καλάθι» των εισροών.

Μέσα σε αυτό το καλάθι, σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις των τιμών για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (+116%) και την ενέργεια και τα λιπαντικά (+61%). Την ίδια περίοδο, η μέση τιμή των γεωργικών προϊόντων στο σύνολό της (παραγωγή) επίσης αυξήθηκε απότομα (+25%) για το ίδιο «καλάθι» προϊόντων. Ιδιαίτερα απότομες αυξήσεις σημειώθηκαν στα δημητριακά (+68%), στους ελαιούχους σπόρους και στα ελαιώδη φρούτα (+59%) και στα αυγά (+45%).

Αυτές οι πληροφορίες προέρχονται από στοιχεία για τους δείκτες τιμών των γεωργικών προϊόντων που δημοσιεύει την Παρασκευή 30/9 η Eurostat.