Για την τιμή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής… μάχη μέχρι τελικής πτώσης

Αρχές Σεπτεμβρίου νέα συνάντηση για την ελιά Χαλκιδικής

Μάχη μέχρι τελικής πτώσης για την εμπορική τιμή της πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική. Μετά το νέο ραντεβού που είχαν χθες βράδυ οι εκπρόσωποι των 14 αγροτικών συνεταιρισμών του νομού με εμπόρους και μεταποιητές ζητήθηκε, από την πλευρά των τελευταίων, μια μικρή χρονική παράταση έως ότου καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις και αναρτήσουν ξεχωριστούς τιμοκαταλόγους.

Οι μεσαίες κατηγορίες και οι ψιλές ελιές είναι τελικά αυτές που θα καθορίσουν τον μέσο όρο για την τιμή του προϊόντος. Στόχος των ελαιοπαραγωγών είναι να πωληθούν οι ελιές τα 110 τεμάχια στο 1 ευρώ και 10 λεπτά, με μέσο όρο το 1 ευρώ, ενώ ζητούν να μειώνονται ανά 5 λεπτά κι όχι 10 λεπτά, που ισχύει σήμερα, οι τιμές στις πρώτες κατηγορίες ταξινόμησης, δηλαδή έως τα 140 τεμάχια.

Η φετινή παραγωγή ελιάς στη Χαλκιδική εκτιμάται ότι θα φτάσει από 110.000-140.000 τόνους. Ποσότητα σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρσι, γεγονός που έχει επίπτωση στο μέγεθος της ελιάς.  «Όποιος έμπορος δώσει μεγαλύτερη τιμή, 5-10 λεπτά παραπάνω εκεί θα οδηγηθούν και οι ελαιοπαραγωγοί αφού υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε χοντρές ελιές. Μόνο το 10%-15% της συνολικής παραγωγής είναι χοντρά τεμάχια» δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών Παύλος Γιαλαγκογλίδης προσθέτοντας πως η έλλειψη αυτή έχει ως συνέπεια να χάνονται αγορές της Αμερικής, του Καναδά, Αυστραλίας και Δ. Ευρώπης που αναζητούν χονδροελιές.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των τιμών οι ελαιοπαραγωγοί φαίνεται πως είναι μοιρασμένοι στα δύο.  Σε αυτούς που αποφάσισαν να μη δώσουν τις ελιές τους με τιμή που δε θα είναι ικανοποιητική  «υπακούοντας» στις παραινέσεις των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων του νομού να κρατήσουν το προϊόν τους και σε άλλη περίπτωση να οδηγήσουν μέρος της παραγωγής τους (ψιλές ελιές) εάν είναι κάτω από 0,50 λεπτά για ελαιόλαδο και αγουρέλαιο. Ο άλλος δρόμος οδηγεί σε αυτούς που ξεκίνησαν τη συγκομιδή και ήδη παρέδωσαν εδώ και κάποιες ημέρες ελιές χωρίς τιμή.

Όπως τονίζει ο κ.  Γιαλαγκογλίδης ένα 5% -10% των ελαιοπαραγωγών ξεκίνησε τη συγκομιδή και το ποσοστό αυτό θα αρχίσει να αυξάνεται τις επόμενες ημέρες καθώς οι καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την παραμονή των καρπών επάνω στα δέντρα. Το γεγονός αυτό προβληματίζει τους ελαιοπαραγωγούς που δεν προχώρησαν ακόμη σε συγκομιδή εκφράζοντας την ανησυχία ότι οι τιμές, όπως υποσχέθηκαν οι έμποροι, δε θα ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες από τη στιγμή που υπάρχουν παραγωγοί που παραδίδουν προϊόν ανοικτά.